Αναστασιάδης: «Αυτό που έχω εισπράξει είναι η απόλυτη κατανόηση των θεσμών»

0

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή που απέστειλε προς τους 27 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ σε σχέση με το τουρκικό αίτημα όπως ισχύσουν, μετά τη λύση του Κυπριακού, και για τους Τούρκους πολίτες, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όπως αναφέρεται και στην επιστολή, δεν είναι θέμα που αφορά μια χώρα, αλλά το σύνολο των χωρών (της ΕΕ) και θεωρώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους των υπολοίπων ή να δημιουργεί προηγούμενα, τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδρασή τους, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που έχω εισπράξει είναι την απόλυτη κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων και βεβαίως των θεσμών».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που είχε με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας και την Καγκελάριο της Γερμανίας αναφορικά με τις επισκέψεις τους στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «είχε προηγηθεί δική μου τηλεφωνική επικοινωνία και με τις δύο, με γραπτά σημειώματα που εστάλησαν και υπήρξε ενημέρωση για τις εκεί επαφές τους».

Σχολιάζοντας ότι μπορεί να είναι πρόωρη μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι καταβάλλω προσπάθεια για να εξαλειφθεί κάθε πρόσχημα από οποιαδήποτε πλευρά ώστε να αποδείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν αποτελεί μια Σύνοδος σε επίπεδο Υπουργών την τελική φάση, αλλά τη συντήρηση αυτού που έχει ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη».

«Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι αυτή την περίοδο η τουρκική Κυβέρνηση λόγω του δημοψηφίσματος ενδεχόμενα να μην είναι σε θέση να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει. Θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις, όταν και εφόσον ξεπεραστεί και το πρόβλημα που προσχηματικά προβάλλεται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεβέντης : Όχι σε μέτρα που οδηγούν την κοινωνία σε εξαθλίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σόιμπλε – Τόμσεν : Η συμφωνία πίσω από τις «κλειστές πόρτες» – Τι ζητούν από την Ελλάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ: Να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας και να φύγει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here