• Architecture & Design

    Η υπερπολυτελής έπαυλη που χτίστηκε για μία γυναίκα και πωλείται για μία άλλη

    • Bloomberg


    Από το 1920 μέχρι και το 2011, η οικογένεια Massey και η εταιρεία άνθρακα που ίδρυσε ο A.T. Massey  το 1920 στην περιοχή Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, μεσουρανούσαν στην τοπική κοινωνία κάνοντας πασίγνωστο το όνομα της οικογένειας στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, μέχρι το 2011, η Massey Energy είχε εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία άνθρακα της περιοχής των Κεντρικών Απαλαχίων και πωλήθηκε στην Alpha Natural Resources Inc., με έδρα το Bristol, για 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές.

    Αν και η οικογένεια, όπως φανερώνουν οι αριθμοί, διέθετε αρκετά χρήματα, η ζωή της δεν χαρακτηριζόταν ούτε από επιδειξιομανία ούτε από προβολή πλούτου, όπως επισημαίνει και ο Blair Massey, υιός του εγγονού του ιδιοκτήτη που ομολογεί πως μεγάλωσε αρκετά μετρημένα.

    «Ήταν μέχρι να πωληθεί η εταιρεία, τη δεκαετία του ’70 στη St. Joe Minerals Corp.» που, όπως λέει ο Massey, άλλαξε ο τρόπος ζωής του πατέρα του. «Πιθανότατα επειδή, την εποχή που πωλήθηκε η εταιρεία, η μετοχή της δεν είχε πλέον καμία αξία», λέει. «Οπότε μπορεί μεν να είχαν αυτές τις μετοχές στην εταιρεία, αλλά η εταιρεία αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την πώλησή της», προσθέτει.

    Η έπαυλη και η ιστορία της

    Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Massey ο πρεσβύτερος, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε ήδη παντρευτεί την τρίτη σύζυγό του, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να… ανεβάσει τον πήχη. «Αυτό έγινε για να την εντυπωσιάσει», λέει ο Blair Massey, «παρ’ όλο που, νομίζω ότι στην πραγματικότητα, το ήθελε περισσότερο απ’ ό,τι εκείνη».

    Ο πανίσχυρος επιχειρηματίας αγόρασε έξι οικόπεδα σε ένα εύπορο προάστιο περίπου 40 λεπτά έξω από το Ρίτσμοντ – λίγο περισσότερο από δύο ώρες με τα πόδια από την Ουάσιγκτον -, όπου έχτισε μια έπαυλη περίπου 1500 τετραγωνικών σε 250 στρέμματα γης με θέα στην ύπαιθρο και στον ποταμό James.

    «Έχει την πιο όμορφη θέα στο Ρίτσμοντ», λέει ο Blair Massey. Τη θέα αυτή κάνουν ακόμη πιο όμορφη οι σιδηροδρομικές ράγες που ξετυλίγονται κατά μήκος του ποταμού. Αυτές οι ράγες πάνω στις οποίες κυλούσαν – και εξακολουθούν να κυλούν – τραίνα φορτωμένα με κάρβουνο. «Συνήθιζε να μετράει τα τρένα που έρχονται», λέει, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι το σπίτι βρισκόταν κοντά σε μια σιδηροδρομική γραμμή ήταν ευτυχής συγκυρία. «Δεν έχτισε το σπίτι εκεί για να επιβλέπει τις αμαξοστοιχίες, αλλά για την τοποθεσία», λέει. «Η ύπαρξη των τραίνων ήταν απλά ένα πρόσθετο πλεονέκτημα που προσέφερε το σπίτι».

    Το σπίτι ήταν το σπίτι των ονείρων του πατέρα του, λέει ο Blair Massey. Ο πατέρας του Massey πέθανε το 2014, αφήνοντας το σπίτι άδειο, καθότι είχε προηγηθεί ήδη ο θάνατος της συζύγου του. Η οικογένεια, στη συνέχεια, έβγαλε το σπίτι προς πώληση για 7,9 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, καθώς δεν βρέθηκε αγοραστής, η έπαυλη έχει μπει πλέον στη λίστα του κτηματομεσιτικού Steele Group Sotheby’s International Realty για 4,9 εκατ. δολάρια μόλις.

    Ο νεότερος Massey, ο οποίος είναι πλέον συνταξιούχος, έχοντας ευχάριστες οικογενειακές αναμνήσεις από αυτό το κομψοτέχνημα της αρχιτεκτονικής και του design, το σκέφτηκε να μετακομίσει στο συγκεκριμένο σπίτι με τη σύζυγό του, αλλά τελικά επέλεξε ένα πολύ μικρότερο, κοντά στο Ρίτσμοντ. «Αγαπώ το μέρος αυτό», λέει, προσθέτοντας: «Προσπάθησα να πείσω τη γυναίκα μου να μετακομίσουμε στο σπίτι, αλλά εκείνης της αρέσουν τα πιο απλά πράγματα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φτιάξτε το γραφείο στο σπίτι σας – Δείτε 5 ιδέες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέες τάσεις στη διακόσμηση: Φως, άνεση και διακριτική πολυτέλεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πωλείται ένα από τα πιο παράξενα σπίτια του κόσμου



    ΣΧΟΛΙΑ