• Business

    BlackRock Blog: Γιατί δεν είναι πολύ αργά να εστιάσουμε στα προϊόντα υψηλού ρίσκου

    • NewsRoom


    Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει πολλά περιθώρια για να εξελιχθεί το 2018 και έπειτα – περισσότερα από ότι πιστεύουν οι πιο πολλοί επενδυτές. Επιλέγουμε τις μετοχές και προβλέπουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο επέκτασης.

    Το GPS BlackRock Growth (η πράσινη γραμμή στο παρακάτω διάγραμμα) δείχνει ότι η ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ομάδας G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) κινείται με ρυθμούς υψηλότερους από τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, οι προσδοκίες σε κάποια σημεία έχουν προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό το GPS μας. Αυτή η εξέλιξη βοήθησε στην αύξηση του κέρδους των αξιών υψηλού ρίσκου αυτή τη χρονιά, αλλά τώρα προβλέπονται μικρότερα περιθώρια για αιφνίδιες ανοδικές εκπλήξεις. Η συνεχής ανάπτυξη εν μέσω χαμηλής μεταβλητότητας της αγοράς θα στηρίξει τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου- κυρίως αν πολλοί επενδυτές, υπό τον φόβο μίας βραχυπρόθεσμης υποχώρησης, αρχίσουν να αποδέχονται την αισιόδοξη προοπτική.

    60131_BII_COTW_121117_v4_blog

    Πιστεύουμε ότι η ευρεία παγκόσμια επέκταση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υποθέτουν πολλοί. Δείτε το 2018 Global Investment Outlook.  Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης αλλά αναμένεται να ισχυροποιηθούν περαιτέρω, επωφελούμενες από την καλύτερη εμπορική δραστηριότητα και τις πιο σταθερές τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Αναμένουμε από τις αναδυόμενες αγορές να αντιμετωπίσουν ομαλά τυχόν ήπια επιβράδυνση στην Κίνα. Οι ΗΠΑ ενδέχεται σύντομα να λάβουν μία ικανοποιητική δόση δημοσιονομικών κινήτρων από τις φορολογικές περικοπές. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη, αλλά έχουν αρκετή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η οποία μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να απορροφηθεί. Η Fed θα ξεκινήσει την “εξομάλυνση” της νομισματικής της πολιτικής σταδιακά, ενώ άλλες μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ανάκαμψη παρέχοντας κίνητρα.

    Η πεποίθησή μας για τη διάρκεια της ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, είναι θετική για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις σε πολλά assets θα είναι περιορισμένες, παρά το γεγονός ότι τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι οι αξίες των μετοχών μπορούν να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμη, εκτιμούμε ότι οι μετοχές έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου σε σχέση με την πίστωση και ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις κερδών.

    Προτιμούμε τις μετοχές εκτός των αγορών των ΗΠΑ, είμαστε θετικοί για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών λόγω της αυξημένης κερδοφορίας και των συγκριτικά ελκυστικών αποτιμήσεων. Στις αναπτυγμένες αγορές, δίνουμε έμφαση στις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών.

    Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η υπεραπόδοση των αξιών υψηλού ρίσκου έχουν δρόμο μπροστά τους.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, global chief investment strategist της BlackRock.

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  BlackRock Blog: Προτάσεις βιβλίων για τις ημέρες των εορτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Τι σημαίνει ο περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ