• Business

    BlackRock Blog: Βάλτε τα μετρητά σας σε λειτουργία


    Οι Αμερικανοί αγαπούν τα μετρητά. Πολύ. Τα Κεφάλαια Χρηματαγοράς ανέρχονται σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και επιπλέον σε αποθεματικά τραπεζών ύψους 9,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι λογαριασμοί και τα πιστοποιητικά καταθέσεων (CDs) (πηγή: Ινστιτούτο Επενδύσεων (ICI) και Federal Reserve (Fed) 2017).

    Οι Αμερικανοί έχουν περίπου το 58% των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να επενδυθούν, σε μετρητά ή ισοδύναμα μετρητών, βάσει της έρευνας των επενδυτών μας. Το κάνουν για διάφορους λόγους και μερικοί από αυτούς έχουν νόημα, όπως μηνιαία έξοδα, έκτακτες ανάγκες και απόθεμα για επερχόμενα γεγονότα. Αλλά όταν το 11% των ερωτηθέντων λένε ότι “θέλουν να τα κρατάν εκεί”, η άνεση που συνδέεται με το να έχεις αρκετά μετρητά φαίνεται να μην έχει κάποια λογική.

    Γιατί οι άνθρωποι κρατούν μετρητά

    chart1-hold-cash

    Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 20% των μετρητών προορίζεται για επενδύσεις – είτε για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επενδύσεις είτε ως μακροπρόθεσμες καταθέσεις. Ωστόσο, εάν έχετε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο από έξι μήνες, οι πιθανότητες είναι ότι τα χρήματα μπορεί να λειτουργούν εναντίον σας.

    Δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό

    Η αγοραστική δύναμη της κρυμμένων μετρητών μπορεί να μειωθεί καθώς ο πληθωρισμός μεταβάλλεται ραγδαία με την πάροδο του χρόνου. Τα χρόνια των πολιτικών εύκολου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν, βραχυπρόθεσμα, τα επιτόκια να παραμείνουν κάτω από τον πληθωρισμό – εύστοχα αυτό ονομάζεται «οικονομική καταστολή» – κάτι το οποίο έχει τιμωρήσει τους αποταμιευτές. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των αγορών κινούνται πιο κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού, αντίθετα με τα κεφάλαια χρηματαγοράς και οι αποδόσεις των μετρητών.

    Έλλειψη ευκαιριών στην αγορά

    Ενώ ένα κεφάλαιο χρηματαγοράς ή ένας λογαριασμός καταθέσεων θα προστατεύσουν την ονομαστική αξία των μετρητών σας, χάνετε την ευκαιρία να τα αυξήσετε με τόκους από την έκδοση ομολόγων ή από την αύξηση του κεφαλαίου από τις μετοχές.

    Εδώ είναι δύο βήματα για να αρχίσετε να βάζετε τα μετρητά σας σε λειτουργία.

    Βήμα 1: Κατανομή των χρηματικών αναγκών σας

    Πόσα χρήματα χρειάζεστε για μηνιαίες δαπάνες, έκτακτες ανάγκες ή επερχόμενα γεγονότα; Διατηρήστε το ποσό αυτό σε ταμειακά ισοδύναμα, όπως ένα κεφάλαιο χρηματαγοράς ή μια ασφαλισμένη τραπεζική κατάθεση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε το υπόλοιπο στην αγορά.

    Βήμα 2: Επενδύστε με τρόπο που να αντικατοπτρίζει ποιος είστε

    Δεν υπάρχει κοινή λύση για όλους. Η επιλογή να επενδύσετε σε μετοχές ή ομόλογα εξαρτάται από τους δικούς σας προσωπικούς στόχους και τους στόχους των μετρητών σας.

    Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στα ομόλογα ή τις μετοχές που καθίστανται υπερτιμημένες, αφού επανειλημμένα χτύπησαν νέα υψηλά επίπεδα.

    Keep it short

    Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα τείνουν να είναι λιγότερο ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, ενώ παράλληλα παρέχουν υψηλότερη απόδοση από τα μετρητά.

    Τα ETFs ομολόγων μπορούν να προσφέρουν περισσότερα έσοδα από τα μετρητά (στις τρέχουσες αποδόσεις)

    chart2-bond-etf

    Η απόδοση που αναφέρθηκε αντιπροσωπεύει προηγούμενες επιδόσεις και δεν εγγυάται μελλοντικά αποτελέσματα. Η απόδοση των επενδύσεων και η αξία του κεφαλαίου μιας επένδυσης θα κυμαίνονται έτσι ώστε οι μετοχές ενός επενδυτή, όταν πωλούνται ή εξαργυρώνονται, να έχουν αξία μεγαλύτερη ή μικρότερη από το αρχικό κόστος. Η τρέχουσα απόδοση ενδέχεται να είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από την αναφερόμενη απόδοση.

    Το κείμενο είναι της Karen Schenone, CFA Fixed Income Product Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Πόσο μπορεί να διαρκέσει η «αναγέννηση» των μετοχών EM;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ