• Big Story

    Ποια δάνεια και ποιοι επιχειρηματίες τρομάζουν τις τράπεζες. Το μεγάλο πρόβλημα της MIG

    • Contributor


    Η ελληνική οικονομία αλλάζει σιγά σιγά με βασικό στόχο να τεθεί πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Όμως βαρόμετρο σε αυτή την προσπάθεια είναι η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες. Μεγάλες επιχειρήσεις, που κάποτε μιλούσε για αυτές όλη η Ελλάδα, έχουν πλέον εξαιτίας της κρίσης και της κακοδιαχείρισης, συσσωρεύσει τεράστια δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (από τρεις μήνες και πάνω) και ουσιαστικά έχουν «σκάσει».

    Τα νούμερα είναι τρομακτικά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  (NPLs) των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs (περιλαμβάνονται και τα δάνεια με καθυστέρηση και κάτω από 90 ημέρες)  διαμορφώθηκαν στα 61,9 δισ. ευρώ (53% του συνόλου).

    NPLs Forum

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε διατραπεζικό επίπεδο σύστησαν πριν από έναν χρόνο – εκτός πλαισίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών – το NPLs Forum με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

    Έχουν μάλιστα καταρτίσει λίστα 75 επιχειρήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια των οποίων ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των NPLs. Αυτή η λίστα με κωδικό «Μεγάλες Υποθέσεις» περιλαμβάνει επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους.

    Για να ενταχθεί μια εταιρεία στη λίστα αυτή πρέπει να έχει κοινή έκθεση δανείων σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Στόχος του διατραπεζικού αυτού forum που συνεδριάζει τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο είναι μέσα στο 2018 αυτές οι υποθέσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να έχουν διευθετηθεί.

    Ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις δανείων, πώληση σε τρίτους, ανάληψη ελέγχου, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, διαγραφές, αλλά και εκτόπιση μη συνεργαζόμενων διοικήσεων είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, ανάλογα βεβαίως με το προφίλ της κάθε εταιρείας και της δανειακής έκθεσης που διαθέτει.

    Ποια δάνεια τρομάζουν  

    Οι δεσμεύσεις των ελληνικών τραπεζών έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιτάσσουν τη μείωση κατά 40 δισ. του συνόλου των «κόκκινων» δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) έως το 2019, εκ των οποίων τα 23 δισ. – βάσει του σχεδιασμού – θα προέλθουν από την επιχειρηματική πίστη και ακόμη πιο συγκεκριμένα τα 6,5 δισ. από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Οπότε, η αποτελεσματική διαχείριση των «Μεγάλων Υποθέσεων» που εντάσσονται στη λίστα θα είναι κομβική για την εκπλήρωση των στόχων.

    O όμιλος παροχής υπηρεσιών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.ά.) του Θ. Λιακουνάκου,  βρίσκεται στην λίστα επίσης με δάνεια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κ. Αγγελόπουλου με 350 εκατ. ευρώ, η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση με 320 εκατ. ευρώ.

    Για τον χαλυβουργικό κλάδο οι τράπεζες έχουν αναθέσει στην Alvarez & Marsal να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας, ένα προσχέδιο της οποίας έχει ήδη παραδοθεί στις τράπεζες  και προβλέπει περιορισμό παραγωγής και κλείσιμο μονάδων.

    Ανοίγματα

    Επίσης στη λίστα περιλαμβάνονται ο όμιλος τροφίμων Χαΐτογλου από τη Βόρεια Ελλάδα, με δάνεια 150 εκατ. ευρώ. Από τον κλάδο του αυτοκινήτου η Αgripan SA Παντελεημονίτης με 60 εκατ. ευρώ.

    Γενικότερα ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι από τους πλέον προβληματικούς, καθώς τα ανοίγματα φθάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 5 δισ. ευρώ.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου Θεοχαράκη, για την οποία οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προτείνει τη «συντεταγμένη μείωση της δραστηριότητάς του».

    Στη λίστα είναι και η Jetoil – Mamidoil. Η Jetoil βρέθηκε στα πρόθυρα πτώχευσης, αλλά εντάχθηκε στις διατάξεις του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα (υπόθεση Μαρινόπουλος) και διασώζεται με την εξεύρεση επενδυτή.

    Σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες έχει έρθει και η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Fortress για την απόκτηση του ομίλου real estate Χαραγκιώνη, που είναι και αυτός στη λίστα.

    Τέλος, τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης εξετάζουν οι τράπεζες για την περίπτωση της Alpha Grissin, η οποία έχει άνοιγμα της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

    Πρόβλημα έχει και η Notos Com. Εδώ και μήνες “σέρνεται” η υπόθεση “αιμοδοσίας” του μεγάλου εμπορικού ομίλου που απασχολεί περί τους 1.200 εργαζόμενους. Υποτίθεται πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα εγκριθεί από τα Δ.Σ. των τραπεζών η συμφωνία για εμπλοκή της Pillarstone που χρηματοδοτείται από την KKR. Στην αγορά ξεκαθαρίζουν πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά. Στα τέλη του 2015 η Notos Com είχε δάνεια 145 εκατ. ευρώ και πέρυσι είχε συμφωνήσει (σχέδιο που δεν προχώρησε) αναδιάρθρωση δανεισμού με έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου, κλπ.

    Το πρόβλημα της MIG

    Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η MIG. Τα δάνεια αγγίζουν το θηριώδες ύψος του 1,5 δισ ευρώ. Τα 750 εκ. ευρώ είναι δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Η εταιρία διοικείται από τους Παναγιώτη Θρουβάλα που είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και τον Θανάση Παπανικολάου που είναι Διευθύνων Σύμβουλος. Ήδη η Πειραιώς έχει δημιουργήσει μια “ομάδα πολέμου” που ασχολείται μόνο με την MIG. Αξιόπιστος συνομιλητής για την τράπεζα θεωρείται ο Παναγιώτης Θρουβάλας ο οποίος λέγεται ότι έχει την εμπιστοσύνη της ομάδας “κομάντος” της Πειραιώς  που τρέχει τα διάφορα σενάρια του αναδιάρθρωσης της εταιρίας που δημιούργησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    MIG
    Θανάσης Παπανικολάου. Επικεφαλής MIG

    Πηγές αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η Πειραιώς να προχωρήσει σε haircut των δανείων της MIG.  Έμπειρος τραπεζίτης που γνωρίζει το παρασκήνιο έλεγε στο mononews.gr ότι το σχέδιο εξυγίανσης θα είναι έτοιμο σε λίγο χρονικό διάστημα.

    Εκτιμάται ότι σε μεταγενέστερο χρόνο η Πειραιώς θα βγάλει προς πώληση δραστηριότητες της MIG, από τον κλάδο των τροφίμων (Vivartia), όπως π.χ. τον κλάδο των κατεψυγμένων «Μπάρμπα Στάθης».

    Πουλήθηκαν AVIS & Εθνική Ασφαλιστική 

    Οι τράπεζες, εκτός από τις επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης συμμετοχών που δεν έχουν σχέση με τραπεζικές δραστηριότητες.

    Ήδη άλλαξε χέρια η Εθνική Ασφαλιστική. Η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε το 75% στον όμιλο EXIN – Kalamos έναντι 718 εκατ. ευρώ.

    Επίσης πουλήθηκε και η Avis από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο επενδυτής, εκτός από το τίμημα, που ανήλθε στα 82 εκατ. ευρώ θα κληθεί να αναλάβει δάνεια 240 εκατ. ευρώ. Οι νέοι επενδυτές (Πάνος Γερμανός και Λάμπρος Παπακωνσταντινου) θα αναλάβουν την εταιρία σε λίγες εβδομάδες. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της εταιρίας θα διοριστεί από την πλευρά της Olympia του Πάνου Γερμανού και  ο CFO θα είναι πρόσωπο που θα οριστεί από την πλευρά του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Ο νυν CEO της AVIS ο Ανδρεας Ταπραντζής παραμένει στην θέση του. Στον χώρο της υγείας το fund της CVC Capital Partners μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας της κλινικής Metropolitan είναι έτοιμο να διεκδικήσει και το «Ερρίκος Ντυνάν», όταν αυτό βγει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Ακόμα η Eurobank πούλησε το King George στον όμιλο Λασκαρίδη.

    Επίσης, έως το τέλος του έτους θα έχουν αλλάξει χέρια και οι δύο μεγαλύτερες μονάδες στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, ο Νηρέας και η Σελόντα, που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ