• Big Story

    Νέα λίστα στην δημοσιότητα (αυτών που δεν πρόκειται να πληρώσουν ποτέ)

    • NewsRoom


    Τα χρήματα αυτά της νέας λίστας δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Όμως η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανήρτησε  στον ιστότοπό της (www.aade.gr) επικαιροποιημένη λίστα με τους φορολογούμενους – φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τη φορολογική διοίκηση άνω των 150.000 ευρώ, συνολικού ύψους 19,7 δισ. ευρώ, από την οποία έχει αφαιρεθεί το όνομα ενός οφειλέτη, ο οποίος προχώρησε στη ρύθμιση της οφειλής του.

    Αναμένεται ωστόσο συνολική επικαιροποίηση από την οποία θα προκυψει μια εντελώς νέα λίστα οφειλετών.

    Η λίστα περιλαμβάνει 6.225 φυσικά πρόσωπα και αποτελεί “φωτογραφία” των οφειλετών την 9η Αυγούστου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής, οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρθ.3 ΠΟΛ 1185/2011, οι οφειλές υπό δικαστική αμφισβήτηση καθώς και οι οφειλές αποβιωσάντων και πτωχών.

    Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS όπως αυτά ενημερώνονται και συντηρούνται από τις Δ.Ο.Υ./ Τελωνεία σύμφωνα με τα προβλέπονται στη σχετική ΠΟΛ 1185/2011.

    Η δημοσιοποίηση των στοιχείων των οφειλετών είναι ένα από τα μέτρα που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ στην προσπάθειά της να αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση και τα φορολογικά έσοδα από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Πάντως, στα αξιοσημείωτα της νέας λίστας είναι ότι περιλαμβάνει επί της ουσίας τα ίδια στοιχεία των προηγούμενων λιστών με οφειλές οι οποίες είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

    Για παράδειγμα, στην κορυφή της λίστας φιγουράρει για ακόμη μια φορά το όνομα εμπλεκόμενου σε υπόθεση μεγάλης “κλοπής” ΦΠΑ η οποία κατέληξε στη βεβαίωση εναντίον του προστίμων και φόρων πάνω από μισό δισ. ευρώ.

    Επίσης στη λίστα περιλαμβάνονται και ονόματα που είχαν ακουστεί στο παρελθόν στο χώρο του επιχειρείν τα οποία όμως είχαν κάνει αίσθηση λόγω “κανονιού” των επιχειρήσεών τους.

    Ας σημειωθεί ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η νέα λίστα με τους μεγαλοφειλέτες νομικά πρόσωπα.

    Δείτε τη λίστα εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ