• Big Story

    Κολλέγιο Αθηνών: Η μεγάλη διαμάχη Σαμαρά – Επιτρόπων. Τι απαντά στο mononews ο Α. Σαμαράς

    • NewsRoom
    Σαμαράς

    Αλέξανδρος Σαμαράς, Πρόεδρος του Δ.Σ στο Κολλέγιο Αθηνών


    Σε μία προσπάθεια να λήξει αναίμακτα και να μη γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο, η πολύκροτη υπόθεση που έχει προκύψει με το Κολλέγιο Αθηνών, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Κολλεγίου και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Αλέξανδρος Σαμαράς όσο και η αντίπαλη πλευρά του Συμβουλίου των Επιτρόπων (Board of Trustees), τηρούν κατά γράμμα τη δεσμευτική εντολή των δικηγόρων που όρισε στις 11 Νοεμβρίου μια απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Η απαγορευτική απόφαση των δικηγόρων δεσμεύει τα αντιμαχόμενα μέρη του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και του Board of Trustees από το να κάνουν οποιαδήποτε διευκρινιστική δήλωση για το πολύκροτο θέμα που έχει προκύψει στο Κολλέγιο Αθηνών.

    Η διαμάχη των δύο πλευρών ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του ’90, καθώς το περίφημο Board of Trustees, διαπίστωσε ότι η νυν ηγεσία του Κολλεγίου με παρεμβάσεις της δεν προσέφερε παιδεία ανωτάτου επιπέδου με διεθνή κριτήρια. Διαπίστωσαν ακόμα εμπλοκή των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος στην καθημερινή διαχείριση του σχολείου, προσλήψεις χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, κακές σχέσεις εκπαιδευτικών με τη διοίκηση, ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές του σχολείου, εισαγωγή μαθητών με περίεργα κριτήρια.

    Έτσι, το Board of Trustees προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου όπως δημοσιεύτηκε στο mononews.gr δικαιώνει το Συμβούλιο των Επιτρόπων.

    Τι λέει στο mononews.gr ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς

    Το mononews.gr προσπαθώντας να φωτίσει ακόμη περισσότερο το θέμα, επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές. Ο κ. Δημήτρης Καραμάνος, Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κολλέγιο Αθηνών, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Κολλεγίου κ. Αλέξανδρο Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τo mononews.gr επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να πάρει περαιτέρω διαστάσεις και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μία συναινετική λύση – όπως εξάλλου ορίζει και η δικαστική απόφαση- εντός 60 ημερών.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καραμάνος επισημαίνει στο mononews.gr ότι Σε ό,τι αφορά στη διένεξη Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – Board of Trustees, μετά και από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης τού ΕΕΙ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης της καλύτερης λύσης για το Σχολείο. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, οι δικηγόροι απαγορεύουν κάθε δήλωση επί του θέματος, διότι στην παρούσα φάση κάθε δημόσια τοποθέτηση είναι κατ’ ανάγκη αποσπασματική και εστιάζει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να μη συμβάλλει σε εξεύρεση συνολικής λύσης για το μέλλον και, ως εκ τούτου, να μη συνάδει με το καλώς νοούμενο συμφέρον του Σχολείου.”

    Τι επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Board of Trustees

    Σε αυτή τη δεσμευτική εντολή – προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική και πιο ήπια λύση, συντάσσεται και η άποψη του Συμβουλίου των Επιτρόπων.

    Αλέξης Μίχας, Juniper Investment Company
    Αλέξης Μίχας, Juniper Investment Company

    Το mononews.gr σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Board of Trustees, κ. Αλέξη Μίχα για το θέμα έλαβε την εξής απάντηση “Η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι δημόσια και υποθέτω ότι την έχετε διαβάσει. Η απόφαση μιλά από μόνη της και δε θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω επειδή δεν επιθυμώ να περιπλέξω τις σχέσεις μας με τη Διοίκηση του Ελληνικού Συμβουλίου. Προσωπική μου μέριμνα αλλά και του συνόλου των Trustees είναι να υποστηρίξουμε ένα Ίδρυμα, που ξεχωρίζει για την ακαδημαϊκή αριστεία και την αξιοκρατία του. Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει επικυρώσει τις προσπάθειές μας.”

    Στο ίδιο κλίμα και η απάντηση μέλους του Board of Trustees, του κ. Βασίλειου Σαλαπάτη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του αρνήθηκε να κάνει την όποια δήλωση για το θέμα. “Δεν θέλω να σχολιάσω. Δεν θέλω να αναφερθώ καν στο θέμα” είπε ο κ. Σαλαπάτης.

    Στην απόφαση, όπως επεσήμανε στο mononews.gr και ο ίδιος ο κ. Καραμάνος, το δικαστήριο ορίζει με το πέρας των 60 ημερών να συγκαλέσουν μία συνέλευση για να συμμετάσχουν στην ουσία όλες οι πλευρές σε μια διαδικασία σύνταξης μιας πρότασης, που θα παράγει μια νέα σειρά “δεδομένων δράσης” από νομικά συνεπείς πλέον δεσμευτικούς όρους. Με απλά λόγια, μία συναινετική λύση η οποία θα είναι πλέον κατοχυρωμένη και νομικά και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμβαλλόμενων μερών.

    Ο κ. Καραμάνος μάλιστα “δεσμεύτηκε” σε μία ολική δημοσιογραφική πλέον διελεύκανση του θέματος, μετά το πέρας της δεσμευτικής αυτής περιόδου.

    Το Κολλέγιο Αθηνών
    Το Κολλέγιο Αθηνών στο Ψυχικό

    Το ιστορικό 

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου του 2016, εκδόθηκε μια απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αναφορικά με τη μακρά διαμάχη ανάμεσα στο συμβούλιο επιτρόπων (Board of Trustees) και το Δ.Σ. του σωματείου που φέρει τον τίτλο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, δηλαδή ανάμεσα στο με έδρα τη Νέα Υόρκη συμβούλιο των επιτρόπων και τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολεγίου Αθηνών. To Θέμα αποκάλυψε το Greek Report και η δημοσιογράφος Αναστασία Λαμπρια. 

    Αφήνοντας κατά μέρος τις λεπτομέρειες, αν και αποκαλυπτικές του χαρακτήρα της σημερινής αθηναϊκής ελίτ, η υπόθεση ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του ’90, όταν διαπιστωνόταν από πολλές πλευρές –δασκάλους και καθηγητές, αποφοίτους, γονείς, ακόμη και από μαθητές– η αθέτηση της αποστολής του «να προσφέρει παιδεία ανωτάτου επιπέδου –με διεθνή κριτήρια– στους πιο άξιους».

    Γιγαντισμός, εμπλοκή των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος στην καθημερινή διαχείριση του σχολείου, προσλήψεις χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, κακές σχέσεις εκπαιδευτικών με τη διοίκηση, ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές του σχολείου, εισαγωγή μαθητών με περίεργα κριτήρια, υποχρέωσαν τους επιτρόπους να δουν τον ελέφαντα που είχε μπει στο δωμάτιο.

    Η παρέμβασή τους ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Κατά την παραδοσιακή καταστατική αρχή των checks and balances της αμερικανικής ζωής, τα δύο συμβούλια οφείλουν να ομονοούν στις καίριες αποφάσεις λειτουργίας του σχολείου και στην επιλογή του διευθυντή του.

    Η προσπάθεια των επιτρόπων να αναδιατυπωθεί η εκπαιδευτική πολιτική σταδιακά στο Κολλέγιο Αθηνών πήρε τη μορφή ρήξης, όταν το 2006 ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε πως όλα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, με τον ρόλο των επιτρόπων να περιορίζεται στην άντληση κεφαλαίων. Ως εκπρόσωπος μιας ισχυρής ομάδας επιχειρηματιών που δεν έχουν συνηθίσει να μην παίρνουν αυτό που θέλουν, τον Νοέμβριο του 2008 διακόπτει κάθε επαφή και καταγγέλλει το συμβούλιο των επιτρόπων για αδικοπραγία. Επιπλέον μηνύει οκτώ (περίπου τους μισούς) επιτρόπους για απάτη, απαιτώντας αποζημίωση 300 εκατομμυρίων δολλαρίων.

    Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως τους επιτρόπους στα ζητήματα διακυβέρνησης και τήρησης των αρχών που έθεταν, και απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της πλευράς του Ιδρύματος, το οποίο, κατά την κρίση του δικαστή, προσπάθησε διά του προέδρου του να υποβιβάσει τον ρόλο των επιτρόπων σε «ασχέτους παρατηρητές» και να υφαρπάξει τις εξουσίες τους.

    Εντύπωση προκάλεσαν ωστόσο, οι βαρείς χαρακτηρισμοί του δικαστή για τον κ. Αλ. Σαμαρά, όταν σημειώνει πως, ενώ βρίσκει τον κ. Μίχα, πρόεδρο των επιτρόπων, άνθρωπο αρχών, έντιμο και ευθύ, δεν μπορεί να πει το ίδιο για τον κ. Αλ. Σαμαρά. Εν συνεχεία, καταλογιζει στην ελληνική πλευρά του Ιδρύματος, λύπη γιατί αναγνωρίζει σε αυτά τη μικροπρέπεια παραγόντων της κοινωνικής ζωής της χώρας.

    Η απόφαση για το Κολλέγιο Αθηνών καταλήγει καυτηριάζοντας τη στάση του Ιδρύματος και του νομικού του συμβούλου πως επέλεξαν τη δικαστική οδό υπό το πρίσμα «αν κερδίσουμε, κερδίσαμε, αν χάσουμε, πάλι κερδίσαμε», επειδή κρίνουν πως η απόφαση δεν θα είναι εκτελεστή στην Ελλάδα.

    Η συνέχεια της υπόθεσης αναφορικά με το Κολλέγιο Αθηνών εχει αρκετό ενδιαφέρον, ας προστεθεί μόνο πως το κόστος της μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 12 εκατομμύρια δολλάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Αυγή κάνει πρωτοφανή επίθεση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελεσίγραφο Σόιμπλε: «Ή μέτρα ή Grexit»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο top 5 με τους πιο sexy ηγέτες του κόσμου ο δικός μας Αλέξης!



    ΣΧΟΛΙΑ