• Big Story

    Κυβέρνηση χωρίς πολιτικό στίγμα από έναν αλλοπρόσαλλο ανασχηματισμό

    • NewsRoom


    Δεν βγάζει νόημα ο χθεσινός πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός, που κατέληξε στη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού σχήματος… σαλάτα με μπόλικο άρωμα σημιτικού και παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και λαϊκής Δεξιάς. Είναι απορίας άξιον πώς ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι με αυτό το σχήμα θα μπορέσει να πάει συντεταγμένα στις εκλογές, να ανατρέψει τη διαφορά του από τη ΝΔ, με δεδομένο μάλιστα ότι θα πρέπει να συνεργαστούν ο νέος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον μέχρι σήμερα αναπληρωτή υπουργός Οικονομίας.

    Τα… αλλοπρόσαλλα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τον καταστήσουν σαρωτικό και δομικό, αφού ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παρέμεινε ο ίδιος, με εξαίρεση τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Καμμένος, Κοτζιάς, Παππάς, Σταθάκης, Σπίρτζης, Αχτσιόγλου, Γαβρόγλου, Ξανθός, Κουντουρά, Βίτσας, Φλαμπουράρης, έμειναν στη θέση τους. Το μόνο στοιχείο που κανείς να κρατήσει από τις αλλαγές είναι το άνοιγμα στη νέα γενιά συνεργατών του πρωθυπουργού.

    Κατά τα άλλα, το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότηση), τη Μυρσίνη Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού) και τον Μάρκο Μπόλαρη (υφυπουργός Εξωτερικών), με ξεκάθαρη στόχευση την αλίευση ψήφων από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ακυρώνεται ολοκληρωτικά και απόλυτα από την επιλογή της Κατερίνας Παπακώστα, πρώην βουλευτή της ΝΔ που έχει διαγραφεί από το κόμμα της, έχει εκφράσει ακραίες θέσεις, είχε στο παρελθόν σκληρή ρητορική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «θλιβερό».

    Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε την εικόνα ότι η κ. Παπακώστα εισήλθε στην κυβέρνηση μέσω του Πάνου Καμμένου, είτε επειδή δεν ήθελε να σχετιστεί ο ίδιος με τη βουλευτή, είτε για να δώσει ένα… φιλί της ζωής στον συγκυβερνήτη του, αναβαθμίζοντάς τον εντός της κυβέρνησης, παρ’ όλο που οι ΑΝΕΛ εξαερώνονται δημοσκοπικά. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο, ωστόσο γεγονός είναι ένα, ότι η Κατερίνα Παπακώστα έγινε υπουργός της κυβέρνησης του αριστερού Αλέξη Τσίπρα.

    Μάλιστα, η κ. Παπακώστα, η είσοδος της οποίας στην κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει όλον τον ανασχηματισμό, κατέλαβε και πόστο-κλειδί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά θα βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση της «σκληρής» Όλγας Γεροβασίλη. Εδώ αναμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα συνεργαστούν οι δύο υπουργοί, καθώς πρόκειται για δύο πολιτικούς με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες, διαδρομές, ιδεολογίες.

    Με λίγα λόγια, η νέα κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό στίγμα, όλα αυτά τα ετερόκλητα πρόσωπα δύσκολα θα μπορέσουν να βγάλουν κοινή συνισταμένη και να ορίσουν πολιτικές, σε μια περίοδο που η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα εκτός μνημονίων, με το μάτι των δανειστών και των αγορών να είναι καρφωμένο πάνω μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντονο Παρασκήνιο: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης – Ποιος είναι ο Μιχάλης Καλογήρου

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ για ανασχηματισμό: «Κυβέρνηση κουρελού», «απελπισίας και πανικού»



    ΣΧΟΛΙΑ