• First Top Stories

    Μπορεί η παραίτηση Κοτζιά να φέρει πρόωρες εκλογές;

    • Νένα Σώκου


    Ο πολιτικός χρόνος μπορεί να συστέλλεται και να διαστέλλεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Πριν από λίγες ώρες, ο Μάιος του 2019 φαινόταν μια κοντινή ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών, όμως πλέον μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχεται η κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν νωρίτερα, εξαιτίας ενός ατυχήματος και ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην κυβέρνηση Ζάεφ.

    Ο κίνδυνος των απρόβλεπτων εξελίξεων, όπως η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που μπορεί να φέρουν εκλογές άμεσα, κάνει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα αλλάξει την τακτική του από εδώ και πέρα και θα ρίξει τους τόνους.

    Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Εκτίμησε πως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας θα αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την «απειλή» να ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως αν ο Πάνος Καμμένος επαναλάβει παρόμοιες θέσεις, τότε θα πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα.

    Στην άποψη αυτή συντείνει και η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, όταν ανακοίνωσε «με πόνο καρδιάς» την παραίτηση του κ. Κοτζιά. Είπε ότι η αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά και η ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΕΞ από τον ίδιο «σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

    Το μήνυμα αυτό δεν μπορεί παρά να έχει έναν και μόνο αποδέκτη: τον Πάνο Καμμένο. Πάντως, μέχρι στιγμής από τους ΑΝΕΛ δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως εντολή για σιωπητήριο για το θέμα της παραίτησης Κοτζιά.

    Εξάλλου, χθες ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά πάνω στο θέμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά στο Κontra: «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Σεβόμενος και την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, αλλά πάνω από όλα την επιλογή του πρωθυπουργού. Είναι το απόλυτο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει, να αποδέχεται ή να μην αποδέχεται μια παραίτηση, να επιλέγει τους συνεργάτες του, τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου» ήταν η απάντησή του.

    Αυτή τη στιγμή οι ΑΝΕΛ δεν έχουν λόγο να βάζουν το θέμα ψηλά στη δημόσια συζήτηση. Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ δεν είναι ευοίωνες για το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών, οπότε το θέμα μπορεί να κλείσει στη γειτονική χώρα, δίνοντας τελικά πολιτικό χρόνο στην παρούσα κυβέρνηση.

    Ωστόσο, ατυχήματα συμβαίνουν πολλά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ότι από ‘δώ και πέρα οι εξελίξεις θα είναι ομαλές ή εάν η κυβέρνηση μπορέσει να απορροφήσει όποιες αναταράξεις προκύψουν στο μέλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φωτιές άναψαν τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων – Η φράση που εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει για την Συμφωνία των Πρεσπών η παραίτηση Κοτζιά – Τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ζάεφ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Σεισμός από την πολιτική θυσία Κοτζιά, για να διασωθεί η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ