• Business

    Αποκαλυπτικό για Folli Follie: Πρέπει να πληρώσει φόρο 20 εκατ. στο Χονγκ Κονγκ και έχει μόνο 4,6 εκατ. – Δεν πουλάει ούτε το διαμέρισμα

    Καίτη Κουτσολιούτσου. Τέως αντιπρόεδρος FF Group


    Έναν νέο σκόπελο πρέπει να αντιμετωπίσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η διοίκηση της Folli Follie. Η εταιρία η οποία έχει διαθέσιμα μόνο 4,6 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει στο Χονγκ Κονγκ το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία της ειδικής αυτής διοικητικής περιοχής της Κίνας. Το ποσό (πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου) φαντάζει θηριώδες καθώς όπως έγραψε το mononews.gr από το πρωί όπως προκύπτει μέσα από τις 34 σελίδες της αίτησης προσφυγής (που συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη) στο προστατευτικό άρθρο 106α, τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε η Folli την πρώτη μέρα του τρέχοντος Νοεμβρίου, ήταν 4,6 εκατ. ευρώ όλα κι όλα. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στην πρώτη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, είχε δηλωθεί ότι στο ταμείο της εταιρείας υπήρχαν 86,4 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά πιστοποιούν ότι στους πέντε τελευταίους μήνες… θυσιάστηκαν 81,8 εκατ. ευρώ. Προφανώς για να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στα αυξημένα λειτουργικά κόστη και τις άλλες ανάγκες της. Οι οποίες καταφανώς έγιναν ιδιαίτερα πιεστικές, μετά από τις αποκαλύψεις για τα πλαστογραφημένα στοιχεία του ισολογισμού της FF Group.

    Η μόνη λύση που φαντάζει εφικτή για να βρεθούν αυτά τα χρήματα είναι το σουπερ λουξ διαμέρισμα που έχει η οικογένεια και ανήκει στην FF Group στο Χονγκ Κονγκ αξίας 20 εκατ.  δολαρίων. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα που αυτήν την στιγμή διαμένει η μέτοχος και τέως αντιπρόεδρος της Folli κ. Καίτη Κουτσολιούτσου. Δηλαδή η εταιρία έχει ένα σημαντικό asset και αντί να το πουλήσει το χρησιμοποιεί για να διαμένουν οι μέτοχοι που όμως πλέον δεν έχουν καμμία σχέση με την εταιρία. 

    Το λίπος που καταναλώθηκε 

    Σε κάθε περίπτωση το «λίπος» σε μετρητά που καταναλώθηκε στο τελευταίο πεντάμηνο φαντάζει τεράστιο, αφού αντιστοιχεί σε οικονομική «αφαίμαξη» της τάξεως των 16,4 εκατ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. 

    Όταν μάλιστα η εταιρεία θα είχε και έσοδα από τις όποιες πωλήσεις στην ελληνική αγορά, που αποτελεί την «καρδιά» των δραστηριοτήτων της.

    Οι απαιτήσεις άμεσης εξόφλησης από τους προμηθευτές σαφώς και είναι μεγάλο «βαρίδι» στα έξοδα της εταιρείας. Από και πέρα όμως, παραμένει άγνωστο το ποιες άλλες μεγάλες υποχρεώσεις πληρώθηκαν. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος για τους περίπου 1.150 υπαλλήλους στη Ελλάδα, αυτό δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο από την άποψη ότι στη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς, τα έξοδα αυτά ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ.

    Η Folli Follie βέβαια δεν «έκαψε λίπος» μόνο στο τελευταίο πεντάμηνο. Στα τέλη του 2017 είχε ταμειακά διαθέσιμα 154,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εν τέλει ήταν και τα μόνα υπαρκτά, αφού στο διεθνές σκέλος του ομίλου στη Ασία, η ρευστότητα ήταν ένα καθαρό γέννημα της φαντασίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου. 

    Στην πορεία του χρόνου και μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαΐου, καταναλώθηκαν άλλα… 68,1 εκατ. ευρώ, αφού το απόθεμα σε μετρητά περιορίστηκε στα 86,4 εκατ. ευρώ.

    Στο βαθμό που οι δύο διαδοχικές αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές και τα εταιρικά στοιχεία της περσινής χρήσης αποδίδουν πιστά την πραγματικότητα, τότε στο 10μηνο της εφετινής χρονιάς, η εταιρεία ξόδεψε… 149,9 εκατ. ευρώ που είχε στην άκρη. Έστω κι αν φαντάζει απίθανο, η «ψυχρή γλώσσα» των αριθμών αυτό λέει. Και μάλιστα για το συγκεκριμένο επιχειρηματικό κομμάτι της Folli στο οποίο μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί λαθροχειρίες και λογιστικές αλχημείες.

    Με τα δεδομένα αυτά της εκτεταμένης «θυσίας» των ταμειακών διαθεσίμων, τα 4,6 εκατ. ευρώ που υπάρχουν τώρα «στη άκρη, μοιάζουν με σταγόνα στο ωκεανό. 

    Με το ζήτημα της ρευστότητας να δείχνει εκτός ελέγχου και επί της ουσίας να αναζητείται ένα «θαύμα» για να παραμείνει εν ζωή η εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ