• Think Tanks

    Uber: Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της δωρίζει τη μισή του περιουσία

    • NewsRoom
    Uber


    Ένα ταξίδι στο Παρίσι το 2008 (όπου μαζί με τον φίλο του Travis Kalanick δυσκολεύτηκαν να βρουν ταξί μέσα στα χιόνια) ενέπνευσε τον Garrett Camp να γίνει συνιδρυτής της Uber, την εταιρεία που τον έκανε δισεκατομμυριούχο. Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, ο Camp εμπνεύστηκε ξανά στη διάρκεια ενός ταξιδιού του – αυτήν τη φορά για να δωρίσει τα δισεκατομμύριά του.

    Έχοντας μόλις επιστρέψει από ένα “διαφωτιστικό” ταξίδι δύο εβδομάδων στην Κένυα, ο Camp ανακοίνωσε, μέσω του blog του, ότι θα λάβει μέρος στην καμπάνια “Giving Pledge”, η οποία έχει δημιουργηθεί από τον Bill Gates και τον Warren Buffett και έχει στόχο να παρακινήσει τους δισεκατομμυριούχους να δωρίσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους για φιλανθρωπικό σκοπό.

    “Εδώ και 15 χρόνια εστιάζω κυρίως στις startups και καθώς συνεχίζω να έχω πάθος με τη δημιουργία χρήσιμων προϊόντων, συνειδητοποίησα επίσης ότι δεν μπορούσα να περιμένω να αρχίσω να δίνω πίσω”, γράφει ο Camp.

    Ο 39χρονος μεγιστάνας, του οποίου η περιουσία εκτιμάται από το Forbes στα 5,1 δισ. δολ., αναφέρει ότι σύντομα θα ιδρύσει έναν οργανισμό και θα ξεκινήσει την έρευνα για το πού θέλει να εστιάσει τις προσπάθειές του. “Στόχος μου είναι να βρω νέα πεδία ενδιαφέροντος, πάνω στα οποία μπορώ να εργαστώ από κοινού με άλλους, για να δημιουργήσω συστήματα και προϊόντα που θα έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο”, σημειώνει.

    Ο Καναδός Camp που ζει στο Σαν Φρανσίσκο, ήταν ο συνιδρυτής της StumbleUpon το 2001, την εποχή που ήταν τελειόφοιτος στο University of Calgary. Πούλησε την StumbleUpon στην eBay το 2007 για 75 εκατ. δολ., αλλά προχώρησε και πάλι στην απόκτησή της και παραμένει πρόεδρος μέχρι σήμερα. Το 2003, ίδρυσε την Expa, μια startup με επενδυτές, μεταξύ των οποίων και – οι εξίσου δισεκατομμυριούχοι – Richard Branson και Meg Whitman.

    Ο Camp παραμένει και πρόεδρος της Uber, της οποίας η αξία έχει αποτιμηθεί έως και στα 68 δισ. δολ. στο παρελθόν από ιδιώτες επενδυτές, αν και η φετινή είναι μια δύσκολη χρονιά, εξ αιτίας μιας σειράς από σκάνδαλα και “παραπατήματα”. Τον Ιούνιο, ο συνιδρυτής της Uber, Travis Kalanick, παραιτήθηκε από CEO, εν μέσω πιέσεων από τους επενδυτές. Την Τρίτη, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι χάκερς υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα 57 εκατ. πελατών και οδηγών το 2016 – και ότι στελέχη της Uber απέκρυπταν το γεγονός για έναν χρόνο.

    Ο Camp, ενδεχομένως αναφερόμενος στις πρόσφατες δυσκολίες, καταλήγει στην ανακοίνωσή του: “Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν, τους τελευταίους μήνες, να βάλω τα πράγματα στη θέση τους”.

    Πηγή: Forbes

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η Boring Co. του Musk πούλησε $300.000 καπέλα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση-βόμβα: Η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ μπορεί σύντομα να μην ισχύει



    ΣΧΟΛΙΑ