• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το Χρηματιστήριο το 2018

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Υποτονική ψυχολογία στην αγορά και εικόνα αδυναμίας σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας αναμένουν για το 2018 και το Χρηματιστήριο Αθηνών οι αναλυτές της IBG.

    Όπως σημειώνουν, οι ελληνικές μετοχές έμειναν εκτός των… ραντάρ των επενδυτών το 2017, αφενός λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και αφετέρου λόγωτων ανησυχιών για την ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Ενδεικτικά, οι εισροές από τους ξένους επενδυτές διαμορφώθηκαν στα 213 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2017, έναντι 860 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Έτσι, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στην αγορά διαμορφώθηκε σε 57 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. ευρώ το 2016 και 86 εκατ. ευρώ το 2015. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βελτιώθηκε σημαντικά (ο μέσος όρος ανερχόταν σε 50 δισ. ευρώ κατά το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος του 2017 έναντι 41 δισ. ευρώ το 2016), κυρίως λόγω της καλύτερης αποτίμησης των μη τραπεζικών μετοχών στοιχείων (ιδιαίτερα της Coca Cola).

    H ΙΒG εκτιμά ότι η ψυχολογία της αγοράς θα παραμείνει σχετικά υποτονική το 2018: Η τάση της υποτονικής συναλλακτικής δραστηριότητας που επικράτησε στην αγορά spot το 2017 αναμένεται να διατηρηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενόψει μιας σειράς ρυθμιστικών πρωτοβουλιών στο τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέο γύρο των ανακεφαλαιοποιήσεων.

    Ειδικότερα, η εφαρμογή του IFRS 9, τα επικείμενα stress tests, η αναθεώρηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (TAR) και η στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών μοντέλων (TRIM) θα μπορούσαν να φέρουν στην επιφάνεια πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

    Για τον λόγο αυτό, αναμένει από τους επενδυτές να κρατήσουν στάση αναμονής για τις ελληνικές τράπεζες τους επόμενους 6 μήνες, μια συμπεριφορά που θα επηρεάσει αρνητικά την εμπορική δραστηριότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

    Επίσης, οι προκλήσεις που υπάρχουν σε μακροοικονομικό (η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2018) και πολιτικό (σενάρια για εκλογές) επίπεδο θα είναι αρκετές και θα βαρύνουν τις προοπτικές της κερδοφορίας και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονομία το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών αναμένεται να κυμανθεί στα 65 εκατ. ευρώ το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση: 100 εκατ. ευρώ) και 90 εκατ. ευρώ για το 2019 (από 125 εκατ. ευρώ προηγουμένως).

    Η IBG μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της EXAE σε 4,70 ευρώ / μετοχή (έναντι 5,60 ευρώ / μετοχή προηγουμένως), μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων σχετικά με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στην αγορά spot.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα τιμή-στόχο, η IBG σημειώνει πως η μετοχή της ΕΧΑΕ φαίνεται δίκαια αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα, έτσι επαναβεβαιώνει την «ουδέτερη» σύστασή της για τη μετοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ