• Big Story

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλο το παρασκήνιο για το νέο CEO της Εθνικής Τράπεζας – Το αυστηρό μήνυμα του ΤΧΣ προς όλες τις πλευρές

    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Alert είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και δεν θέλει να το πιάσουν «στον ύπνο». Αναφερόμαστε στην διαδικασία επιλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα. Οι υποψήφιοι είναι δύο. Οι οποίοι πληρούν το fit and proper. Όμως σε επίπεδο εμπειρίας, στρατηγικής και διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων, ο ένας βρίσκεται παρασάγγας μπροστά.

    Οι πληροφορίες του mononews.gr, λένε ότι η διαφορά ήταν χαοτική και στα στρατηγικά πλάνα που κλήθηκαν οι δύο υποψήφιοι να παρουσιάσουν στους επικεφαλής του ΤΧΣ πριν από λίγες μέρες. Αυτή τη φορά λοιπόν το Ταμείο, που είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής, θέλει η επιλογή του να γίνει σεβαστή. Και για μην υπάρξουν παρεξηγήσεις αυτήν την πρόθεση του, φρόντισε να την κάνει γνωστή τοις πάσι.

    Και έτσι την Τετάρτη 11 Ιουλίου, δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Nomination Committee έστειλε σαφές μήνυμα. Είπε με απλά λόγια προς το ΔΣ και την Επιτροπή Αξιολόγησης της Εθνικής: «παιδιά έχω το 40,36% της τράπεζας. Και αυτή τη φορά η γνώμη μου θα πρέπει να γίνει σεβαστή». Αυτομάτως οι παροικούντες στην τραπεζική αγορά έκαναν τον συνειρμό.

    Όταν το Νοέμβριο του 2016, άλλον τραπεζίτη προέκρινε το ΤΧΣ για τη θέση του προέδρου στην Εθνική και άλλον είδε -με το φως της αυγής- να κάθεται στη θέση.

    Τότε -καθώς ήταν και πιο δύσκολη η εποχή για τις τράπεζες-, το Ταμείο υπαναχώρησε της θέσεως του. «Έριξε» πίσω την επιλογή του, τόσο για το καλό της ΕΤΕ αλλά και για την ευστάθεια του συστήματος και δεν οδήγησε την υπόθεση -όπως είχε δικαίωμα να το πράξει- σε γενική συνέλευση.

    Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και θα είναι θεσμικά δύσκολο -αφού θα ισοδυναμεί με αυτοκατάργηση του ρόλου του- για το ΤΧΣ, αλλά και για τα στελέχη του σε προσωπικό επίπεδο, να υποχωρήσουν από την αρχική τους θέση.

    Το μήνυμα όμως είχε ως αποδέκτη και τον πρόεδρο της Εθνικής. Ευσχήμως το ΤΧΣ του είπε να περιοριστεί στα καθήκοντα του, που είναι μη εκτελεστικά. Με άλλα λόγια να μην παρεμβαίνει στις αποφάσεις…. Διότι τις τελευταίες μέρες στην τραπεζική πιάτσα είναι κοινό μυστικό, ότι άλλες είναι οι βουλές του ΤΧΣ και άλλες του προέδρου της ΕΤΕ.

    Το Ταμείο κομψά, διεμήνυσε προς όλους λοιπόν, ότι αν το 40% ανήκε σε κάποιον ιδιώτη μέτοχο, κανείς από το ΔΣ και τις Επιτροπές δεν θα πήγαινε κόντρα στις αποφάσεις του. Σήμερα το Nomination Committee αποφασίζει τον «καταλληλότερο» για τη θέση. Και τη Δευτέρα που το ΤΧΣ αποφασίζει θα φανεί αν θα δώσει το «πράσινο φως» ή θα πάει σε ρήξη….

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Αποφασίζει το Nomination Committee σε ποιον θα δώσει το «δαχτυλίδι» του CEO

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα λεφτά του Fortress στην μάχη του Ελλάκτωρα και το νέο πρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας

     



    ΣΧΟΛΙΑ