• Pharma & Health

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο mononews: “Η ΒΙΑΝΕΞ είναι και θα παραμείνει στην κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας”

    Ο κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ

    Ο κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ


    Δύο μήνες μετά την ανάληψη του νέου, αναβαθμισμένου διοικητικού ρόλου του στη ΒΙΑΝΕΞ, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του στο mononews.gr, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη ημέρα στην ισχυρότερη ελληνική εταιρεία του φαρμακευτικού κλάδου.  Εμφανίζεται, μάλιστα, ιδιαίτερα αισιόδοξος και αποφασισμένος να διατηρήσει τα «σκήπτρα» της κυριαρχίας έναντι του ανταγωνισμού.

    «Το μεγαλύτερο στοίχημά μας είναι η διατήρηση της ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Μέσω των πολλαπλών υπηρεσιών που προσφέρει, θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα συνεχίσει να επιτυγχάνεται». Αυτή είναι η τοποθέτηση που κάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά βρίσκεται στο «τιμόνι» της εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ανέλαβε επισήμως μετά την απώλεια του πατέρα του Παύλου Γιαννακόπουλου, ιστορικού ηγέτη της εταιρείας, τον περασμένο Ιούνιο.

    Από τις 13 Αυγούστου 2018, o μέχρι τότε α’ αντιπρόεδρος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατέχει πλέον τις νευραλγικές θέσεις του αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΒΙΑΝΕΞ και είναι εμφανές ότι στη μετά από τον Παύλο Γιαννακόπουλο εποχή, είναι αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει από την αναπτυξιακή πορεία που χάραξε ο πατέρας του.

    Άλλωστε, παρά την οικονομική κρίση, τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και τις πολλές μειώσεις τιμών, η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει μία οικονομικά εύρωστη εταιρεία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερά κερδοφόρος επιχείρηση και στα εννέα χρόνια της πολύπλευρης κρίσης που ταλανίζει τη χώρα, αλλά και το ελληνικό επιχειρείν. Έτσι, με αφετηρία το 2009 έως και την περυσινή χρήση του 2017 τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 173,4 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τις καθαρές πωλήσεις της ΒΙΑΝΕΞ, αυτές διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 236,3 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των επιπτώσεων του clawback που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια για όλες τις εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου.

    Όπως επισημαίνεται από τον νέο CEO της εταιρείας, μπορεί μεν η κερδοφορία να έχει απομειωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, πλην όμως το ενθαρρυντικό είναι ότι τα έσοδα των πωλήσεων κινούνται σε ανοδική τροχιά τόσο σε όρους αξίας όσο και σε πωλούμενα τεμάχια.

    Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος «τρέχει» πλέον την εταιρεία υπό την υψηλή καθοδήγηση του πρεσβύτερου της οικογένειας Θανάση Γιαννακόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει τη θέση του προέδρου, ενώ μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ έχει οριστεί η Κατερίνα Γιαννακοπούλου (κόρη του Θ. Γιαννακόπουλου). Αντιπρόεδρος παραμένει ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, γιος της αείμνηστης Βασιλικής Γιαννακοπούλου (αδερφής των Γιαννακόπουλων), ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία για περισσότερα από 30 χρόνια.

    Η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει δραστήρια σε επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες παρά την κρίση, με πιο πρόσφατες τη στρατηγική συμφωνία με την JANSSEN Ελλάδος, τη διεύρυνση της συνεργασίας με την MSD και τη μεγάλη και στρατηγική συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Celltrion της Νότιας Κορέας, μία συμφωνία η οποία πιστώνεται στις αποτελεσματικές κινήσεις που έκανε ο CEO της ΒΙΑΝΕΞ. H ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανέλαβε τον περασμένο Απρίλιο την αντιπροσώπευση των προϊόντων της Celltrion στην Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό προχώρησε στη δημιουργία ειδικού τμήματος στην εταιρεία, το οποίο στελεχώθηκε και με νέες προσλήψεις.

    Ακόμη, η ΒΙΑΝΕΞ έχει εισέλθει και στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής με την εξαγορά το 2016 της Superfoods (μαζί με την ΠΑΦΑΡΜ  50-50%), ενώ τον Μάρτιο του 2018 λάνσαρε τη νέα σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Altion.



    ΣΧΟΛΙΑ