• Business

    Έρευνα για Folli Follie: Έδωσαν εξηγήσεις η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι 7 ύποπτοι για 2 κακουργήματα

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie


    Ως ύποπτοι διάπραξης δύο κακουργηματικών πράξεων έδωσαν εξηγήσεις στον εισαγγελέα Δραγάτση η οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 7 εμπλεκόμενοι για την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας Folli Follie. Απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρηματος είναι οι κατηγορίες με τις οποίες κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά εάν δεν καταφέρουν να πείσουν τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα ότι δεν έχουν ευθύνες.

    Ο Δημήτρης, η Κατερίνα και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος δεν εμφανίστηκαν στον εισαγγελέα. Απέστειλαν μέσω των δικηγόρων τους τα υπομνήματα των εξηγήσεών τους.

    Και οι πληροφορίες λένε πως επέλεξαν να μην ανοίξουν όλα τους τα χαρτιά καθώς πλέον γνωρίζουν ότι θα κληθούν εκ νέου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις και για άλλα αδικήματα.

    Με διαφορετικούς δικηγόρους

    Είναι αξιοσημείωτο ότι γονείς και γιος επέλεξαν να εκπροσωπηθούν σε αυτό το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας από δύο διαφορετικά δικηγορικά γραφεία, αμφότερα εκ των κορυφαίων της Αθήνας. Ο Δημήτρης και η Κατερίνα Κουτσολιούτσου, δηλαδή, έχουν διαφορετικούς νομικούς παραστάτες από το γιο τους Γιώργο.

    Ενδεικτικό ίσως της προσπάθειάς τους να διαχωρίσει ο καθείς το ρόλο του στον Όμιλο (και κατ’ επέκταση, διαφορετική βαρύτητα μιας ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης).

    Με τα υπομνήματα που παρέδωσαν χθες Τρίτη στον Γιάννη Δραγάτση οι δικηγόροι του ιδρυτή της εταιρείας και της συζύγου του, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίστηκαν, αποκλειστικά στα νομικά επιχειρήματά τους για τη μη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της απάτης.

    Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υιός Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

    Άλλωστε από την περασμένη εβδομάδα, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η παραιτηθείσα αντιπρόεδρος της εταιρείας Κατερίνα Κουτσολιούτσου είχαν διαμηνύσει στον εισαγγελέα ότι είναι «πρόθυμοι να εμφανιστούν ενώπιόν του και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του όταν ολοκληρωθεί στο σύνολο η έρευνα για την εταιρεία».

    Θέλουν δηλαδή να γνωρίζουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού πριν προχωρήσουν σε λεπτομερείς εξηγήσεις και αυτή ουσιαστικά φαίνεται πως ήταν η άτυπη απάντησή τους στην απόφαση του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση να διαχωρίσει τη δικογραφία σε επιμέρους σκέλη και να προχωρήσει τώρα, στο πρώτο κύμα κλήτευσης υπόπτων μόνο για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    «Στην Ασία οι ευθύνες»

    Με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος έδωσαν εξηγήσεις εκτός από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, ο οικονομικός διευθυντής και ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του ΔΣ την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που φέρεται να παρουσίασε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 2017.

    Η πλειονότητα «έδειξε» ευθύνες στη μακρινή Ασία και στο γκρουπ του Ομίλου με τις 18 θυγατρικές εταιρείες.

    Χαρακτηριστικός είναι ο ισχυρισμός του υπερήλικα προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και μέλους του ΔΣ της εταιρείας:

    «Εγώ οδοντίατρος ήμουν, όχι οικονομολόγος. Αν έστελναν από την Ασία λανθασμένες οικονομικές καταστάσεις, πώς θα μπορούσα να κάνω έλεγχο αυτών των στοιχείων; Εγώ υπέγραφα ελέγχους βάσει αυτών των στοιχείων.»

    Οι ποινικές διώξεις

    Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας θα μελετήσει τα υπομνήματα των 10 υπόπτων και αξιολογώντας και το αποδεικτικό υλικό της ερευνάς του, αναμένεται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων ή όχι, για αυτό το πρώτο σκέλος της υπόθεσης.

    Ο κ. Δραγάτσης, στη συνέχεια, θα προχωρήσει την έρευνά του και για τα υπόλοιπα σκέλη, με πρώτο αυτό για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

    Εκτός από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, στο εισαγγελικό στόχαστρο βρίσκεται σειρά άλλων προσώπων και εταιρειών. Όπως οι δύο μεγαλομέτοχοι της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το εάν επόπτευε επαρκώς την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) για το εάν προχώρησε σε επαρκείς ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας, οι τουλάχιστον 3 ελληνικές Τράπεζες που προχώρησαν σε δανεισμό της εταιρείας, χωρίς να ελέγχουν τους ισολογισμούς της, οι δύο αλλοδαπές Τράπεζες που εξέδωσαν ομολογιακά δάνεια, οι χρηματιστηριακές εταιρείες που προώθησαν τα ομολογιακά δάνεια αλλά και οι διαχειριστές Private Banking και funds που προωθούσαν αγορές και πωλήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Τι σηματοδοτεί το νέο αίτημα προστασίας – Νέες αποχωρήσεις από το Διοικητικό Συμβoύλιο;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα σκάνδαλο (μετά τη Folli Follie) στη ΔΕΠΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα στον Λαυρεντιάδη, λέει τώρα ο τέως CEO της εταιρίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φραγκίσκος Κουτεντάκης: SOS, μην διεκδικείτε αλλα αναδρομικά – Τι λέει για δήμοσίους υπαλλήλους , Folli Follie και αγορές ακινήτων με POS



    ΣΧΟΛΙΑ