• Big Story

    Τι λένε οι τραπεζίτες για το επενδυτικό αφήγημα Τσίπρα (μετά και την Eldorado Gold)


    Το επενδυτικό αφήγημα Τσίπρα… πέθανε πριν προλάβει καν να αναπτυχθεί. Η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα δεν ήρθε βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και μήνες ψιθυριζόταν πως κάποια στιγμή η εταιρεία θα “σκάσει”, μετά από τόσα αδικαιολόγητα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο της για την υλοποίηση των επενδύσεών της. Εμπόδια που φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε ήδη από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση είχε πολεμήσει όσο κανένας την Eldorado Gold.

    Πλην όμως, η απόφαση αυτή της Eldorado Gold ήρθε στη χειρότερη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα. Σε μία στιγμή που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αναδείξει ένα διαφορετικό, φιλοεπενδυτικό πρόσωπο της κυβέρνησης, προκειμένου να φέρει επενδύσεις στη χώρα. “Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα”, λέει ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία στους ξένους επενδυτές. Όμως η υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός είναι σαν να φωνάζει στους επενδυτές: “Φύγετε μακριά, δεν υπάρχει θέση για σας στην Ελλάδα”. Τι από τα δύο ισχύει;

    Φυσικά, περισσότεροι θα πιστέψουν τους επενδυτές παρά την κυβέρνηση. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για επίδοξους επενδυτές, που πιθανόν να σκέφτονταν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, όμως τώρα αποθαρρύνονται οριστικά, αλλά και για τις ξένες τράπεζες, που ακόμα κι αν βρεθεί κάποιος… τρελός να επενδύσει στη χώρα μας, δύσκολα θα δεχτούν να του δώσουν δάνειο για να υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια.

    Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές, εξηγώντας πως αυτό ισχύει ακόμα και για έργα που θεωρούνται “σίγουρα” από πλευράς απόδοσης, όπως είναι αυτά που σχετίζονται με τη βιομηχανία του τουρισμού. Δηλαδή, είναι πια όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότης που θα υποστηρίξει τέτοιες επενδύσεις, παραβλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα υπό την παρούσα κυβέρνηση – η Eldorado Gold είναι το ένα από τα δύο μεγάλα παραδείγματα, με το άλλο να είναι το πολύπαθο Ελληνικό.

    Όπως άλλωστε επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σε δύο περιπτώσεις που τέτοιες επενδύσεις προχώρησαν, αφενός στην επένδυση της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια η χρηματοδότηση προήλθε από μία κοινοπραξία αναπτυξιακών τραπεζών, αφετέρου στην εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης από το fund AGC, η χρηματοδότηση προήλθε από κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Και μιλάμε για επενδύσεις με πολύ καλές εξασφαλίσεις.

    Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού δε “διορθώνει” και πολλά πράγματα, ειδικά από τη στιγμή που αντικρούεται από τις πράξεις της κυβέρνησης, οι οποίες δείχνουν ότι άλλα λέει και άλλα κάνει. Πώς να την πιστέψουν οι τράπεζες και οι επενδυτές στο εξωτερικό; Η αξιοπιστία είναι απαραίτητο στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων, και είναι φανερό πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τη διαθέτει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δραματικές Εξελίξεις: H Eldorado Gold αναστέλλει τις επενδύσεις της. Εκτεθειμένος ο Α. Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Σταθάκης ξεκαθαρίζει για Eldorado: Γνώριζαν ότι οι άδειες που εκκρεμούν θα δίνονταν μέσα Σεπτέμβρη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η Eldorado Gold διέλυσε το αφήγημα του Τσίπρα για τις επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ