• Οικονομία

    Eurogroup: Στόχος η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ανησυχία για διώξεις υπαλλήλων της ΕΕ στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Eurogroup, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ

    (Από αριστερά προς τα δεξιά) Πιέρ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλαους Ρέγκλινγκ


    Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. O απερχόμενος πρόεδρος, Γερούν Ντάισεμπλουμ, μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς πάντως να παραλείψει πως η Αθήνα θα πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

    «Έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα, έγινε πολύ σκληρή δουλειά και έχουμε Staff Level Agreement. Το επόμενο βήμα είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε πως «μεγάλο μέρος της εφαρμογής τους θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό θα επιτρέψει στους θεσμούς να δουν αν όλα έχουν ολοκληρωθεί στο Eurogroup του Ιανουαρίου».

    Ο κ. Ντάισλεμπλουμ αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναφορικά με το Ελληνικό ζήτημα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο καλοκαίρι του 2015.

    Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη δικαστική εμπλοκή στην Ελλάδα τριών υπαλλήλων της ΕΕ που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις. «Οι εμπειρογνώμονες ήταν εκεί για να βοηθήσουν και βρέθηκαν να γνωρίζουν ποινικές διώξεις. Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για το Eurogroup και ελπίζουμε οι διαδικασίες να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε, τονίζοντας πως το θέμα απασχολεί τη συνέλευση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε και αυτός την επικύρωση από τους υπουργούς της ευρωζώνης της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο στην Αθήνα ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική πλευρά.

    Ο επίτροπος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά που κατέληξαν, όπως είπε, σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι υπουργοί της ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών το Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου, είπε ο Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι κοινή είναι η εκτίμηση πως το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι το 2017 μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη.

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι καλό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και προέβλεψε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα γίνει τον Ιανουάριο, ενώ εμφανίστηκε σχετικώς αισιόδοξος ως προς την πορεία μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάριο Σεντένο: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ναι» του Eurogroup στην τεχνική συμφωνία – Τι λέει η ελληνική πλευρά



    ΣΧΟΛΙΑ