• Big Story

    Τράπεζες: Ανάσα 3 ετών δίνει ο SSM για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των νέων δεδομένων


    Τρία χρόνια «αέρα» θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες για να απορροφήσουν τις επιβαρύνσεις από τον λογαριασμό που φέρνουν τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 9.

    Το πρόβλημα από την υιοθέτηση των νέων προτύπων ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα πρέπει να «θεραπεύσουν» τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια από τον όγκο των καθυστερούμενων οφειλών.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σκοπεύει να δώσει το χρονικό περιθώριο -μία τριετία- για να απορροφήσουν οι τράπεζες τις επιπτώσεις, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωπες με «τρύπα» στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

    Προ ημερών μάλιστα η Morgan Stanley σε ρόλο «Κασσάνδρας» ανέφερε σε έκθεση της ότι οι επιπτώσεις από τα IFRS 9 θα είναι μεγαλύτερες για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα έβγαλε και τον λογαριασμό αυτής της επιβάρυνσης στα 7,6δισ δολάρια ή στο 3,57% των κεφαλαίων τους.

    Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η Πειραιώς θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της για επισφάλειες κατά 2,8δισ ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,5 δισ, η Eurobank κατά 1,3 δισ και η Εθνική κατά 1δισ ευρώ. Αναφορά έκανε και στην επιδείνωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 για το 2017 θα επιδεινωθούν κατά 3,2% για την Αlpha Bank (στο 18,2%), κατά 2,15% για τη Eurobank (στο 14,6%), κατά 1,65% για την Εθνική (στο 17,4%) και κατά 3,5% για την Τράπεζα Πειραιώς (στο 17,1%).

    Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη της ευρωζώνης που είναι πιο «αδύναμα» ή βρίσκονται σε πρόγραμμα, το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας είναι 12%. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτες που υπερκαλύπτουν το συγκεκριμένο όριο με «αέρα» 3-4 μονάδων.

    Το πρόβλημα θα προκύψει αν τα IFRS 9 διογκώσουν σημαντικά τις προβλέψεις, και δεν μπορέσουν να καλύψουν τη διαφορά από την κερδοφορία τους, διότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες μπορεί να θεωρηθούν υποψήφιες για ανακεφαλαιοποίηση.

    Όμως ακόμα και στην περίπτωση που η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών υποχωρήσει κάτω από το όριο του 12%, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP), όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

    Μέσω της διαδικασίας αυτής και για κάθε τράπεζα χωριστά, θα αναζητηθεί η βέλτιστη δυνατή λύση προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση. Τη δεδομένη στιγμή, οι επιδόσεις των τραπεζών είναι κομβικής σημασίας, καθώς από αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Τράπεζα Πειραιώς κοντά στους πλημμυροπαθείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Φωκίων Καραβίας εκτόξευσε τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Eurobank στα 132 εκ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνική εταιρεία δίνει μισθούς 70% πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις!



    ΣΧΟΛΙΑ