• Big Story

    Το Ιράν έτοιμο να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο του 1 δολαρίου

    γεωτρήσεις πετρελαίου

    γεωτρήσεις πετρελαίου


    Όταν πέρυσι ο οικονομολόγος Anatole Kaletsky εκτιμούσε ότι η τιμή του πετρελαίου θα έπεφτε ακόμα και στα 20 δολάρια το βαρέλι, οι περισσότεροι γέλασαν – άλλωστε, η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν, η ζήτηση αυξανόταν και η τιμή του πετρελαίου μόλις πρόσφατα βρισκόταν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

    Σήμερα η τιμή του πετρελαίου είναι στα 37 δολάρια ανά βαρέλι, και η Goldman Sachs επιβεβαιώνει πως πράγματι, η τιμή του μπορεί να πέσει ακόμα και στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, μία εξέλιξη που θα ήταν καταστροφική για χώρες που εξαρτώνται οικονομικά από το πετρέλαιο, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Και τώρα δεν γελάει κανείς.

    Τώρα, ο Kaletsky κάνει μία άλλη πρόβλεψη: το Ιράν πιθανόν να μπορεί να παράξει πετρέλαιο με τιμή 1 δολάρια ανά βαρέλι. Όπως αναφέρει σε άρθρο του στον Guardian:

    oil price drop«Η ExxonMobil, η Shell και η BP δεν μπορούν πια να ανταγωνιστούν τις σαουδαραβικές, τις ιρανικές ή τις ρωσικές εταιρείες, που τώρα έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε αποθέματα που μπορούν να εξορυχθούν με κάτι όχι πιο εξελιγμένο από μία αντλία πετρελαίου του 19ου αιώνα. Το Ιράν, για παράδειγμα, λέει ότι παράγει πετρέλαιο με 1 δολάριο ανά βαρέλι. Τα άμεσα διαθέσιμα αποθέματά του, που είναι μικρότερα μόνο από αυτά της Μέσης Ανατολής και της Σαουδικής Αραβίας, θα αναπτυχθούν ταχύτατα μόλις αρθούν οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις».

    Συγκριτικά, το κόστος παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία εκτιμάται στα 10 με 20 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με το Quartz.

    Διαβάστε εδώ: Γιατί ο Ν. Τσάκος κερδίζει από την καταστροφική πτώση των τιμών του πετρελαίου

    Φυσικά, ακόμα και το κόστος παραγωγής να είναι 1 δολάριο ανά βαρέλι, δε σημαίνει ότι είναι εφικτό να πουληθεί και σε τόσο χαμηλή τιμή. Το πετρέλαιο πρέπει να διυλιστεί και να διανεμηθεί, και αυτό αυξάνει την τιμή του. Όμως σε κάθε περίπτωση, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zangeneh θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους το 2016.

    oil

    Το Ιράν εδώ και χρόνια  παράγει «καταστροφικά»  φτηνό πετρέλαιο,

    Μέχρι πρόσφατα όλοι θεωρούσαν πως η τιμή του πετρελαίου θα ανέβαινε καθώς οι παραγωγοί θα περιόριζαν τη μη κερδοφόρα παραγωγή τους – όμως συνέβη το αντίθετο: νέες αγορές αναπτύσσονται σε Ινδία και Κίνα, και κανείς δεν θέλει να παραδώσει τις αγορές αυτές εξ ολοκλήρου στους σαουδάραβες ή τους Αμερικανούς, οπότε όλοι συνεχίζουν να παράγουν πετρέλαιο, αψηφώντας τις απώλειες.

    Το Ιράν εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι παράγει «καταστροφικά» (για τις πετρελαιοπαραγωγούς xώρες) φτηνό πετρέλαιο, που δεν ανησυχούσε κανέναν μέχρι τώρα, όμως αν οι κυρώσεις κατά του Ιράν αρθούν, τότε αυτό το πετρέλαιο θα είναι διαθέσιμο σε οποιαδήποτε χώρα. Από εκεί και πέρα, δεν είναι σαφές αν το Ιράν θα τα ρισκάρει όλα ή αν, ως ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του κόσμου, θα περιορίσει την παραγωγή του σε μία προσπάθεια να ανεβάσει τις τιμές.

    Ο Zangeneh, σύμφωνα με την Telegraph, σκοπεύει να μειώσει τις τιμές για να φέρει τις εξαγωγές πετρελαίου στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την επιβολή του εμπάργκο.

    Η Houston Chronicle εκτιμά ότι το νέο ιρανικό πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου αισθητά πιο χαμηλά, στα 22 περίπου δολάρια ανά βαρέλι. Όμως ο ίδιος ο Zangeneh δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει η τιμή του πετρελαίου το 2016 να διαμορφωθεί στα 40 δολάρια.

    Πάντως, όπως επισημαίνει το Business Insider, η ιρανική οικονομία έχει υποφέρει πολύ από τις δυτικές κυρώσεις, και έχει ανάγκη τόσο τα χρήματα, όσο και το εμπόριο. Από τη στιγμή που το Ιράν μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο με κέρδος, είναι δύσκολο να δούμε τη χώρα να παραβλέπει την καλή της τύχη για να βοηθήσει όλους τους άλλους.



    ΣΧΟΛΙΑ