• Business

    Folli Follie: Καταρρέει το ελβετικό ομόλογο – Βουτιά 44,3% σε μία μέρα, με την τιμή να  παραπέμπει σε χρεοκοπία…

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει το ελβετικό ομόλογο της Folli Follie, παραπέμποντας ευθέως σε κατάσταση οιονεί χρεοκοπίας. Στον απόηχο της παρέμβασης που εκδηλώθηκε από τη UBS, το εταιρικό ομόλογο της πολυσυζητημένης ελληνικής εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, έκανε βουτιά 44,3% την περασμένη Παρασκευή και κατέπεσε στο 20,25% της ονομαστικής του αξίας.  Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό του συγκεκριμένου τίτλου που εκδόθηκε πριν από 11 μήνες και λήγει στις 2 Νοεμβρίου του 2021. Η έκδοση είναι ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (ή 131,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) φέρει ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι 3,25%, ενώ δεν συνοδεύεται από εξασφαλίσεις, ούτε και από πιστοληπτική αξιολόγηση…

    Η καθίζηση της τιμής του ομολόγου, δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα εξοφληθούν στη λήξη του, στο ακέραιο της ονομαστικής του αξίας. Για το λόγο αυτό, ολόκληρη η έκδοση τιμολογείται τώρα από την αγορά, όχι στα 150 εκατ. ελβετικά φράγκα, αλλά μόλις στα 30,3 εκατ. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος αγοράσει στις τωρινές και αποπληρωθεί κανονικά στη λήξη, τότε από κεφαλαιακά κέρδη και επιτοκιακό κουπόνια θα πετύχει μια απόδοση της τάξεως του… 465%.

    Αθέτηση υποχρεώσεων ή βαθύ κούρεμα 

    Βέβαια αν υπήρχε μια τέτοια ευκαιρία, η αγορά δεν θα την άφηνε ανεκμετάλλευτη. Το ότι περνάει «ντούκου» σημαίνει απλά πως κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει… Και ότι εν τέλει στο «τέλος της ημέρας» δύο πράγματα είναι πιθανά να συμβούν: Ή χρεοκοπία και συνακόλουθα αθέτηση υποχρεώσεων από τη Folli Follie ή ένα βαθύ ’’κούρεμα’’ στις απαιτήσεις των ομολογιούχων…

    Με την πρόσφατη παρέμβασή της η UBS, ζήτησε από το ελβετικό χρηματιστήριο να ‘’παγώσει’’ τις τιμές συναλλαγών επί του συγκεκριμένου ομολόγου. Μέτρο το οποίο λαμβάνεται όταν διακυβεύεται η αποπληρωμή των δεδουλευμένων τόκων.

    Προφανώς η σημερινή ημέρα και οι αμέσως επόμενες θα είναι καθοριστικές, σε ότι αφορά την ‘’πολιτική’’ που θα ακολουθήσει το ελβετικό χρηματιστήριο, στη ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου διαπραγματεύεται το ομόλογο των Folli.

      Η ‘’αμυντική’’ κίνηση και τα ερωτηματικά

    Η κίνηση πάντως της ελβετικής τράπεζας, η οποία έχει ρόλο εκπροσώπου των ομολογιούχων, δείχνει να έχει περισσότερο ‘’αμυντικό’’ χαρακτήρα. Θέλοντας δηλαδή να «θωρακιστεί» έναντι μελλοντικών, νομικών συνεπειών, που ενδέχεται να έχει η ίδια. Ειδικά αν επέλθει πιστωτικό γεγονός και αν ορισμένοι επενδυτές αποφασίσουν να στραφούν και εναντίον της.

    Εκτός από τη UBS, ανάδοχος στην ομολογιακή έκδοση της Folli ήταν και η Credit Suisse, που ακόμη δεν έχει κάνει κάποια δική της παρέμβαση. Δεν χωρά αμφιβολία, ότι το ελβετικού δανείου ομόλογο, δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τις δύο τράπεζες, με την έννοια ότι δεν αξιολογήθηκε επιμελώς η οικονομική κατάσταση των Folli, που λίγους μήνες μετά αποδείχθηκε διάτρητη. Παραμένει άγνωστο τι κομμάτι της ομολογιακής έκδοσης έχει πάει σε επενδυτές και τι ενδεχομένως έχει μένει ακόμη στου δύο αναδόχους. Είναι απολύτως βέβαιο ότι  το ελβετικό ομόλογο των Folli έχει περάσει και σε ελληνικά χέρια (ιδιώτες και θεσμικά χαρτοφυλάκια), χωρίς φυσικά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς να έχει την παραμικρή ανάμειξη στην έκδοσή του, που έγινε εκτός Ελλάδος.

    Ανοικτό ερώτημα είναι επίσης και το γεγονός πώς η πλευρά Κουτσολιούτσου κατάφερε να πετύχει μια τέτοια έκδοση, με συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο και χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις. Έχοντας ως εγγυητή τη θυγατρική Folli commercial manfacturing…

    Στο ναδίρ και το δεύτερο ομόλογο

    Εκτός όμως από το ελβετικό ομόλογο, σε τιμές …χρεοκοπίας διαπραγματεύεται και η δεύτερη έκδοση των Folli, ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα τιμή είναι στο 39,65% της ονομαστικής του αξίας, γεγονός που εκτινάσσει την απόδοση στη λήξη του ,στο 144,5%. Αυτό το (μετατρέψιμο) ομόλογο έχει επιτοκιακό κουπόνι 1,75% , ενώ η λήξη του είναι στις 3 Ιουλίου του 2019. Καθώς η τιμή μετατροπής είναι στα ύψη (40,763 ευρώ ανά μετοχή, που σταμάτησε να διαπραγματεύεται στα 4,8 ευρώ) θα πρέπει να αποπληρωθεί από την εταιρεία εξ ολοκλήρου.

    Καθώς όμως ο ισολογισμός της περσινής χρήσης αποδείχθηκε πλασματικός για τα  Folli, έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τους ομολογιούχους, που μπορεί να τινάξουν στον αέρα την όποια προσπάθεια επιβίωσης της ‘’αμαρτωλής’’ εταιρείας.

    Οι προθεσμίες για την Ασία, πάει για αναβολή η ΓΣ

    Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της έρευνας που κάνει στην κινέζικη θυγατρική με τις πολλές υποθυγατρικές, η Alvarez & Marshal. Τα ευρήματά της αναμένεται να κοινοποιηθούν στην ελληνική εταιρεία μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 25 Αυγούστου, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τηρηθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα.  Η Alvarez έχει δεσμευτεί να δώσει την αναλυτική εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ασία και κυρίως για τα ταμειακά διαθέσιμα των 242,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία η Folli δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση στη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για το αν όντως υπάρχουν ή όχι.

    Στην αίτηση προστασίας από τους πιστωτές που πρόκειται να συζητηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, η Folli ανέφερε ότι σε επίπεδο μητρικής είχε 86,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαίου, όταν τα ταμειακά της διαθέσιμα στα τέλη του 2017 άγγιζαν τα 155 εκατ. ευρώ, με βάση τον ισολογισμό της περσινής χρήσης… Το ζήτημα της πίεσης της ρευστότητας είναι σαφώς πολύ μεγάλο και σε συνάρτηση με τα ανοικτά μέτωπα των ομολόγων, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το μέλλον της εταιρείας.

    Κατά τα φαινόμενα, άλλη μια κρίσιμη ημερομηνία, αυτή της Γενικής Συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πάει… περίπατο. Φαντάζει απίθανο μέχρι τότε να υπάρχει ένα σφαιρικό επίπεδο αξιολόγησης για την οικονομική κατάσταση των Folli, καθώς εκκρεμούν οι έλεγχοι και από την E.Y. Δεν θα είναι βέβαια ούτε η πρώτη, ούτε και η μοναδική φορά που η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, δε θα είναι συνεπής με τα όσα λέει… Πλέον ο Οκτώβριος δείχνει να είναι ο πιο ρεαλιστικός στόχος για τη Γενική Συνέλευση των μετοχών. 

     



    ΣΧΟΛΙΑ