• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Δίνουν αγώνα να κρατήσουν τους επενδυτές τους

    • Bloomberg


    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τα τελευταία χρόνια προσελκύουν όλο και περισσότερους επενδυτές σε σχέση με τις όμορες χώρες. Όμως μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την πρωτοκαθεδρία αποφάσισαν να λάβουν πιο δραστικά μέτρα , προκειμένου να σταματήσουν τη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ από το να πάρουν το προβάδισμα που σήμερα έχουν τα Εμιράτα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

    Σε μια πρωτοφανή αλλαγή στην πολιτική τους, τα ΗΑΕ θα επιτρέψουν σύντομα στους εκπατρισμένους να κατέχουν πλήρως τις επιχειρήσεις τους στο Ντουμπάι ή το Αμπού Ντάμπι χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν τοπικό συνεργάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες θα δικαιούνται ακόμη και 10ετείς άδειες παραμονής.

    Πάνω απ ‘όλα, η απόφαση της χώρας δείχνει πώς τα οικονομικά συμφέροντα των έξι πετρελαϊκών χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αποκλίνουν, καθώς η κυριαρχία του αργού πετρελαίου, τερματίζεται.

    Για να επιβιώσουν στην παγκόσμια μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα, δεν χρειάζονται μόνο χρήματα και ταλέντο, αλλά θα πρέπει επίσης να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν αυτή την επιβίωση.

    “Τα ΗΑΕ πρέπει να κρατήσουν το ρυθμό και να μείνουν στην πρωτοπορία, αν δεν θέλουν να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα», δήλωσε η Χάτιτσα Χάκε, επικεφαλής της έρευνας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Emirates NBD PJSC, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ντουμπάι.

    «Όταν το πετρέλαιο ήταν στα 100 δολάρια το βαρέλι για αρκετά χρόνια, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις. Σαφώς αυτό έχει αλλάξει. “

    Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ΗΑΕ αντιστάθηκαν, δίνοντας στους ξένους που κυριαρχούν στο εργατικό δυναμικό υπερβολική επιρροή.

    Οι περιοριστικοί κανόνες για βίζα σήμαιναν ότι οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα μόνο εάν είχαν προσληφθεί.

    Αν οι επιχειρήσεις τους δεν βρίσκονταν σε ελεύθερες ζώνες όπως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Κέντρο του Ντουμπάι, θα χρειάζονταν έναν τοπικό εταίρο για να κρατήσουν το 51%.

    Η στρατηγική αυτή λειτούργησε επειδή το Ντουμπάι -με τις οκτώ λωρίδες αυτοκινητόδρομους, τους ουρανοξύστες δίπλα στη θάλασσα, τα γιγαντιαία εμπορικά κέντρα και τα αξιοθέατα όπως μια εσωτερική πίστα σκι ή τα υδάτινα πάρκα- ήταν η πόλη του Κόλπου που αποτελούσε πρώτη επιλογή μεταξύ των ομογενών.

    Αλλά το κόστος ζωής στα Εμιράτα ανεβαίνει, ενώ περιοχές όπως η Ντόχα, η πρωτεύουσα του Qatar και το Μανάμα του Μπαχρέιν έχουν γίνει πιο ελκυστικές τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές ακινήτων στο Ντουμπάι, όπου οι ξένοι ξεπερνούν τους ντόπιους σε αναλογία περίπου 10 προς ένα, έχουν πέσει.

    Ο τομέας της λιανικής πώλησης στην πόλη των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται επίσης να αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρήματα από το εξωτερικό για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν κενά.

    Νέοι γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους με πέτρες στην πόλη Duba της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό το νέο trend τέχνης στη Σαουδική Αραβία αποκαλείται “Tahjir” ή “Πέτρωμα”, στο οποίο αμάξια ανασηκώνονται πάνω σε στοίβες από πέτρες και τούβλα.



    ΣΧΟΛΙΑ