• Real Estate

    Για το 2019 μεταφέρθηκαν οι μετοχικές αλλαγές στην Πανγαία – Οι νέες επενδυτικές κινήσεις της

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός


    Εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα προχωρήσουν, εκτός απρόοπτου, οι μετοχικές αλλαγές στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με βάση την αρχική συμφωνία των δύο μετόχων της, της Εθνικής Τράπεζας, με ποσοστό 33% και της επενδυτικής εταιρείας, Invel, με 65%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε τρίμηνη παράταση για την άσκηση των δικαιωμάτων που έχουν προβλεφθεί (η σχετική προθεσμία έληξε στο τέλος του 2018) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Εθνικής και Invel.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα του put option (να ζητήσει να πουλήσει τις μετοχές της στην Invel) και η επενδυτική εταιρεία του call option (να ζητήσει να αγοράσει τις μετοχές της Εθνικής) βάσει συγκεκριμένου μοντέλου καθορισμού της τιμής μεταβίβασης.

    Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι στο τέλος του 2018 η Εθνική Τράπεζα σταματά να έχει τον έλεγχο της διοίκησης της ΑΕΕΑΠ και να την ενοποιεί στον ισολογισμό της.

    Πιθανό θεωρείται, στο μεταξύ, η Πανγαία να μην εξασφαλίσει και φέτος (χρονιά αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων) τις κατάλληλες συνθήκες για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές (αύξηση κεφαλαίου). Προς το παρόν καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης των επενδύσεών της μέσω δανεισμού. Ωστόσο, η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη και για να αποκτήσει ικανή διασπορά μετοχών.

    Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (9μηνο 2018) η αξία του χαρτοφυλακίου της στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν 1,656 δισ. ευρώ, έναντι 1,581 δισ. το 2017 και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, Αριστοτέλη Καρυτινό, σύντομα θα ολοκληρωθούν, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, επενδύσεις περίπου 240 εκατ. ευρώ.

    Μεταξύ άλλων, τον Νοέμβριο υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, συνολικής αξίας 149 εκατ. ευρώ, καθώς και για την απόκτηση από την ΓΕΚ Τέρνα του 100% των μετοχών της εταιρείας I&B Real Estate AD, με έδρα τη Βουλγαρία, ιδιοκτήτριας ενός μισθωμένου κτηρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 54 χιλ. τμ στη Σόφια.

    Στις επενδύσεις που θα ανακοινώσει, εκτός απρόοπτου, άμεσα περιλαμβάνεται η εξαγορά από την MIG και τη Louis Plc του 96,82% της Cyprus Tourism Development Company, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton στη Λευκωσία. Πρόκειται για το μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην πρωτεύουσα της Κύπρου, με δυναμικότητα 294 δωματίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανγαία: Προτιμητέος επενδυτής για το Hilton Λευκωσίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πανγαία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη επένδυση 13,1 εκατ. ευρώ στον κλάδο των εμπορικών αποθηκών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Πανγαία: Το χρονοδιάγραμμα για την διανομή προσωρινού μερίσματος χρήσης



    ΣΧΟΛΙΑ