• Πολιτική

    H Αχτσιόγλου δηλώνει ότι δεν είναι αναγκαίο μέτρο η περικοπή των συντάξεων, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική

    Αχτσιόγλου

    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας


    “Η Ελλάδα πληρώνει σχεδόν τα διπλάσια για συντάξεις, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, απ’ ό,τι η Γερμανία, αλλά οι Ελληνες συνταξιούχοι παίρνουν τη μισή σύνταξη απ’ ό,τι οι Γερμανοί. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μελέτη της Eurobank πριν από λίγους μήνες, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11,1%.” Όμως παρά το γεγονός ότι η δαπάνη είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ η κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2019 η περικοπή των συντάξεων που η ίδια έχει ψηφίσει. 

    Η υπουργός  Εργασιας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε νωρίτερα ότι όσον αφορά στο μέτρο περικοπής των συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Δεν είναι αναγκαίο δημοσιονομικά ούτε και διαρθρωτικά. 

    Η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο συν ότι υπεραποδίδουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. 

    Αποδεικνύουμε ότι ισχύουν και τα δύο επιχειρήματά μας, καθώς και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι ισχυρό και υπεραποδίδουμε στους στόχους του 3,5%».

    Ιδού ποια είναι η αλήθεια 

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει παλαιότερη μελέτη της Eurobank, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11,1%. Πριν από την κρίση, η δαπάνη για συντάξεις ήταν στο 8,3% του ΑΕΠ (στη Γερμανία ήταν 3,6%).

    Από το 2010, η συνολική δαπάνη σημείωσε κατακόρυφη αύξηση φτάνοντας το 17,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 (περίπου 17,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των «28», μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία.

    Την ίδια στιγμή, η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

    Η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα ήταν 893 ευρώ τον Ιούλιο 2015. Στην Ε.Ε. των «27», η μέση σύνταξη για τους άνδρες είναι 1.530 ευρώ και για τις γυναίκες 915 ευρώ.

    Παρ’ όλα αυτά, η μέση σύνταξη ως ποσοστό του μέσου μισθού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της Γερμανίας (65% έναντι 39%), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

    Από στοιχεία της Eurostat και της μελέτης της Eurobank προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη ανά συνταξιούχο στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 11.332 ευρώ τον χρόνο, έναντι 14.690 ευρώ στη Γερμανία και 16.618 ευρώ στην Ιταλία.

    Η αναντιστοιχία μεταξύ δαπάνης και ύψους σύνταξης σχετίζεται με το δημογραφικό, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πραγματικά και θεωρητικά), το ύψος των επικουρικών κ.λπ. Δηλαδή με διαρθρωτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας
    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ