• Think Tanks

    Fisher Investments: Οι φόβοι του Grexit έγιναν προσδοκίες για Grecovery

    • NewsRoom


    Οι φόβοι του Grexit έχουν μετατραπεί σε προσδοκίες για Grecovery, σημειώνει αναφερόμενη στην Ελλάδα η Fisher Investments, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει βγει πλέον για τα καλά από τον κατάλογο με τους πιθανούς κινδύνους για τις αγορές.

    Σημειώνοντας ότι ενώ, επί χρόνια, οι επενδυτές φοβούνταν ότι η κρίση χρέους που αντιμετώπιζε η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η κατάσταση άλλαξε και, στο τέλος του έτους, τα πρωτοσέλιδα που αφορούσαν πλέον τη χώρα χαρακτηρίζονταν από αισιοδοξία.

    Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι: η οικονομία αναπτύσσεται, η πολιτική έχει σταθεροποιηθεί, οι επενδυτές επιστρέφουν και η χώρα έχει αφήσει πίσω της τη σκοτεινή αυτή εποχή.

    Υπό το φως αυτών των στοιχείων, οι αναλυτές της Fisher Investments, παρότι δεν συστήνουν σε κάποιον να βιαστεί να γεμίσει το χαρτοφυλάκιό του με ελληνικές μετοχές, τονίζουν πως οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωζώνη, αλλά και πόσο έχει βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.

    Για χρόνια, επισημαίνει η Fisher Investments, η Ελλάδα δεν μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αυτό άλλαξε όμως τον Ιούλιο του 2017, όταν η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά ομολόγων. Παρά την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ισχνή πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει πολλές μεταρρυθμίσεις από την Βουλή. Το ελληνικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία τρίμηνα και αν και αυξάνεται από μία πολύ χαμηλή βάση, η ανάκαμψη δεν αμφισβητείται. Επίσης, το ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το swap των ομολόγων του PSI, ενώ ο δρόμος είναι ήδη στρωμένος για νέες εκδόσεις ομολόγων πριν την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

    Επίσης, πρόοδος έχει σημειωθεί και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ τον Αύγουστο του 2015 είχαν ιδιωτικοποιηθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας μόλις 3,5 δισ. ευρώ, το 2016 και το 2017 το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να κλείσει σημαντικές συμφωνίες, έστω κι αν και η λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί εξακολουθεί να είναι ακόμη μεγάλη.

    Το σημαντικότερο, πάντως, είναι το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών συνολικά, υπογραμμίζει η Fisher. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έχει μετατραπεί από “ένα πρόβλημα για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία” σε μία “φθηνή” αγορά, ακόμη και χωρίς τη θεμελιώδη βελτίωση του είδους που είδαμε στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, αλλά οι επενδυτές τελικά ξεπερνούν την κρίση της Ευρωζώνης, καταλήγει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: UBS: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνηση έκπληξη στις Τράπεζες: Ξεκινάει τις μεταγραφές η Αναστασία Σακελλαρίου στην CreditCom

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρ. Μεγάλου: Η Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να μηδενίσει την εξάρτηση από τον ELA εντός του 2018



    ΣΧΟΛΙΑ