• Big Story

    Εθνική Τράπεζα: Έντονο παρασκήνιο γύρω από την καρέκλα του προέδρου

    Θωμόπουλος Εθνική Τράπεζα

    Τάκης Θωμόπουλος


    Πρόσωπα πάνε και έρχονται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ στην Γενική Συνέλευση των μετόχων τον επόμενο μήνα θα κριθεί κατά πόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επαναφέρει το θέμα του προέδρου, προτείνοντας υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον νυν πρόεδρο κ. Τάκη Θωμόπουλο.

    Μάλιστα τις τελευταίες μέρες ακούγονται έντονα και ονόματα για τη θέση του προέδρου της ΕΤΕ. Σύμφωνα με φημολογίες το ένα όνομα είναι του κ. Γιώργου Προβόπουλου, τραπεζίτη εγνωσμένου κύρους και μεγάλης εμπειρίας. Ο κ. Προβόπουλος βρέθηκε στο τιμόνι της Τράπεζας Ελλάδος από το 2008 μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Και κλήθηκε να διαχειριστεί τον πρώτο μεγάλο πανικό των Ελλήνων, όταν με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο οι καταθέτες έκαναν ουρές κάθε Παρασκευή στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών για να «σηκώσουν» ρευστό. Σήμερα ο κ. Προβόπουλος είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος στην Post Bank θυγατρική της Eurobank στην Βουλγαρία.

    αξιολόγηση
    Γιώργος Προβόπουλος. πρώην Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Ο κ. Προβόπουλος έχει κώλυμα εκλογής στην θέση του προέδρου μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

    Το δεύτερο όνομα που ακούστηκε στην αγορά είναι του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ωστόσο όσοι έσπευσαν να διακινήσουν την εν λόγω πληροφορία τους διέφευγε η σημαντικότερη λεπτομέρεια. Ο κ. Χαρδούβελης μπορεί να αναλάβει ανάλογη θέση μετά τον Ιανουάριο του 2020, καθώς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών το τελευταίο διάστημα της κυβέρνησης Σαμαρά (Ιούνιος 2014- Ιανουάριος 2015). Προηγουμένως ο κ. Χαρδούβελης ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank.

    Χαρδούβελης
    Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών

    Την ίδια ώρα όμως πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της Εθνικής επιμένουν ότι και η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ σε λιγότερο από 2 μήνες θα στηρίξει τον κ. Τάκη Θωμόπουλο στη θέση του προέδρου.

    Και ίσως τη μεγαλύτερη αναταραχή στους κόλπους της ΕΤΕ προκαλέσει η αποχώρηση του κ. Σταύρου Κούκου, συνδικαλιστή, προέδρου της ΟΤΟΕ, από το ΔΣ της τράπεζας (θέση μη εκτελεστική). Όπως είναι γνωστό ο νόμος για τη στελέχωση των ΔΣ των τραπεζών απαγορεύει τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτά. Σημειώνουμε ότι ο κ. Ευθύμιος Κατσίκας, που μετείχε επίσης ως μη εκτελεστικό μέλος στο συμβούλιο της Εθνικής, έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Μάλιστα κάποιοι συνδέουν με τις αποχωρήσεις των συνδικαλιστών και την απόφαση του ΣΥΕΤΕ (σύλλογος εργαζομένων της ΕΤΕ) να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή 7 Απριλίου. Αιτήματα –σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ- είναι η τήρηση του Κανονισμού Εργασίας και η «εγκατάλειψη της ρουσφετολογικής και αδιαφανούς πολιτικής των προσλήψεων και τοποθετήσεων σε οργανικές θέσεις ευθύνης συνεργατών και συμβούλων που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος, ενώ την ίδια στιγμή απαξιώνουν τα ικανά και άξια στελέχη της ΕΤΕ στερώντας τους προοπτικές, κίνητρα και υπηρεσιακή εξέλιξη».

    Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «ο στόχος της Διοίκησης είναι προφανής. Να δημιουργηθεί στη διοικητική δομή ένα πλήρως ελεγχόμενο, κλειστό, καλά αμειβόμενο και αδιαφανές σύστημα «κολλητών» το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρη αλλαγή της φυσιογνωμίας και της μορφής της Εθνικής Τράπεζας».

    Και κάνει ακόμα λόγο για «φυτευτούς» αλεξιπτωτιστές από την αγορά, που ελάχιστα πείθουν για την εξοικείωσή τους με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τον ρόλο της ΕΤΕ.
    Τέλος υπενθυμίζουμε ότι από την Εθνική Τράπεζα αποχωρεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος. Ενώ στην ΕΤΕ ρόλο συμβούλου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα αναλάβει –σύμφωνα με πληροφορίες- η κα Κερασίνα Ραυτοπούλου που εγκατέλειψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Η συνήθεια του αριστερού πρωθυπουργού «που σέρνει’’ τις διαπραγματεύσεις αντί »να δαγκώσει τη σφαίρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΤτΕ απαντά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε μια ακόμα ΔΕΚΟ, δουλεύουμε αξιοκρατικά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν συμφωνώ με όσα λέει ο Β. Σόιμπλε για το χρέος της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ