• ΑΓΟΡΕΣ

    «Κόφτη» στις έντονες μεταβολές στα Παράγωγα βάζει για πρώτη φορά το Χρηματιστήριο


    Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η μεγάλη βουτιά των μετοχών, αναγκάζοντας τις χρηματιστηριακές Αρχές να προχωρήσουν από σήμερα το πρωί στην εφαρμογή ενός αυτόματου «κόφτη» των διακυμάνσεων που παρουσιάζουν οι τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης στα Παράγωγα.

    Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ελέγχου των συναλλαγών ως προς τις διακυμάνσεις (ΑΜΕΜ) εφαρμόζεται για πρώτη φορά από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο έκανε χρήση της σχετικής Οδηγίας που είναι γνωστή ως MiFID. Είναι εμφανές ότι η παρέμβαση αυτή γίνεται στα Παράγωγα όπου οι «παίκτες» μπορούν να αποκομίζουν κέρδη και από την πτώση των μετοχών. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας που έχει φέρει τις τραπεζικές μετοχές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών.

    Πλέον και με βάση τα νέα δεδομένα στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί μετοχών υπάρχουν δύο ειδών «κόφτες».

    Στον αποκαλούμενο δυναμικό το όριο της μεταβολής είναι στο +/-3%, που σημαίνει ότι όταν μία πράξη μεταβάλλεται κατά το ποσοστό αυτό από την προηγούμενη, τότε οι συναλλαγές σταματούν για λίγα λεπτά και ξαναξεκινούν με τη διαδικασία των δημοπρασιών.

    Στη δεύτερη περίπτωση, του στατικού μοντέλου, το όριο διακύμανσης είναι το +/-10%, γεγονός που σημαίνει ότι σταματούν οι συναλλαγές για λίγα λεπτά, όταν μεταβάλλεται κατά αυτό το ποσοστό η τιμή που υπήρχε στο προηγούμενο «σταμάτημα» του Συμβολαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ