• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Ο κύριος Τσίπρας δεν αξίζει μια τρίτη ευκαιρία, αντί για φιέστες στις 20 Αυγούστου να προκηρύξει εκλογές

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    «Αφηρημένη» χαρακτηρίζει την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στην Athens Voice αναφέρθηκε στις προσωπικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του για την εθνική τραγωδία.

    «Τι σημαίνει «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»; Όταν την ανέλαβε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έπρεπε, κάτω από τη μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης να αντιληφθεί ότι έπρεπε να προβεί στην αντικατάσταση κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, που σίγουρα έχουν τις δικές τους ευθύνες γι’ αυτήν την τραγωδία. Αλλά, ξέρετε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρωτοφανής ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Ενός κρατικού μηχανισμού που κάθε μέρα που περνάει αδυνατίζει και περισσότερο. Πάντα είχε τις αδυναμίες του, αλλά σήμερα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι και ο κυνισμός και η άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας. Αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό το οποίο έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, στους αυθαιρετούχους, στους πολίτες, οι οποίοι κάηκαν, στους ίδιους τους νεκρούς. Και να πουν ότι εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών. Όταν -προσέξτε- ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η τροπολογία τότε, που φέρει και την υπογραφή των αρμοδίων υπουργών, για την αναστολή των κατεδαφίσεων. Να σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο να προσποιούμαστε. Και ηγεσία, για εμένα, σημαίνει πραγματική ανάληψη ευθύνης. Εγώ περίμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών που διαχειρίστηκαν την κρίση, να δω -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- πραγματική συντριβή. Αντ’ αυτού, είδα πάλι χθες αυτήν τη θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο, ούτε καν στο Μάτι, στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακρυά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντίσματα. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά», ανέφερε.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, για την οποία είναι σίγουρος πως θα αποδώσει τις ποινικές ευθύνες. «Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι εδώ και αυτό το οποίο, σας λέω, ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κύριος Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του. Και αυτό είναι ασυγχώρητο».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για το τι αντίκρισε και τα αισθήματα που του δημιουργήθηκαν κατά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας.  «Δεν μπορώ να το περιγράψω εύκολα με λόγια. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα. Και μάλιστα, όταν επισκέφθηκα το οικόπεδο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 26 συμπολίτες μας, αγκαλιασμένοι, που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα, νομίζω δεν έχω αισθανθεί χειρότερα στη ζωή μου. Έχω επισκεφτεί πολλούς τόπους καταστροφής, αλλά τα αισθήματα, τα οποία μου προκάλεσε αυτή η τραγωδία, ήταν πάρα πολύ έντονα. Ένα μεγάλο γιατί. Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό; Γιατί τόσοι άνθρωποι έχασαν -κατά την άποψή μου τελείως άδικα- τη ζωή τους. Τελείως άδικα, άνθρωποι που ήταν εκεί για διακοπές, παιδιά που τα είχαν αφήσει οι γονείς τους. Και διερχόμενοι. 91 νεκροί», ανέφερε.

    Μάλιστα χαρακτήρισε βαθιά προσβολή στη μνήμη των νεκρών πως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα των νεκρών. «Και σήμερα ακόμα δεν έχουμε επίσημο κατάλογο νεκρών, να μπορέσουμε να τους πενθήσουμε, να τους θρηνήσουμε, όπως τους αρμόζει. Είναι βαθιά προσβολή, ξέρετε, στην μνήμη των νεκρών. Ίσως κάποιοι αισθάνονται ότι, αν δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, θα ξεκινήσει ένας καινούργιος κύκλος προσωπικών ιστοριών. Αλλά κάθε νεκρός έχει τη δική του, προσωπική ιστορία. Και κάθε οικογένεια σήμερα ζει ένα προσωπικό δράμα. Το ελάχιστο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να τους καταγράψουμε και να τους τιμήσουμε μετά, όπως τους αξίζει», ανέφερε.

    Για τα αυθαίρετα και τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνηση για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο Τσίπρας κυβερνάει 3,5 χρόνια. Αν είχε πραγματική διάθεση, θα είχε αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα πολύ πιο νωρίς. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία -γιατί ασχολούμαι πολλά χρόνια με το θέμα αυτό- έχει πει δημόσια ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σε αιγιαλούς, σε ρέματα, σε αναδασωτέες εκτάσεις. Παραβιάζει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ανοικτές θύρες. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν το έκανε, 3,5 χρόνια; Και τι μάθαμε τελικά και σήμερα από αυτήν την τραγωδία; Μιλάμε για επιχειρησιακούς υπεύθυνους. Ξέρετε τι θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα; Στην κρίσιμη θέση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κάνει πραγματικά μια προσπάθεια να επιλέξει -αν είναι δυνατόν και με διακομματική συναίνεση- ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επιχειρησιακής επάρκειας. Αντ’ αυτού, επέλεξε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα έχει ένα γκρίζο παρελθόν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Έμαθε άραγε τίποτα ο κ. Τσίπρας από όλα αυτά τα τραγικά τα οποία έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες; Φοβάμαι πως όχι. Άρα, τα κροκοδείλια δάκρυα και η δήθεν προσπάθεια να μας πει ότι κάτι αλλάζει, δεν επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις επιλογές τις οποίες κάνει».

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα επιλέξει τους καλύτερους για τη στελέχωση των κρίσιμων υπηρεσιών και όχι με βάση κομματικά κριτήρια, λέγοντας πως για τη θέση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται ένα άτομο με μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια.

    Απαντώντας για την κριτική της κυβέρνησης για τη στάση της ΝΔ στην τραγωδία αλλά και τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα στη χώρα πάνε χειρότερα. «Και σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μία επανεκκίνηση. Restart, για να χρησιμοποιήσω και τη γλώσσα της νέας γενιάς. Ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές. Τι πραγματικά μπορεί να περιμένει κανείς από αυτήν την κυβέρνηση τους επόμενους 9, 12 μήνες, αν υποθέσουμε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της; Θα σας πω τι θα περιμέναμε, εάν συμβεί αυτό. Μεγαλύτερη τοξικότητα, μεγαλύτερη πόλωση, περισσότερο δηλητήριο. Εδώ το είδαμε πάνω σε αυτήν την κρίση, δεν θα το δούμε μέχρι τις εκλογές; Άρα, η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης θα πάει στο κόκκινο. Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και διαιώνιση μιας τραγικής επιχειρησιακής ανικανότητας. Η χώρα δεν έχει να περιμένει τίποτα πια από τον κύριο Τσίπρα. Απολύτως τίποτα. Ούτε από τον κύριο Τσίπρα, ούτε από τους Υπουργούς του, ούτε από τους μελλοντικούς Υπουργούς του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο οποίος θα γίνει μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Έχει εξαντλήσει τον πραγματικό της βίο αυτή η κυβέρνηση. Αρκετή ζημιά έκανε στη χώρα. Ήρθε η ώρα να φύγει».

    Το μόνο που μένει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι στις 20 Αυγούστου, «ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές και μετά από τέσσερις εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μιλώντας για το τέλος του τρίτου μνημονίου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «τελειώνει, πράγματι, το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, όπως βγήκαν άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν βγαίνει από τα μνημόνια; Διότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Διότι υπάρχουν προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και υπάρχει και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα. Και υπάρχουν επίσης δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα οποία δυσκολεύουν πάρα πολύ τις δυνατότητες δημοσιονομικών ελιγμών της ελληνικής δημοκρατίας, της χώρας μας. Για ποια έξοδο, λοιπόν, από τα μνημόνια, συζητάμε; Και όλα αυτά λέγονται μια μέρα μετά την δήλωση του γενικού γραμματέα του ESM ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι το 2014 η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και μας προέκυψε ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά ο κύριος Βαρουφάκης δεν προέκυψε σε κενό. Όχι. Μας προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και όλος αυτός ο θίασος που μας κυβερνούσε τους πρώτους έξι μήνες, για να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού, να αναγκαστεί να υπογράψει τρίτο πρόγραμμα και να παραταθεί αναίτια η κρίση για τουλάχιστον μια τριετία».

    «Εμείς δεν ψηφίσαμε τις περικοπές των συντάξεων, ούτε την μείωση του αφορολόγητου. Αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Είναι μέτρα τα οποία ήταν τελείως αχρείαστα και τα οποία προέκυψαν και προστέθηκαν σε ένα πολύ μεγάλο λογαριασμό, τον οποίο εξακολουθούν οι Έλληνες και πληρώνουν και σήμερα ακόμα, και θα πληρώνουν για αρκετά χρόνια ακόμα. Είναι ο λογαριασμός του πρώτου εξαμήνου του 2015 και βέβαια και της ανικανότητας και της καθυστέρησης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που και σήμερα ακόμα χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, μην μας ρωτάτε εμάς για το αν μπορούν να αλλάξουν μέτρα τα οποία εμείς δεν τα ψηφίσαμε και με τα οποία προφανώς και δεν συμφωνούμε», ανέφερε και συνέχισε:

    «Από κει και πέρα, όμως -ας μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη των Ελλήνων- τι είναι η ΔΕΘ; Μετά από δέκα χρόνια κρίσης μια ευκαιρία για να πάμε να εξαγγείλουμε πάλι παροχές και επιδόματα; Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα; Ή ένα τολμηρό σχέδιο ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού, που εμφανώς είναι διαλυμένος, επανεκκίνησης της οικονομίας με τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων; Μια άλλη φιλοσοφία για το πώς είναι οργανωμένος αυτός ο τόπος, οι θεσμοί, το κράτος, η σχέση του κράτους με την οικονομία; Δηλαδή, πιστεύει κανείς ότι πραγματικά μπορεί να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα παραμονής στην εξουσία ή κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις εξαγγέλλοντας σήμερα ένα νέο πλαίσιο παροχών; Ευκαιρίες χρειάζονται οι νέοι άνθρωποι, να δημιουργήσουν και να μπορέσουν να αναπτύξουν την δική τους προσωπικότητα, τα σχέδιά τους για το μέλλον, να γυρίσουν άνθρωποι πίσω από το εξωτερικό. Και αυτό θα γίνει μόνο με ένα σχέδιο τολμηρών, πραγματικά ριζικών αλλαγών όπως αυτές που κατά καιρούς έχω ανακοινώσει. Ένα σχέδιο ανάταξης ολόκληρης της χώρας. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα».

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι εκλογές είναι μονόδορομος και πως κανένας ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σώσει αυτή την κυβέρνηση. «Ο κύριος Τσίπρας δεν αξίζει μια τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει την χώρα. Και όπως σας είπα και πριν, όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο».

    «Οι εκλογές θα γίνουν. Το ζήτημα είναι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Δεν έχουμε το περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο», ανέφερε.

    Πηγή: Athens Voice



    ΣΧΟΛΙΑ