• Business

    Γιώργος Χρυσικός: Γιατί ωφελούνται οι μέτοχοι της Grivalia από τη συγχώνευση με Eurobank

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Τα οφέλη για τους μετόχους της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) από τη συμφωνία συγχώνευσης με την Eurobank, ανέλυσε χθες ο διευθύνων σύμβουλός της, Γιώργος Χρυσικός, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης με βασικό θέμα τη διανομή ποσού ύψους 40,5 εκατ. ευρώ (ή 0,42 ανά μετοχή) μέσω μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Απαντώντας στην κριτική ότι η συμφωνία «σώζει την τράπεζα» και σε ερωτήματα μικρομετόχων, ο κ. Χρυσικός, σημείωσε ότι οι μέτοχοι «δεν θα χάσουν το momentum από το ανοδικό γύρισμα του εγχώριου real estate» και θα επωφεληθούν από την προοπτική υψηλότερης κερδοφορίας του νέου σχήματος, καθώς, «θεωρούμε ότι δημιουργείται σημαντική αξία για τους μετόχους».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει των δεδομένων και της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των ΑΕΕΑΠ, οι μέτοχοι της Grivalia σήμερα έχουν πρόσβαση σε μια ετήσια κερδοφορία της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Εφόσον η συγχώνευση θα προχωρήσει η οργανική κερδοφορία του νέου σχήματος από το 2020 θα είναι της τάξεως των 450 – 500 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι της ΑΕΕΑΠ στο νέο σχήμα θα ελέγχουν το 41% ως εκ τούτου η πρόσβαση στην κερδοφορία θα είναι τετραπλάσια της σημερινής (περί τα 200 εκατ. ευρώ).

    Η παραπάνω ανάλυση βασίζεται στη δέσμευση της Eurobank για μείωση του δείκτη NPEs (μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις – non-performing Exposure – NPEs) σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, με το διαχωρισμό NPE περίπου 7 δισ. με μία και μόνη συναλλαγή (δημιουργία της «κακής» τράπεζας που επίσης προβλέπεται στη συμφωνία).

    Ο κ. Χρυσικός στήριξε το σκεπτικό του λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αποδόσεις αν δεν αναλαμβάνουμε ρίσκο» και πρόσθεσε πως η πορεία της μετοχής της Grivalia από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία είναι ανοδική (7,6 ευρώ ήταν η τιμή της μετοχής στις 26 Νοεμβρίου όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, 8,2 ευρώ ήταν το χθεσινή κλείσιμο). Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΕΕΑΠ, μεταφράζεται σε αποδοχή της συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν να αποκομίσουν κέρδος πουλώντας τις μετοχές τους.

    Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής στην κυοφορούμενη συγχώνευση, η οποία θα αποφασιστεί τελεσίδικα στις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών τον Απρίλιο του 2019, είναι περίπου 15,81 νέες κοινές μετοχές της Eurobank για κάθε 1 κοινή μετοχή της Grivalia.

    Η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ συμπλήρωσε επίσης ότι θα είναι παρούσα σε τυχόν ευκαιρίες για αγορές ακινήτων και το νέο σχήμα θα μπορεί να πράττει μελλοντικά το ίδιο, υπό την καθοδήγηση της Grivalia Management Company, η οποία θα συσταθεί για να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Grivalia και της τράπεζας, ένα σύνολο δηλαδή ακινήτων αξίας 2,2 δις. ευρώ. Στην Grivalia Management θα συμμετέχουν τα βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia. Ο κ. Χρυσικός θα είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος και ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς εταίρους της με ποσοστό συμμετοχής 70%.

    Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση δεν συζητήθηκε το θέμα παροχής ειδικής άδειας για την σύναψη σύμβασης διαχείρισης ακινήτων με την υπό σύσταση εταιρεία Grivalia Management, γιατί όπως ειπώθηκε δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικοί όροι και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

    Σημειώνεται επίσης ότι ενόψει της χθεσινής συνέλευσης, το διοικητικό συμβούλιο έλαβε επιστολή από την Lilium Sarl, μέτοχο κάτω του 5% της εταιρείας, η οποία ζητούσε πρόσθετες πληροφορίες για τη σχέση ανταλλαγής και τη νέα εταιρεία που πρόκειται να συσταθεί. Το δ.σ. απέστειλε τις απαντήσεις και η Lilium Sarl ψήφισε υπέρ των θεμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Grivalia: Τι αποφάσισε η έκτακτη ΓΣ εν όψει της συγχώνευσης με την Eurobank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σχεδιάζουν Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς μετά το deal Eurobank-Grivalia

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Moody’s: Αναβάθμισε την προοπτική της Eurobank λόγω συγχώνευσης με τη Grivalia



    ΣΧΟΛΙΑ