• Τράπεζες

    «Κλείδωσε» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank

    Αναστασία Σακελλαρίου. Επικεφαλής Praxia Bank


    Η CEO της Praxia κα Αναστασία Σακελλαρίου κέρδισε το πρώτο στοίχημα καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του οποίου ηγείται και μέσα στον Ιούνιο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

    Η συμμετοχή διεθνών επενδυτών στο εγχείρημα αποτελεί ένδειξη  εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις προοπτικές της Praxia Bank, η οποία ξεκινά από πλεονεκτική θέση, καθώς είναι «καθαρή» από το βάρος των  καθυστερούμενων οφειλών.

    Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η κα Σακελλαρίου μαζί με την ομάδα της, τους κ.κ.  Σωτήρη Συρμακέζη, επικεφαλής του Retail και Digital Banking, Μάριο Κάσσινο, επικεφαλής του τομέα Corporate Banking και Γιώργο Κουτσό, CFO της Praxia, είχαν δεκάδες ραντεβού με επενδυτές σε Λονδίνο, Μιλάνο, Νέα Υόρκη, αλλά και στην Αθήνα.

    Ο κύκλος των παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε στις 25 Μαϊου, ενώ  από τη Δευτέρα 28 Μαϊου, η τράπεζα μετακόμισε από τη λεωφόρο Συγγρού (στεγαζόταν στα παλιά γραφεία της Credicom) στην Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψους του Παράδεισου Αμαρουσίου.

    Ο στόχος της κας Σακελλαρίου ήταν να  «κλειδώσει» την συμμετοχή επενδυτών στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (περίπου 250 εκατ. ευρώ),  προκειμένου  τα 200 εκατ. ευρώ να καλυφθούν από διεθνείς επενδυτές. Οπως είναι γνωστό  το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τον Bob Diamond, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Atlas Merchant Capital που είναι βασικός μέτοχος της Praxia Bank.

    Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το έχει πετύχει.

    Η νέα τράπεζα σύμφωνα με το business plan θα εστιάσει την ψηφιακή τραπεζική και σε συγκεκριμένους τομείς εργασιών.

    Στις παρουσιάσεις στους διεθνείς επενδυτές, έμφαση δόθηκε σε δύο πράγματα. Οτι η Praxia είναι «ελεύθερη» από το βάρος προβληματικών δανείων, συνεπώς μπορέι να «μπει» δυναμικά στο «παιχνίδι» και στόχος της είναι να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένους τομείς της  αγοράς, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν νέα χρηματοδοτικά κεφάλαια   ύψους 30 δισ ευρώ.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Praxia  θα δώσει έμφαση στην εξαγορά, αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση δανείων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, που όμως κρίνονται βιώσιμες, όπως και στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων, αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στόχος είναι  η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε χορηγήσεις περί τα 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό «κεφαλαίων» της αγοράς.

    Η Praxia  θα λειτουργεί στη λογική του fintech  καθώς θα διαθέτει μικρό αριθμό καταστημάτων και θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη εργασιών μέσω του internet banking, αλλά και των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας (mobile banking).

    Σημειώνουμε ότι, όπως η  ίδια η κα Σακελλαρίου έχει δηλώσει, σύμφωνα με το 5ετές πλάνο ανάπτυξης, στόχος είναι η τράπεζα μέχρι το 2022 να διαθέτει χαρτοφυλάκιο δανείων 4 δισ. ευρώ, να έχει μερίδιο αγοράς 2% και ένα δίκτυο με 4 business centers, περίπου 40 καταστήματα με 500 εργαζόμενους πανελλαδικά.

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα  έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις και  θα γνωστοποιηθούν οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα τράπεζα, η οποία έχει και την στήριξη της κυβέρνησης, καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Praxia Bank: Ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου-Το business plan και οι φιλοδοξίες της Αναστασίας Σακελλαρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Αναστασία Σακελλαρίου (Praxia Bank) είναι το καλύτερο αφεντικό 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ