Ο κος Τσακαλώτος σε σύσκεψη, που είχε στο γραφείο του χθες το βράδυ επέλεξε τον έναν από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για την θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Το αποτέλεσμα  είναι οριστικό αλλά η νίκη κρίθηκε, όπως όλα δείχνουν, στα σημεία. Ενδεχομένως, το καθοριστικότερο κριτήριο ίσως αποδειχθεί πως ήταν η μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα, «λεπτομέρεια» η οποία κάνει την υποψηφιότητα του ειδικευμένου σε φορολογικά θέματα δικηγόρου, κυρίου Γιώργου Πιτσιλή να προβάλει σε πρώτο πλάνο.

Με νομικές σπουδές στη Σορβόνη και ισχυρούς δεσμούς με τη Γαλλία (και μέσω της συνεργασίας του με μεγάλα δικηγορικά γραφεία της χώρας μας) η υποψηφιότητα Πιτσιλή θυμίζει έντονα την ακαδημαϊκή εικόνα και το επιστημονικό της κύριας Σαββαΐδου, με τα οποία και εκείνη υπερσκέλισε πέρυσι πολλές άλλες προτιμήσεις της τότε κυβέρνησης και των θεσμών (και τότε και σήμερα άλλωστε μετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης ο Γάλλος εφοριακός κύριος Le Petit ως απεσταλμένος των Βρυξελών).

Την Επιτροπή Αξιολόγησης που υπέδειξε τους τρεις φιναλίστ εντυπωσίασαν όμως με τα προσόντα τους και οι άλλοι δύο διεκδικητές της θέσεως. Το … «μειονέκτημά τους» ίσως αποδειχθεί τελικά πως και οι δύο αποτελούν εξέχοντα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αφού η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την θέση αναφέρει πως θα υπάρξει «προτίμηση» σε υποψήφιο που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. .

Μπορεί η προηγούμενη εμπειρία στην φορολογική διοίκηση και το πλούσιο βιογραφικό τους να τους έκαναν να ξεχωρίσουν, ωστόσο ο κύριος Φώτης Κουρμούσης και Ηλίας Ξηρουχάκης δεν είναι νομικοί. Από την άλλη, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο στον διαγωνισμό, αλλά η εξεύρεση ικανού «μάνατζερ» που θα κινήσει τον «στρατό» των 11.000 εφοριακών και τελωνειακών της γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Η τελική απόφαση θα περάσει από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Όποιος εκ των τριών υποψηφίων αναλάβει τη θέση του Γραμματέα, βέβαιο θεωρείται ότι θα έχει πολύ και δύσκολη δουλειά μπροστά του. Η ΓΓΔΕ , μετά την απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαϊδου, λειτουργεί μόνο για τα απαραίτητα υπό τον αναπληρωτή Γραμματέα Ιωάννη Μπάκα που αποχωρεί πλέον μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας, αφήνοντας μια στοίβα κρίσιμων αποφάσεων για την υλοποίηση πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Στην τελική ευθεία για την «ηλεκτρική καρέκλα» της ΓΓΔΕ βρέθηκαν συνολικά 8 προσοντούχοι διεκδικητές (από τους συνολικά 44 υποψηφίους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση) εκ των οποίων άλλοι ξεχώρισαν για τις επιτυχίες τους στην διοίκηση και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως ελεγκτές ή έφοροι (όπως ο κύριος Ρήγας Μπάρκουλας ή  η κυρία Χαρά Μαυρίδου) ενώ επίσης ξεχώρισαν εμπειρότατοι  και με άποψη στα θέματα φορολογίας φοροτεχνικοί λογιστές από την ελεύθερη αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here