• Business

    BlackRock Blog: Tα τρία κλειδιά των επενδύσεων για το 2018 που πρέπει να ξέρετε

    • NewsRoom
    Ποιότητα


    Τρία είναι τα σημαντικά επενδυτικά θέματα που θα διαμορφώσουν τις οικονομίες και τις αγορές το 2018.

    Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αυτή την εβδομάδα ήταν ευρέως αναμενόμενη και το φλέγον ζήτημα είναι πλέον το επόμενο βήμα που θα κάνει το 2018. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες τρεις αυξήσεις του επιτοκίου κατά 0,25% την επόμενη χρονιά. Μία πιθανή τέταρτη αύξηση θα μπορούσε να σημειωθεί αν η Fed αναμένει φρολογικές περικοπές, προκειμένου να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διαχωρίσει τη στάση της από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αν προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων το 2018.

    Αυτή η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής έρχεται καθώς ο πληθωρισμός των Η.Π.Α. εμφανίζεται έτοιμος να “ξυπνήσει” ξανά, ενώ οι πιέσεις στις τιμές είναι ελάχιστες. Αυτή η μικρή επιστροφή του πληθωρισμού είναι μόνο ένα από τα τρία βασικά επενδυτικά θέματα που προβλέπουμε ότι θα διαμορφώσουν τις οικονομίες και τις αγορές το 2018.

    Θέμα 1: Περιθώρια για τρέξιμο

    Βλέπουμε σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη με …περιθώρια για τρέξιμο. Η ευρωζώνη απολαμβάνει την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξή της από το 2011. Η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών (EM) φαίνεται αυτοσυντηρούμενη, ακόμη και αν η δύναμη της Κίνας αρχίσει να επιβραδύνεται περισσότερο από όσο περιμένουν οι αγορές. Το εύρος της παγκόσμιας ανάκαμψης έχει επεκταθεί: Τα στοιχεία για τη μεταποίηση κινούνται ανοδικά στο 80% περίπου των χωρών, ένα ποσοστό που σταδιακά αυξάνεται κατά τα τελευταία χρόνια.  Και οι φορολογικές περικοπές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σημαντική δόση δημοσιονομικών κινήτρων. Η διαφορά μεταξύ της πραγματικής παραγωγής και της οικονομικής δυνατότητας στις χώρες του G7 συρρικνώνεται, καθώς η οικονομία των Η.Π.Α. έχει ακολουθήσει τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και έχει φτάσει σχεδόν στο maximum των δυνατοτήτων της. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

    56120_4a_output_cycles_v2_BLOG

    Ωστόσο, όταν η ανάπτυξη είναι ελαφρώς υψηλότερα από τη γενική τάση, οι οικονομίες μπορούν να τρέξουν και να ξεπεράσουν τις δυνατότητες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν φτάσουν στην κορυφή, όπως δείχνει η ανάλυσή μας. Πιστεύουμε ότι ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι να φτάσει στην κορυφή του συγκεκριμένου οικονομικού κύκλου είναι πιθανόν χρόνια. Η διαμόρφωση του επιπέδοθ ανάπτυξη πάνω από τη γενική τάση, εκτιμούμε ότι είναι θετική για επενδύσεις ρίσκου, ενώ παράλληλα βοηθά τις επιχειρήσεις να εμφανίσουν κέρδη.

    Θέμα 2: Η επιστροφή του πληθωρισμού

    Βλέπουμε μία μετριοπαθή επιστροφή του πληθωρισμού, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Η ανάλυση μας έχει δείξει εδώ και καιρό ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2%, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

     

    56120_5a_GPS_inflation_v1_BLOG

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας οι αγορές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του πληθωρισμού. Γιατί; Οι μισθοί διαμορφώνονται υψηλότερα και υπάρχουν έκτακτοι παράγοντες που θα τον επηρεάσουν. Ως αποτέλεσμα, προβλέπουμε ότι θα διαμορφωθούν υψηλότερα οι αμερικανικές αποδόσεις και δίνουμε έμφαση στα ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Αναμένουμε μετριοπαθή ανοδική πορεία στις τιμές της ευρωζώνης, αλλά συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πληθωρισμό που θα παραμείνει κάτω από το στόχο, τουλάχιστον μέχρι το 2019.  Βλέπουμε παρόμοιες τάσεις και στην Ιαπωνία.

    Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική, την ώρα που η Fed διαφοροποιείται και κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα για την εξομάλυνση της.

    Οι αγορές προεξοφλούν ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία θα παραμείνουν αρνητικά μέχρι το 2019, αλλά το αναμενόμενο άγχος γύρω από ενδεχόμενες μεταβολές της πολιτικής αυτής, θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις εντός του 2018. Άλλες προσεγγίσεις: Αναμένουμε ότι η διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα αποτελέσει ένα συνεχόμενο μοχλό στήριξης του δολαρίου των ΗΠΑ.

    Θέμα 3: Μικρότερες αποδόσεις στο ρίσκο

    Η τρέχουσα χρήση ήταν σχεδόν τέλεια για τις επενδύσεις ρίσκου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η εικόνα του 2017 και την επόμενη χρονιά. Ο δρόμος μπροστά δείχνει να έχει περισσότερες προκλήσεις. Γιατί; Οι αξίες αυξήθηκαν σχεδόν παντού, η μεταβλητότητα της αγοράς παρέμεινε περιορισμένη και αρκετοί κίνδυνοι που αναμένονταν τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτή η εξέλιξη καθιστά τις αγορές πιο ευάλωτες σε προσωρινά sell off που μπορεί να προκαλέσει η αύξηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης έντασης που έχει δημιουργήσει η εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα.

     

    56120_6a_risk_spread_v2_BLOG

    Πιστεύουμε ότι οι συνολικές αποδόσεις της αγοράς θα είναι πιο περιορισμένες, με την επιλεκτικότητα να αποτελεί κλειδί για τους επενδυτές. Η οικονομική επέκταση υποστηρίζει τόσο τις μετοχές όσο και τις πιστώσεις, αλλά προτιμούμε να αναλαμβάνουμε κινδύνους σε μετοχές, κυρίως τίτλους εκτός των αγορών των ΗΠΑ. Συμπέρασμα: Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να ανταμοίβονται για την ανάληψη κινδύνου το 2018, αλλά οι αποδόσεις θα είναι λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

     

    To κείμενο είναι του Richard Turnill, global chief investment strategist της BlackRock.  

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  BlackRock Blog: Προτάσεις βιβλίων για τις ημέρες των εορτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Γιατί δεν είναι πολύ αργά να εστιάσουμε στα προϊόντα υψηλού ρίσκου 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ