• Business

    Αισιόδοξος ο επικεφαλής της Gongbao κ. Wong Ching για την Εθνική Ασφαλιστική

    Ο επικεφαλής της Gongbao, Wong Ching


    Αισιόδοξος για την έκβαση του διαγωνισμού εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, δηλώνει ο επικεφαλής της Gongbao κ. Wong Ching, που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα για να συναντηθεί με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά. Η συνάντηση σύμφωνα με τον κ. Wong Ching έγινε σε καλό κλίμα και παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα, η αίσθηση που μεταφέρεται είναι ότι, «η διαδικασία του διαγωνισμού προχωρά έστω και με αργούς ρυθμούς».

    Ο κινεζικός όμιλος Gongbao υπήρξε ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στις αρχές Ιουνίου, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του βασικού διεκδικητή, της κινέζικης Fosun που δεν υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του διαγωνισμού. Η προσφορά της Gongbao ανέρχεται σε 676 εκατ. ευρώ και αφορά στο 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας αποτελεί δέσμευση του ομίλου της ΕΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου. Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει πάνω από 80 ημέρες από την ημέρα κατάθεσης της δεσμευτικής προσφοράς, ο κινεζικός όμιλος Gongbao κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του για την Εθνική Ασφαλιστική, έχοντας όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου «άμεσα διαθέσιμα» τα κεφάλαια για την εξαγορά της εταιρείας.

    Η επένδυση φέρεται να έχει τη στήριξη της κινεζικής πρεσβείας, αλλά και της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο σε όρους κεφαλαιοποίησης, της ICBC, που εμφανίζεται ως εγγυητής για την ύπαρξη των απαιτούμενων κεφαλαίων από την πλευρά της Gongbao.

    Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής πώλησης μέσω Χρηματιστηρίου. Η ανακοίνωση ερμηνεύθηκε ως απόρριψη της μίας και μοναδικής κινεζικής προσφοράς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η πρόταση της Gongbao να έχει επισήμως απορριφθεί ως μη ικανοποιητική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 8 Ιουνίου, οπότε και υποβλήθηκε η προσφορά της Gongbao, υπήρξε ανταλλαγή στοιχείων που αφορούσαν την οικονομική επιφάνεια του κινεζικού ομίλου, που σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια την εξαγορά. Να σημειωθεί ότι η Gongbao αποτελεί μια holding εταιρεία με συμμετοχές σε χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις κυρίως τράπεζες και η επένδυση στη χώρα μας μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής, συνιστά την πρώτη προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων του στη Δύση. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου Gongbao μεταξύ των επενδύσεων που έχει στην Κίνα είναι η συμμετοχή του σε τράπεζες όπως η Huishang Bank, η Maanshan Rural Commercial Bank, η Anhui Tianchang Rural Commercial Bank, η Anhui Changfeng Keyuan Town Bank, η Anhui Fengyang Limin Town Bank και η Bank of Changsha.

    Η Εθνική τράπεζα επιδιώκει να διασφαλίζει τόσο την ύπαρξη των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να αποφύγει μια νέα αποτυχία του διαγωνισμού τύπου Exin, αλλά και το γεγονός ότι η προέλευση των κεφαλαίων είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου για την καταλληλότητα των μετόχων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Ασφαλιστική: Άμεση εξόφληση αποζημιώσεων που αφορούν ολική καταστροφή ακινήτων στις πυρόπληκτες περιοχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Ο επικεφαλής της Gongbao, Wong Ching, ανοίγει στο mononews τα χαρτιά του για την Εθνική Ασφαλιστική



    ΣΧΟΛΙΑ