• ΑΓΟΡΕΣ

    Societe Generale: Από το «επενδύστε σε ελληνικά ομόλογα» στο «μείνετε μακριά από την ευρωπεριφέρεια»

    • NewsRoom
    Societe Generale

    Societe Generale


    Ήταν μόλις τον Δεκαπενταύγουστο που μας πέρασε που η Societe Generale έδινε «σήμα» για αγορά ελληνικών ομολόγων, κάνοντας λόγο για «ασφαλές στοίχημα» με «μακροπρόθεσμη αξία». «Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στην Ελλάδα» έγραφαν, χαρακτηριστικά, οι Yvan Mamalet και Ciaran O’Hagan σε σημείωμα προς τους πελάτες.

    Όμως, το καλοκαίρι έφερε ανατροπές, με τα χρηματιστήρια του πλανήτη να ακολουθούν διαφορετική πορεία και με τους επενδυτές πλέον να αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές στην Ευρώπη, σημειώνει τώρα η Societe Generale στην έκθεση επενδυτικής στρατηγικής του δ’ τριμήνου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της SocGen, η τράπεζα τηρεί πλέον ουδέτερη στάση για την Ευρώπη, αποφεύγοντας μάλιστα τις αγορές της ευρωπεριφέρειας, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

    Ο λόγος;

    Επειδή θεωρεί πως οι εμπορικές διενέξεις και οι πολιτικές αναταραχές στην Ιταλία και την Τουρκία θα περιορίσουν την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με αυτές της Wall Street.

    Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως οι αναλυτές της Societe Generale δεν βλέπουν ευκαιρίες στην Ευρώπη. Αυτές, όμως, αφορούν τη γαλλική και τη γερμανική αγορά και όχι την περιφέρεια.

    Στη Γαλλία, ανοίγει ξανά θέσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς εκτιμά ότι ο κλάδος θα υποστηριχθεί από το έργο του Grand Paris.

    Την ίδια ώρα, και παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση του ευρώ, ο γερμανικός DAX έχει υποστεί πίεση λόγω των εμπορικών εντάσεων, καθώς ο δείκτης έχει την υψηλότερη έκθεση σε εξαγωγικούς κλάδους όπως τα αυτοκίνητα και τα μέταλλα και  ορυχεία. Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και οι υψηλότεροι μισθοί θα στηρίξουν το καταναλωτικό κλίμα.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνουν, ένα ήπιο Brexit (κεντρικό σενάριο) θα υποστηρίξει τη στερλίνα, αλλά όχι απαραίτητα τον FTSE100.

    Σύμφωνα με τη SocGen, οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν ωστόσο μακριά από την περιφέρεια στο επόμενο διάστημα και η ίδια αποφεύγει την έκθεση σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Και αυτό γιατί η Ιταλία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές της ευρύτερης περιοχής, με το θέμα του προϋπολογισμού και την αντι-ευρωπαϊκή σχεδόν ρητορική, αλλά και τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης. Παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η BlackRock παίρνει θέση long στα ιταλικά ομόλογα – Τι σημαίνει αυτό για τους ελληνικούς τίτλους



    ΣΧΟΛΙΑ