• Big Story

    Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση, αλλά «τρέξτε προαπαιτούμενα και πλειστηριασμούς»

    • NewsRoom
    Ακρίβεια και ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα του Eurogroup – Τα σχέδια για τα χρέη και τα ελλείμματα μετά το 2023

    Eurogroup


    Ολοκλήρωσε το Eurogroup τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όπως ήταν αναμενόμενο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.

    Ωστόσο, στο ανακοινωθέν το Eurogroup στέλνει  μήνυμα στην Αθήνα για την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων αλλά και το «τρέξιμο» των πλειστηριασμών.

    Αναλυτικά το ανακοινωθέν του Εurogroup

    «Το Eurogroup καλωσορίζει την υλοποίηση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση μετά την συμφωνία στο πακέτο πολιτικής που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

    Οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον κρατικό προϋπολογισμό του2018 που συμβαδίζει με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπερ-αποδώσει στους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

    Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν επίσης να ενισχύουν το σύστημα είσπραξης φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και να ενδυναμώνουν την δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

    Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από νέες δράσεις με στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων, την άρσης των κανονισμών που αδικαιολόγητα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η πρόοδος στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), επιτεύχθηκε με περαιτέρω δράσεις που αφορούσαν την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πληστειριασμών.

    Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντων τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και αναθέτει στο Euroworking Group να επικυρώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει μία αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει την εξασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς επίσης και την ολοκλήρωση των εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

    Μετά την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος».

    Η επόμενη δόση αναμένεται να δοθεί σε δύο υποδόσεις, με την πρώτη να δίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου και την δεύτερη μέχρι τον Ιούνιο.

    Πλέον, οι θεσμοί θα επικεντρωθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, καθώς και στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο έχουν συμφωνήσει ότι θα εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Mάριο Σεντένο:  Ξεκινά η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους 

    Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίασης ο νέος επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως υπάρχουν καλά νέα για την Ελλάδα. Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, τόνισε ο Μάριο Σεντένο προσθέτοντας ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων και ότι δόθηκε στο EwG η εντολή να ελέγξει την εκπλήρωση των υπολοίπων τις επόμενες εβδομάδες.

    Αυτό, όπως είπε αντανακλά τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία κυβέρνησης και θεσμών.

    Η επόμενη δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας για να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

    Κοιτώντας μπροστά, όπως είπε, ξεκινά η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους και ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους. Αυτό όπως είπε ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

    Την ίδια στιγμή ένα ευμεγέθες πρωτογενές πλεόνασμα και το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ πρέπει να συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές. Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να ενορχηστρωθεί γιατί ξέρουμε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος κατά τη διάρκεια και μετά είναι κρίσιμη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφώνησαν σήμερα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα ‘’μια κανονική χώρα με κανονικά δίκαιωματα και κανονικές υποχρεώσεις”.

    Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να δει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης (κλεισίματος) της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιό ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ’όψιν

    Επίσης, και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν λάβει υπ΄όψιν .Ασφαλώς, θα ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει (τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων), υπογράμμισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άσχημα μαντάτα: Οι δανειστές συνδέουν τους e-πλειστηριασμούς με την υποδόση



    ΣΧΟΛΙΑ