• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι σημαίνει για τις αγορές η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 3%

    • NewsRoom
    Wall Street


    Στραμμένο στις ΗΠΑ είναι, τα τελευταία 24ωρα, το βλέμμα των διεθνών αγορών, καθώς η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων (Treasuries) ξεπέρασε, την Τρίτη, για πρώτη φορά από το 2014, το ψυχολογικό όριο του 3%, αφήνοντας τους επενδυτές να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον των αγορών και, κυρίως, για την παγκόσμια οικονομία.

    Κάποιοι χαρακτηρίζουν “επικίνδυνο” για την οικονομία και τις επενδύσεις το γεγονός ότι η απόδοση των αμερικανικών 10ετών τίτλων διέσπασε ανοδικά το φράγμα του 3%. Όπως εξηγούν, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, η αγορά περιμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας παράλληλα το περιθώριο αυτών για αυξήσεις μισθών, επενδύσεις και αποδόσεις στους μετόχους τους, καθιστώντας έτσι λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές.

    Επίσης, δεδομένου του ότι τα αμερικανικά Treasuries χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η αύξηση των αποδόσεών τους μειώνει την καταναλωτική δύναμη των πολιτών.

    Μιλώντας στο CNBC, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής ομολόγων Jeffrey Gundlach δήλωσε πως από τη στιγμή που το αμερικανικό δεκαετές περάσει το όριο του 3%, τότε οι traders θα αρχίσουν να ποντάρουν στην περαιτέρω άνοδό του. Αυτό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τους φόβους ενός μίνι κραχ στην αγορά, εδραιώνοντας την πεποίθηση πως μια νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών.

    Στον αντίποδα, βέβαια, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Federal Reserve εξακολουθεί να έχει μεγάλο περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια, χωρίς αυτό αναγκαστικά να πλήξει τις αγορές, καθώς το κόστος χρήματος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά τηνχρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

    “Είναι οι αποδόσεις του 3% το τέλος των χρηματαγορών; Μπορούν οι αποδόσεις του 3% να πυροδοτήσουν ένα reset στην αγορά; Φυσικά όχι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bill Blain της Mint Partners. “Αν η Fed αυξήσει 5 ή 6 φορές τα επιτόκια, τότε αυτό θα εξακολουθεί να κινείται κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Οι αγορές βέβαια έχουν πειστεί πως μια απόδοση στο 3% σημαίνει ότι έρχεται “καταιγίδα”. Αφήστε τους να ανησυχούν”, πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας πως στην προ κρίσης δεκαετία η μέση απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ήταν 5%.

    Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η ενίσχυση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων στο επίπεδο του 3% αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της διελκυστίνδας που παίζεται φέτος μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, οι εκτιμήσεις για επιτάχυνση των μισθολογικών αυξήσεων στις ΗΠΑ έστειλε τις αποδόσεις σε υψηλά τεσσάρων ετών, λίγο κάτω από το 3%, εξέλιξη που συνέβαλε στη διόρθωση που ακολούθησε στα χρηματιστήρια. Τον περασμένο μήνα, επίσης, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν και πάλι, εν μέσω της αναταραχής που ξέσπασε στον τεχνολογικό κλάδο λόγω του σκανδάλου με το Facebook, αλλά και άλλων εξελίξεων.

    Επομένως, ακόμη κι αν το γεγονός ότι τα αμερικανικά ομόλογα «εμβόλισαν» το 3% μπορεί να δείχνει ότι επίκειται περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου, η αύξηση αυτή μπορεί να έρθει τόσο σύντομα όσο υπολογίζεται.

    Και οι παράγοντες της Wall Street συμφωνούν: Τα επιτόκια αυξάνονται, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Η JPMorgan Chase & Co. εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς θα κλείσει το 2018 στο 3,15% και αυτή είναι η μέση εκτίμηση 56 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Υπό μίαν έννοια, τα αμερικανικά ομόλογα δεν έχουν δοκιμάσει το πραγματικά κρίσιμο ψυχολογικό όριο του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτό θα ήταν το 3,0516%, το επίπεδο-ρεκόρ που κρατάει από τις 2 Ιανουαρίου του 2014. Για την Goldman Sachs Asset Management, το 3% είναι απλώς ένας σταθμός.



    ΣΧΟΛΙΑ