• Business

    Ευρωπαϊκή πηγή: Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά-Τα 110 προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση

    Ελλάδα


    Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1/1/2018 άφησε αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή. Όπως ανέφερε το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αφήνει ανοικτό το παράθυρο για φοροδιαφυγή. Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους για να ενισχύσουμε την νησιωτική Ελλάδα όχι μέσω της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ αλλά μέσω επενδύσεων στα νησιά που τις χρειάζονται περισσότερο, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για την τόνωση των νησιών, κυρίως μέσω των επενδύσεων. Αν και σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ συνεχίζονται, ουσιαστικά δεν άφησε πολλά περιθώρια διατήρησης του ειδικού καθεστώτος κάτι που σημαίνει ότι οδεύουμε σε αύξηση των συντελεστών σε 32 νησιά του Αιγαίου.

    Τα προαπαιτούμενα

    Η ίδια πηγή, πρόσθεσε ότι τα προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να κλείσει οριστικά η 3η αξιολόγηση, ανέρχονται στα 110 εκ των οποίων αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλήρως περίπου το ένα τρίτο. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 22α Ιανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης (compliance report) αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο. Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά «αφετηρία» θα αποτελέσει ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει μέχρι τώρα, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπου 27,4 δισ. ευρώ ως υπόλοιπο από το «πακέτο» της 3ης δανειακής σύμβασης.

    «Βουνό» προαπαιτούμενων θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα και στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης καθώς ο σχετικός κατάλογος που θα ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο θα περιλαμβάνει περίπου 82 διαφορετικά προαπαιτούμενα.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολίασε και την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι το ποσοστό ανάπτυξης του 1,3% για το 3ο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει και στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,6% μέσα στο 2017.

    Προτεραιότητα πλειστηριασμοί και για χρέη προς το δημόσιο

    Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Για να θεωρήσουμε ότι εκπληρώθηκε το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο θέλουμε να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα τελεί υπό συνεχή παρακολούθηση για τους πλειστηριασμούς, φυσικούς και μη, έως τις 22 Ιανουαρίου που θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Αν εκτελούνται ομαλά θα θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το 1/3 φάνηκε ότι δεν φτάνει σε πλειστηριασμό γιατί λίγο πριν τη διαδικασία οι οφειλέτες αποπληρώνουν το χρέος τους, κάνοντας λόγο για κακοπληρωτές» ενώ υποστήριξε ότι «πέρα από τη συνεχή διενέργεια τους πρέπει να επεκταθούν και για τα χρέη προς το δημόσιο».

    Να μείνουμε πιστοί στη συμφωνία

    Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα μη εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις, στο βαθμό όπου θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το ΔΝΤ δεν επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, η ευρωπαϊκή πηγή τόνισε: «Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις στο μνημόνιο και όχι μόνο με το ΔΝΤ».

    Αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κομμάτια της συμφωνίας αυτό θα περιέπλεκε πάρα πολύ τις διαδικασίες, συμπλήρωσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θέμα προτιμήσεων αλλά συμφωνηθέντων. Τέλος, αναφορικά με την ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολογήτου το 2019, αντί για το 2020, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτό θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο με το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

    «Να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό»

    Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ειδική έμφαση έδωσαν οι πηγές στην υλοποίηση των έργων. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει για παράδειγμα “να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό”. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν να κατασκευάζουν πράγματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».



    ΣΧΟΛΙΑ