• ΑΓΟΡΕΣ

    Στους ρυθμούς της τουρκικής κρίσης «χόρεψαν» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στην Τουρκία και την νέα κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία της.

    Η τουρκική λίρα σημείωσε την Παρασκευή σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η  απόπειρα της τουρκικής διπλωματίας να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του Αμερικανού πάστορα που κρατείται φυλακισμένος στην Τουρκία, αλλά και στα υπόλοιπα προβλήματα των δύο πλευρών, στέφθηκε με αποτυχία. Αποτέλεσμα νωρίς το πρωί η τουρκική λίρα βρέθηκε να σημειώνει βουτιά, στις 6,3 λίρες ανά δολάριο. Και ενώ η λίρα κατάφερε μέσα στην ημέρα να μαζέψει ένα μέρος των απωλειών της, οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και το νέο οικονομικό μοντέλο που παρουσίασε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών απογοήτευσαν τους επενδυτές. Κάτι που οδήγησε την λίρα ξανά σε αρνητικά ρεκόρ, με την ισοτιμία να φτάνει έως τα 6,8 λίρες ανά δολάριο.

    Μάλιστα, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διπλασίασε τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα, προκαλώντας νέα προβλήματα στο αδύναμο τουρκικό νόμισμα. Ταυτόχρονα, όμως, οδήγησε την Wall Street σε σημαντικές απώλειες.

    Η πτώση της Τουρκικής λίρας και η ταυτόχρονη εκτόξευση των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά, προκάλεσε αντίστοιχες συνέπειες σε όλα τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων αγορών, τα οποία υποχώρησαν μπροστά στο ισχυρό δολάριο. Κάτι που αυξάνει την ανησυχία των διεθνών αγορών για μια διάχυση της κρίσης σε όλο τον κόσμο, σε μια περίοδο που μαίνεται και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Ταυτόχρονα, οι επενδυτές φοβούνται την έκθεση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική οικονομία.

    Στο ταμπλό ο Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες  1,07% στις 385,86 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες 2,04%.

    Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,99%, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,97% και ο γαλλικός CAC σημείωσε πτώση της τάξης του 1,59%. O ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 2,51%, ο ισπανικός IBEX πτώση 1,56% και ο πορτογαλικός PSI πτώση 0,24%.



    ΣΧΟΛΙΑ