• Business

    BlackRock Blog: Μετεξελίξεις σε ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο


    Προ των πυλών βρίσκεται ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ (USD). Αλλά πιστεύουμε ότι πολλές από τις επενδυτικές κατηγορίες που πλήττονται λόγω της εκτίμησης του δολαρίου – συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων και των επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) – θα είναι πιο ανθεκτικές αυτή τη φορά.

    Ένας βασικός δείκτης του δολαρίου έχει μειωθεί κατά περίπου 7% μέχρι στιγμής φέτος. Μερικοί στοιχηματίζουν σε περαιτέρω μειώσεις. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η γενική ανοδική πορεία του δολαρίου από τα μέσα του 2014 θα αρχίσει να επιστρέφει σιγά σιγά, καθώς η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής επανεμφανίζεται. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξομαλύνει τα επιτόκια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρούν ευκολότερες πολιτικές, ενώ παράλληλα επέστρεψε η θετική συσχέτιση μεταξύ του USD και της πριμοδότησης της απόδοσης. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

    54476_BII_COTW_110617_v4_blog

    Βλέπουμε ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, καθώς η Fed εξομαλύνεται μπροστά από τους αναπτυγμένους ομότιμους της αγοράς και η οικονομική ανάπτυξη των Η.Π.Α. παρουσιάζει ανοδική δυναμική. Ωστόσο, αναμένουμε τα κέρδη να είναι συγκρατημένα βραχυπρόθεσμα, καθώς η άνοδος του επιτοκίου Fed πιθανόν να είναι βραδύτερη από ό, τι σε προηγούμενους κύκλους, δεδομένου του σχετικά συγκρατημένου πληθωρισμού των ΗΠΑ. Το σύστημά μας Inflation GPS BlackRock επισημαίνει πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ενδέχεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2% σε έξι μήνες.

    Τα εμπορεύματα και οι επενδύσεις στις EM είχαν αντίστροφη συσχέτιση με το δολάριο σε πολλές ιστορικές περιόδους. Μειώνονταν όταν το δολάριο ήταν ισχυρότερο και αυξάνονταν όταν συνέβαινε το αντίστροφο. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς υπάρχουν άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην απόδοση αυτών των στοιχείων ενεργητικού. Τα βασικά εμπορεύματα συσπειρώθηκαν και οι μετοχές των EM υπερέβησαν τις αντίστοιχες εξελίξεις της αγοράς τον περασμένο μήνα παρά το ισχυρότερο δολάριο. Το τοπικό χρέος των EM ήταν μια εξαίρεση, με τις αποδόσεις να υποχωρούν από την αδυναμία του τοπικού νομίσματος. Τα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης μπορούν επίσης να οδηγήσουν στη συνηθισμένη αρνητική σχέση μεταξύ των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και του δολαρίου. Οι τιμές του πετρελαίου, για παράδειγμα, προσέγγισαν υψηλό 27 μηνών την περασμένη εβδομάδα χάρη στη βελτίωση της ζήτησης και των αναμενόμενων μειώσεων της προσφοράς. Ομοίως, βλέπουμε τις μετοχές των EM ικανές να αντέξουν σε ένα ελαφρώς υψηλότερο δολάριο, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, της αύξησης των κερδών και του επενδυτικού κλίματος.

    Προβλέπουμε ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ έναντι του ευρώ και του γιέν που θα στηρίξει τις μετοχές της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, δεδομένου ότι οι χρηματιστηριακές αυτές αγορές είναι εξαγωγικές. Ο κύριος κίνδυνος είναι μία εντονότερη ανατίμηση του δολαρίου. Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ λειτουργεί ως ένα μπαλαντέρ εδώ: Οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη,σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια και ταχύτερη άνοδο του δολαρίου.

    Συμπέρασμα: Ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο υποστηρίζει την υπόθεση υπέρ της ευρωζώνης και των μετοχών της Ιαπωνίας και δεν αλλάζει την προτίμησή μας για μετοχές των EM. Στα νομίσματα, ευνοούμε το δολάριο έναντι του ευρώ και του γιεν εν μέσω της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Οι προβλέψεις μας για το Ηνωμένο Βασίλειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ