• Big Story

    Όταν ο Τσίπρας, ακυρώνει αδίστακτα τον Τσακαλώτο…

    • NewsRoom
    Politico


    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος: θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα να διατηρηθεί ο ίδιος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντός του πολιτικού παιχνιδιού. Όχι μέρισμα θα μοιράσει, όχι όλα τα κακά της χώρας θα τα ρίξει πάνω στους ώμους της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη, αλλά ακόμα και στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» θα πάει να καταπίνει σπαθιά. Αρκεί να μην βγει εκτός κάδρου μετά τις επόμενες εκλογές.

    Η χθεσινή διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ήταν μια κίνηση που θα έπρεπε να την αναμένουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού. Το έκανε πέρυσι, σχεδόν πειρατικά, όταν τα πράγματα γι αυτόν ήταν πολύ χειρότερα, όταν δηλαδή δεν είχε πείσει τους πιστωτές της χώρας ότι θα εκτελεί πρόθυμα, αδιαμαρτύρητα, ανελέητα κάθε οριζόντια περικοπή που είναι απαραίτητη ώστε να προχωρούν οι αξιολογήσεις και ο ίδιος να μπορέσει να δείχνει στα προεκλογικά μπαλκόνια του 2018 το χαρτί που «βγάζει» την Ελλάδα από τα μνημόνια.

    Κι αν το έκανε πέρυσι, υπό τις τότε συνθήκες, είναι εύλογο ότι θα το έκανε και φέτος, που οι σχέσεις του με τους δανειστές έχουν τουλάχιστον εξομαλυνθεί και η λογιστική καταγραφή της πορείας της οικονομίας, του δίνει μεγαλύτερα περιθώρια από το 2016.

    Ενώ, λοιπόν, η διανομή μερίσματος έπρεπε να είναι αναμενόμενη, αυτό που εξέπληξε είναι η αιτιολόγησή της εκ μέρους του κ. Τσίπρα: Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από το μέρισμα ωφελείται το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης.

    Ορίστε; Δεν κατάλαβα; Δηλαδή πολιτικά ο κύριος Τσίπρας θεωρεί υποχρέωσή του να ανακουφίσει ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης; Αυτής δηλαδή που κυρίως έπληξαν τα οριζόντια μέτρα που η κυβέρνησή του αποφάσισε και υλοποίησε; Αυτής που γονάτισε από την κυβερνητική απόφαση για υπερφορολόγηση; Της μεσαίας τάξης, που είδε το μακρύ χέρι του κράτους, με απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, να μπαίνει στους τραπεζικούς της λογαριασμούς και να κατάσχει σαν τον κλέφτη ό,τι βρήκε μέσα; Αυτή τη μεσαία τάξη θεωρεί υποχρέωσή του να ανακουφίσει ο κύριος Τσίπρας;

    Και τότε, τι νόημα είχαν τα λόγια που είπε μόλις πριν από πέντε μέρες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι δηλαδή «συνειδητά επιβαρύναμε τη μεσαία τάξη» προκειμένου να βοηθήσουμε τους πιο φτωχούς κι ανήμπορους από τους Έλληνες;

    Πώς την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσακαλώτος ομολογεί δημόσια την συνειδητή –ναι, συνειδητή- επιβάρυνση των Ελλήνων, που μόλις την επόμενη Τρίτη έρχεται να ανακουφίσει με το μέρισμα ο πρωθυπουργός;

    Το πενθήμερο αυτό ο πρωθυπουργός ακύρωσε, για να μην πω εξευτέλισε, άλλη μαι φορά τον υπουργό του των Οικονομικών. Δεν είναι η πρώτη και δεν ξέρω καθόλου αν θα είναι η τελευταία. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προ μηνών διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης εκ μέρους του κ. Τσακαλώτου ότι εάν το αφορολόγητο όριο έπεφτε κάτω από 9.100 εκείνος θα αποχωρούσε από τη θέση του, παραιτούμενος. Κι επειδή ο Τσακαλώτος ποτέ δεν λέει ή κάνει πράγματα ερήμην του πρωθυπουργού, αυτό πια είναι κοινό μυστικό, συνάγεται ότι οι τότε δηλώσεις του ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα. Όπως και οι τωρινές.

    Το συμπέρασμα είναι μελαγχολικό: Εκτός από πολιτική και ιδεολογική kolotoumba, ο κύριος Τσίπρας, στο βωμό της προσωπικής του παραμονής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές, δεν διστάζει να ακυρώσει, να εκθέσει, ακόμα και να εξευτελίσει πολιτικά οποιονδήποτε, ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες, ακόμα κι αυτούς που –μετά το φιάσκο Βαρουφάκη- ανέλαβαν να βγάλουν τα κάστανα του κυρίου Τσίπρα από τα ευρωπαϊκά κάρβουνα.

    Αφού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός άκουσε τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να διαβεβαιώνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση συνειδητά επιβάρυνε τη μεσαία τάξη, μόλις 5 μέρες αργότερα, έκανε το διάγγελμα που τους άδειαζε μεγαλοπρεπώς. Που τους άφηνε εντελώς εκτεθειμένους στα μάτια της ελληνικής μεσαίας τάξης. Οι δυο υπουργοί, έγιναν την περασμένη εβδομάδα τα «μαύρα πρόβατα» για την ελληνική μεσαία τάξη, κι αυτή τους την «ρετσινιά» επιβεβαίωσε χθες πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Αυτό θα πει «συντροφική αλληλεγγύη»…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοντονής: Παρήγγειλε έρευνα για τις καθυστερήσεις στην υπόθεση των στημένων αγώνων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι καναλάρχης!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Αλέξης Τσίπρας στα «πλαστικά Θράκης»: Στηρίζουμε τις υγιείς εργασιακές σχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ