• Big Story

    Δημήτρης Σπυρίδης: Ο mr Metropolitan αγοράζει και το Ιασώ

    Σπυρίδης Metropolitan

    Δημήτρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Έρευνα»


    Τον Απρίλιο του 2017 οι βασικοί μέτοχοι του Metropolitan  Βασίλειος Θεοχαράκης και Δημήτριος Σπυρίδης ανακοίνωσαν την πώληση του νοσοκομείου, στο  CVC Capital Partners.  Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας “Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε.” υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τη Hellenic Healthcare S.a.r.l, ενός οχήματος που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners για την είσοδο της CVC στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας με πλειοψηφικό ποσοστό.

    Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι και ιδρυτές του Metropolitan, κύριοι Βασίλειος Θεοχαράκης και Δημήτριος Σπυρίδης τότε είχαν αποφασίσει να επαναεπενδύσουν στην Hellenic Healthcare σαν σημαντικοί μέτοχοι μειοψηφίας, και να συνεχίσουν να ηγούνται του METROPOLITAN σαν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αντίστοιχα.
    Βασίλης Θεοχαράκης. Επιχειρηματίας

    Η CVC αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της υγείας, και ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών, στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια (μεταξύ άλλων στην Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία) ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σήμερα σε 88 δις δολάρια παγκοσμίως.

    H συμφωνία για το ΙΑΣΩ GENERAL

    Όμως το CVC Capital Partners και ο Δημήτρης Σπυρίδης αποφάσισαν να κάνουν την έκπληξη. Χθες ανακοινώθηκε η κατ αρχήν συμφωνία του ΙΑΣΩ με θυγατρική της CVC Capital Partners για την πώληση του 97,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιασώ General. 

    Αιφνιδιάζοντας την αγορά, που θεωρούσε ότι επόμενος στόχος της CVC Capital είναι το Ερρίκος Ντυνάν, οι δύο πλευρές έφθασαν, υπό άκρα μυστικότητα ( σ.σ οι συζητήσεις διέρρευσαν μόλις τις τελευταίες ημέρες, παρά την πολυμετοχικότητα του Ιασώ) σε κατ’ αρχήν συμφωνία.

    Το Δ. Σ της Ιασώ έκρινε ικανοποιητική την προσφορά, που έλαβε από την Hellenic Healthcare S.A.R.L, εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο συμφερόντων της CVC Capital και των εγχώριων εταίρων της ( Θεοχαράκης, Σπυρίδης) και αποφάσισε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την εταιρεία, επί τη βάσει της προσφοράς.

    Το  τίμημα, που προσφέρει η Hellenic Healthcare, δεν έχει ανακοινωθεί.

    Όμως πηγές αναφέρουν ότι είναι άκρως ικανοποιητικό,σε επίπεδο συνολικής αξίας (enterprise value) καθώς το fund πέραν από μετρητά, αναλαμβάνει πλήρως το δανεισμό της γενικής κλινικής (27 εκατ. ευρώ).

    Για τον όμιλο Ιασώ ενδεχόμενη πώληση της Iaso General θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα και θα μειώσει το δανεισμό του, προσφέροντας την ευχέρεια να προχωρήσουν επενδύσεις στο core business της μαιευτικής κλινικής που διαθέτει και τα υψηλότερα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας.

    Σπυρίδης Metropolitan
    Δημήτρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Έρευνα»

    Ποιος είναι ο Δημήτρης Σπυρίδης

    Ο επικεφαλής του Metropolitan και μέτοχος του CVC Δημήτρης Σπυρίδης λέγεται ότι είναι ένας ιδιαίτερα έξυπνος επιχειρηματίας.  Το όνομα του συζητήθηκε έντονα στους επιχειρηματικούς κύκλους του κλάδου της υγείας,  το 2016 όταν απέκτησε επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου του Metropolitan.

    O επιχειρηματίας Γιώργος Κούμπας, η εταιρεία του οποίου βρισκόταν  υπό εκκαθάριση, για να πληρώσει ληξιπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις προς την Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2016 να πωλήσει την συμμετοχή της «Κούμπας Συμμετοχών» στην εταιρεία «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα» που ελέγχει την κλινική Metropolitan. Αγοραστής των 443.165 μετοχών (ποσοστό 15,96%) ήταν η εταιρεία Restitutionary Management Advice Limited . Το τίμημα της συναλλαγής έφτασε τα 6.000.000 ευρώ! Δηλαδή 13,5 ευρώ ανά μετοχή. 

    Πίσω από την αγνώστου ταυτότητας Κυπριακής έδρας εταιρίας η οποία φαίνεται να ιδρύθηκε το 2014, Restitutionary Management Advice Limited, βρισκόταν  ο νυν διευθύνων σύμβουλος του Metropolitan.

    Όταν το CVC αποφάσισε να εξαγοράσει το 70% των μετοχών του Metropolitan όρισε το τίμημα στα 28 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές που είχε αγοράσει το 2016 ο κ. Σπυριδης αποτιμήθηκαν σχεδόν κατά 100% υψηλότερα.

    Είναι γεγονός ότι δεν έχει διευκρινισθεί εάν ο κ. Σπυρίδης πούλησε το συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών στο CVC . Ο ίδιος είχε πολύ υψηλότερο ποσοστό στο Metropolitan χωρίς όμως ποτέ να ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος μεταβίβασε ένα ποσοστό στο CVC , όμως τα χρήματα που έλαβε στην συνέχεια επανεπενδυθηκαν στο ίδιο το Fund έτσι ώστε ο ίδιος να καταστεί μειοψηφών μέτοχος . Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε μεταβίβασε είτε όχι το ποσοστό που είχε αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς είναι γεγονός ότι αποτιμήθηκε σε διπλάσιες τιμή από όσο το είχε αγοράσει. Επί της ουσίας δηλαδή ο κ. Σπυρίδης μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε την επένδυση του.



    ΣΧΟΛΙΑ