• Big Story

    Αποκλειστικό: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα των e πλειστηριασμών με τιμές από 47.000 έως 35 εκατ.


    Σε τιμές που ξεκινούν από 47.000 ευρώ και φθάνουν έως και τα 35 εκατ. ευρώ βγαίνουν στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα που πλειστηριάζονται από τις τράπεζες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που μπαίνει σε εφαρμογή από τις 29 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τους πρώτους 42 πλειστηριασμούς που θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και έχουν ήδη αναγγελθεί στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία Newsphone για λογαριασμό του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων.

    Οφειλές από 500.000

    Ευγενία Τζώρτζη. Δημοσιογράφος mononews.gr

    Μεταξύ των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί είναι μεζονέτες, οικόπεδα, διαμερίσματα, εμπορικοί και βιομηχανικοί χώροι, αλλά και γκαράζ, τα οποία ανήκουν σε δανειολήπτες με οφειλές από 500.000 έως και 35 εκατ. ευρώ. Όλα τα ακίνητα έχουν επισπεύδοντες τις τράπεζες, επικεφαλής των οποίων διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία και ότι σε κάθε περίπτωση οι οφειλές αυτών που εμφανίζονται ως κάτοχοι είναι πολλαπλάσιες της αξίας των ακινήτων που ρευστοποιούνται.

    Η πλειοψηφία των ακινήτων βρίσκεται στην Αττική και συνδέεται με δάνεια που δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2005 – 2007. Στοιχεία από τις τράπεζες ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό με βάση την ηλεκτρονική διαδικασία σε πάνω από 200 και τα οποία αναμένεται να πάρουν δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες, καθώς το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα ακίνητα.

    Κλειδί για την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών είναι η άρση της αποχής που έχουν προκηρύξει οι συμβολαιογράφοι της χώρας και οι οποίοι καλούνται να επανεξετάσουν τη στάση τους στη γενική συνέλευση που έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

    Μια φορά την εβδομάδα

    Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει τα μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων που έχει εξαγγείλει και τα οποία αφορούν στην αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

    Σε πρώτη φάση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, αντί των τριών που προβλέπει ο νόμος, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διαδικασία, ενώ παράλληλοι θα είναι και οι φυσικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι δεν καταργούνται και θα γίνονται κανονικά στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

    Στόχος σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι μέχρι το Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.



    ΣΧΟΛΙΑ