• Σχόλιο Αγοράς

    Βροντώδης πτώση στο Χρηματιστήριο – «Στάχτη» πάνω από 4 δισ.


    Η «τέλεια καταιγίδα», που από χθες σαρώνει τις αγορές, προκαλεί ήδη σημαντικούς τριγμούς και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 14:45 σήμερα το μεσημέρι και μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει βροντώδη πτώση, καθώς χάνει σχεδόν 4% της αξίας του, κινούμενος προς την περιοχή των 820 μονάδων. Οι απώλειες του ελληνικού «ναού του χρήματος» είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή αγορά… Γεγονός που αποδίδεται στο μικρό βάθος του Χ.Α, αλλά και στο ότι είχαν συσσωρευτεί πολύ μεγάλα κέρδη το τελευταίο διάστημα,  με συνέπεια να επιταχύνονται οι πωλήσεις για κατοχύρωση υπεραξιών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις χάθηκαν 2,1 δισ. από την πτώση των τιμών των μετοχών, ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα της σημερινής «κατακόκκινης» Τρίτης «αποτεφρώνονται» άλλα 2 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών, Σπύρος Κυρίτσης, λέει ότι η αγορά χρειάζεται προσοχή, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξουν ενδείξεις σταθεροποίησης στα ξένα χρηματιστήρια. Ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει: «Η αγορά μας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τους ξένους, οπότε αν έξω υπάρχει αναταραχή όπως τώρα, δεν μπορεί εμείς να μείνουμε αλώβητοι».

    Από τη δική του πλευρά, ο αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής επισημαίνει «Είμαστε καθαρά σε μία εισαγόμενη πτώση χωρίς εσωτερικά αντίβαρα. Είναι εμφανές ότι υπήρχε μια υπερβολή στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ και το ελληνικό έχει φτάσει σε ακριβές αποτιμήσεις. Όλα θα κριθούν από τη συμπεριφορά των μεγάλων αγορών του εξωτερικού. Ωστόσο, σε τέτοιου είδους πτώσεις, ακόμη κι αν αποσβεστούν οι ισχυροί τριγμοί, θα παραμείνει η νευρικότητα για αρκετό διάστημα».

    Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων Παντελής Τσίτος θεωρεί ότι η πρώτη βάση στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 790 μονάδων. Αν, όπως λέει, συνεχιστεί το sell-off στα διεθνή χρηματιστήριο, τότε σύντομα η ελληνική αγορά θα κινηθεί προς αυτά τα επίπεδα, όπου και θα σταθμιστούν εκ νέου τα δεδομένα που θα υπάρχουν για την αγορά, η οποία, κατά την άποψή του, είχε «παραφουσκώσει».

    Τα σημερινά πυρά των πωλητών στρέφονται κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, αλλά και σε όλα τα άλλα «βαριά χαρτιά» των εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πλήγματα βεβαίως δέχεται και η συντριπτική πλειονότητα των άλλων εισηγμένων εταιριών. Από τα ψηλά των 866,44 μονάδων της περασμένης Πέμπτης, το χρηματιστήριο είναι τώρα περίπου 5% χαμηλότερα έχοντας χάσει σχεδόν τα μισά από τα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή της χρονιάς. Ανησυχητικό σημάδι είναι ο μεγάλος τζίρος των συναλλαγών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος της συνεδρίασης, δείχνοντας ότι η πτώση των τιμών «ψηφίζεται» από πολλούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Wall Street: Η επόμενη μέρα μετά το 15λεπτο του τρόμου που θα μείνει στην Ιστορία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφυροκόπημα χωρίς τέλος στα χρηματιστήρια – Εξανεμίστηκαν 4 τρισ. δολ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η «Μαύρη Δευτέρα» τότε και σήμερα: Οι διαφορές με το Κραχ του 1987



    ΣΧΟΛΙΑ