• Big Story

    Alpha Bank: Στη Cepal νέο πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δισ.

    Μαντζούνης Alpha Bank

    Δ. Μαντζούνης


    Κόκκινα δάνεια ύψους 2,5 δις ευρώ αναθέτει προς διαχείριση στη Cepal η Αlpha Bank, ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο που έχει μεταφέρει στα 4 δις ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 3,7 δις ευρώ που η Cepal ανέλαβε να διαχειριστεί για λογαριασμό της B2Holding, μετά την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων από την Alpha Bank στο νορβηγικό όμιλο.

    Η συμφωνία προβλέπει τη διαχείρισή τους για μικρό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα για ένα τρίμηνο, στο βαθμό που η B2Holding έχει συστήσει στην Ελλάδα δική της εταιρεία διαχείρισης, τη B2Kapital.

    Το χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάζεται στη Cepal είναι κυρίως δάνεια που έχουν καταγγελθεί και περιλαμβάνει δάνεια και από τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά.

    H Cepal αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank και είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ήδη από τα τέλη του 2016. H συμφωνία μεταξύ Cepal και Alpha Bank μεταξύ των δύο μερών προβλέπει την ανάληψη της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 11 δις ευρώ.

    Έχοντας κλείσει πάνω από ένα χρόνο λειτουργίας στην ελληνική αγορά, η Cepal υλοποιεί ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα με νέες τεχνολογικές υποδομές και συστήματα, ενώ ήδη το στελεχιακό δυναμικό της αριθμεί περί τα 220 άτομα. Προοπτικά το μοντέλο λειτουργίας της Cepal βασίζεται στη συνεργασία της με ένα ευρύ δίκτυο μεσιτών, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή.

    Κρίσιμο θέμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί αυτό το μοντέλο είναι να καμφθούν μια σειρά εμπόδια που έχουν να κάνουν με τη φορολογία, όπως ο φόρος μεταβίβασης, το χαρτόσημο κ.α., έτσι ώστε να μπορεί το ακίνητο να μεταβιβαστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΚΤ: Πιο χαλαρά τα κριτήρια και οι όροι δανείων στις επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορεί να «εξαγοράσει» κανείς το δάνειό του – Όλη η διαδικασία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρύθμιση-ανάσα για τις τράπεζες και τα ισχύοντα «κόκκινα δάνεια» εξετάζει η ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ