• Business

    Motor Oil: Τι κρύβει η εξαγορά του 50,01% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha – Ρεπορτάζ και παρασκήνιο

    Motor Oil: Στα 156,5 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα EBITDA στο γ΄ τρίμηνο

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Ενταγμένο στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ισχυροποίηση της θέσης της Motor oil, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, στην ελληνική αγορά είναι το νέο μεγάλο deal στην τηλεοπτική αγορά.

    Μέσω θυγατρικής της που εδρεύει στην Κύπρο η Motor Oil συμφώνησε να αποκτήσει το 50% συν 2 μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται εν συνόλω σε 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,477 εκατ. αφορούν στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της τηλεόρασης του Alpha και τα υπόλοιπα 11,523 εκατ. ευρώ θα εισφερθούν ως συμμετοχή σε επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

    Η κίνηση αυτή που γίνεται από πλευράς της Motor Oil έρχεται σε συνέχεια των όσων είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής CEO της εταιρείας, Πέτρος Τζανετάκης, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που έλαβε χώρα στις 24 Οκτωβρίου. Όπως είχε αναφέρει το mononews.gr, ο Πέτρος Τζανετάκης είχε επισημάνει ότι «ήρθε η ώρα να ανοιχτεί η Motor Oil σε κλάδους που βοηθάνε στην ευρύτερη ισχυροποίηση της θέσης της στην Ελληνική αγορά. Δρομολογώντας με τον τρόπο αυτό, την  αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας στην ‘’επόμενη μέρα’’. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ή μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλο το επιχειρηματικό μας αποτύπωμα στη χώρα.»

    Στην ίδια αυτή Γενική Συνέλευση είχε δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να διευρυνθεί η επιχειρηματική «παλέτα» δραστηριοτήτων της Motor Oil σε πολλούς άλλους τομείς δραστηριοτήτων στη χώρα. Ανάμεσα στους τομείς αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Motor Oil εξαγόρασε την ενεργειακή εταιρεία NRG μπαίνοντας στην λιανική αγορά εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην εξαγορά της εταιρείας Tallon, που δραστηριοποιείται στο χρηματοοικονομικό τομέα της αντιστάθμισης κινδύνων. Παράλληλα, η Motor Oil αναμένεται να εντάξει σύντομα στο δυναμικό της και την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG).

    Στην τηλεοπτική αγορά, η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι βασικός μέτοχος του Star Channel ενώ τώρα οι μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Alpha θα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Motor Oil. Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί θα λειτουργούν ως ξεχωριστές επιχειρηματικές οντότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο deal της Motor Oil με τη τηλεόραση του Alpha μέτρησαν ιδιαίτερα τα καλά οικονομικά στοιχεία του καναλιού του Δημήτρη Κοντομηνά, το οποίο έχει μικρή κερδοφορία, λογικό δανεισμό και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μετά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Motor Oil:

    H ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η κατά 100% θυγατρική της κυπριακή εταιρεία SEILLA ENTERPRISES LIMITED σύναψε με την κυπριακή εταιρεία ALPHA MEDIA GROUP LIMITED, την κυπριακή εταιρεία NEVINE HOLDINGS LIMITED, την κυπριακή εταιρεία SIXOMEN LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά το ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2018.

    Με το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό συμφωνείται η απόκτηση κοινού ελέγχου επί των εταιρειών:

    ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA)

    ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 στην Αττική ) και

    ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 96.5 στην Θεσσαλονίκη)

    μέσω των κατωτέρω ενεργειών:

    1. Η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα καταβάλλει στην ALPHA MEDIA GROUP LIMITED 21,477,000 ευρώ για την απόκτηση ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.

    Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της NEVINE HOLDINGS LIMITED κατά ποσό 23.000.000 ευρώ, ως εξής:

     η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα καταβάλλει 11.477.000 ευρώ και

     η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα καταβάλλει 11.523.000 ευρώ.

    Στην συνέχεια η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα καταβάλλει το ποσόν των 23.000.000 ευρώ προς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών: ΑΛΦΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

    Παράλληλα, η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα καταβάλλει 6.580.000 ευρώ για εξόφληση υφισταμένων υποχρεώσεων της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.

    2. Κατόπιν των ως άνω μεταβιβάσεων και αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των παραπάνω εταιρειών, η μετοχική σύνθεση τους θα διαμορφωθεί ως εξής:

     Στην εταιρεία NEVINE HOLDINGS LIMITED:

    -η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα κατέχει 1.002 ονομαστικές μετοχές. Τα δικαιώματα ψήφου 2 εκ των ανωτέρω μετοχών θα εκχωρηθούν προσωπικά στον κ. Δημήτρη Κοντομηνά.

    -η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα κατέχει 998 ονομαστικές μετοχές.

     Η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα είναι κύριος μετοχών ποσοστού 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ. Εκάστη εκ των ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα έχει μετοχές ποσοστού 24,95% της ALPHA
    ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε..

     Η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα κατέχει το 99,95% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΑΕ και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

    3. Η διοίκηση των εταιρειών NEVINE HOLDINGS LIMITED, ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. θα ασκείται από κοινού αφενός από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά για όσο διάστημα το ποσοστό της ALPHA MEDIA GROUP LIMITED στην ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε υπερβαίνει το 33,4%.

    Την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης θα την έχει ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος θα ορίζεται από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED.

    Ως αποτέλεσμα των ως άνω συναλλαγών ο έλεγχος των ως άνω εταιρειών θα ασκείται από κοινού αφενός από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά.

    Η ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών εξαρτάται από την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων ανταγωνισμού.

    Μαρούσι, 30 Οκτωβρίου 2018
    Το Διοικητικό Συμβούλιο

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε θυγατρική της Motor Oil με 21,4 εκ. ευρώ περνά το 50,01% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha – Η επίσημη ανακοίνωση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέτρος Τζανετάκης: «Η Motor Oil μεγαλώνει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα στη Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ