• Μετοχές

    Motor Oil: Οι «εκτός λογικής» πωλήσεις μετά την εξαγορά του Alpha και ποιοι θεωρούν τη μετοχή επενδυτική ευκαιρία

    Motor Oil: Στα 156,5 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα EBITDA στο γ΄ τρίμηνο

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Η παρορμητική ψυχολογία, και όχι η επενδυτική λογική, φαίνεται να ήταν ο κεντρικός μοχλός των ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν χθες στη μετοχή της Motor Oil, στον απόηχο της εξαγοράς του πλειοψηφικού  «πακέτου» του τηλεοπτικού καναλιού Alpha. Ορισμένα από τα ξένα funds, κυρίως αγγλοσαξονικής προέλευσης, έδειξαν να μην κατανοούν την κίνηση του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου να επεκταθεί σε ένα άγνωστο γι’ αυτούς πεδίο δραστηριοτήτων. Προχώρησαν έτσι σε εντολές πωλήσεων, θέλοντας να κατοχυρώσουν ένα τμήμα των σημαντικών υπεραξιών που έχει προσφέρει η μετοχή στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το  «χαρτί» της Motor Oil έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 7,3%, κάτι που όμως κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των αγοραστών, οι οποίοι απορρόφησαν την προσφορά και συνέτειναν στη απομείωση των αρχικών απωλειών. Με αποτέλεσμα, η μετοχή να κλείσει στα 20,9 ευρώ καταγράφοντας πτώση 4,57%. Έχοντας κάνει το 21%  των συναλλαγών, στο σύνολο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους της αγοράς, τοποθετήσεις στη Motor Oil έγιναν χθες από εγχώριους επενδυτές, αλλά και από πλευράς διεθνών χαρτοφυλακίων, που θεώρησαν  «εκτός λογικής» τη στάση των πωλητών.

    Από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα, αναφέρεται ότι, σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υψηλόβαθμα στελέχη του επιχειρηματικού ομίλου ήταν σε ανοικτή επικοινωνία με διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αλλά και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, προς τους οποίους και επικοινωνούσαν το νέο  «μπίζνες μόντελ» της Motor Oil. Βασιζόμενο στην εκμετάλλευση ευκαιριών και τη συνακόλουθη επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέους τομείς, που έρχονται να διευρύνουν το επιχειρηματικό της αποτύπωμα στην Ελλάδα. Όπως άλλωστε είχε καταστήσει γνωστό ο αναπληρωτής CEO της εταιρείας Πέτρος Τζανετάκης, μιλώντας στη πρόσφατη, έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

    Το απόθεμα των 758,4 εκατ. ευρώ σε μετρητά

    Στην περίπτωση του Alpha TV, η Motor Oil, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη, θα εκταμιεύσει 33 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 50,1% του τηλεοπτικού καναλιού του Δημήτρη Κοντομηνά.

    Σε σχέση με τα τεράστια ταμειακά αποθέματα των 758,4 εκατ. ευρώ που διέθετε η Motor Oil στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, η επένδυση στον Alpha αντιστοιχεί μόλις στο 4,35% της διαθέσιμης ρευστότητας.

    Είναι επίσης σημαντικό ότι από αυτά τα 33 εκατ. τα περίπου 11,5 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν στην ίδια την τηλεοπτική εταιρεία, μέσω αύξησης κεφαλαίου, στην οποία θα συνδράμει και ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

    Το κανάλι είναι ένα πολύ συμμαζεμένο  «μαγαζί» (απόρροια και της νοοτροπίας των Γερμανών που είχαν προηγούμενα τον έλεγχο) ενώ παράλληλα έχει κέρδη και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά δανειακά βαρίδια.

    Μάλιστα, μετά από την κεφαλαιακή του ενίσχυση, θεωρείται ότι θα αποτελέσει μια κερδοφόρο επενδυτική επιλογή για τη Motor Oil.

    Πέραν και των άλλων συνεργιών που θα προκύψουν, όπως επίσης και της επικοινωνιακής δύναμης που μπορεί να έχει ένα κανάλι, σε μια κομβική συγκυρία για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

    Εκτός όμως από τον Alpha, η επεκτατική δραστηριότητα της Motor Oil  «σφραγίστηκε» χθες και με την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG).

    Με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 73,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι κάτω από τη λογιστική αξία της τράπεζας και μπορεί να αποφέρει πολύπλευρα οφέλη στον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο.

    Ο τομέας της διύλισης και εμπορίας πετρελαίου παραμένει φυσικά το  «βαρύ πυροβολικό» σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της Motor Oil. Γεγονός που αναμένεται να καταδειχθεί και από τα αποτελέσματα του εφετινού 9μηνου, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 12 Νοεμβρίου. Με τους περισσότερου αναλυτές να εκτιμούν ότι θα είναι εξ ίσου καλά με αυτά του εξαμήνου. Όταν τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 17,8% και διαμορφώθηκαν στα 148,7 εκατ. ευρώ. Με τα δανειακά υπόλοιπα του ομίλου να είναι στα 924,6 εκατ. ευρώ και τον  «καθαρό» δανεισμό (μετά από την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων) να βρίσκεται στα επίπεδα των 166,2 εκατ. ευρώ.

    Μεσομακροπρόθεσμη ευκαιρία

    Τουλάχιστον όπως αναφέρεται από καλά ενημερωμένες πηγές, που απηχούν τις απόψεις της Διοίκησης, θα χρειαστεί λίγο διάστημα μέχρις ότου οι ξένοι επενδυτές να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα στη Motor Oil και να ενστερνιστούν την άποψη ότι η μετοχή συνιστά επενδυτική ευκαιρία σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

    Ακόμη και με τα χθεσινά δεδομένα, η μετοχή είναι 11,3% πάνω από την αρχή του έτους, όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 20,2%.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι με την υποχώρηση της τιμής, η μετοχή… υποθερμαίνεται, δίνοντας ευκαιρίες εισόδου σε νέους  «παίκτες».

    Στην παρούσα χρονική συγκυρία, από το 53,6% των μετοχών της Motor Oil που είναι στην ελεύθερη διασπορά, τα ξένα Funds εκτιμάται ότι ελέγχουν το 41,3% ενώ το υπόλοιπο 12,3% βρίσκεται σε ελληνικά χαρτοφυλάκια, θεσμικών και ιδιωτών.

    Αρχής γενομένης από το 2009 όταν η χώρα μπήκε στο τούνελ της κρίσης και μέχρι τώρα, η Motor Oil έχει παράξει καθαρά κέρδη περίπου 1,2 δισ. ευρώ, έχοντας διανείμει στους μετόχους της περί τα 570 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη και επίσημα η IBG 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Motor Oil: Τι κρύβει η εξαγορά του 50,01% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha – Ρεπορτάζ και παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης οδηγεί τον Όμιλο της Motor Oil στη «νέα εποχή»



    ΣΧΟΛΙΑ