• ΑΓΟΡΕΣ

    Σκληρό… κατενάτσιο στα χρηματιστήρια

    • NewsRoom
    Wall Street


    Δεν υπάρχει αμυντική στρατηγική που να μην έχουν επιστρατεύσει τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερα αμφίβολο κλίμα που έχει δημιουργήσει η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας. Ένα κλίμα που δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, μην μπορώντας να ανεξαρτοποιηθεί από τις υπόλοιπες αγορές, επηρεάζεται επίσης από τις διεθνείς εξελίξεις.

    Στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν σήμερα μεικτά πρόσημα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «ζυγίσουν» τον αντίκτυπο που θα έχουν τα αμερικανικά εμπορικά «πυρά» σε διεθνές επίπεδο, ενώ, την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχυόταν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνταν σταθερά πάνω από το 3%.

    Η τιμή του πετρελαίου, πάλι, συνεχίζει να κινείται σε υψηλό τεσσάρων ετών, στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, με πολλούς αναλυτές να «βλέπουν» πλέον σε απόσταση αναπνοής τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, δεδομένου ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν φαίνονται διατεθειμένες να υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Μια αύξηση, η οποία θα είχε ως στόχο να καλύψει την προσφορά που χάνεται από την αγορά λόγω αφενός των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και αφετέρου της κατάστασης στη Βενεζουέλα.

    Υπό το φως αυτών των στοιχείων, το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο άνοιξε χθες, Δευτέρα, την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, χάνοντας 1,3%, αναμένεται να δεχθεί πιέσεις και σήμερα. Πιέσεις που, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, επικεντρώθηκαν στους τραπεζικούς τίτλους και δη στην Πειραιώς και οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα κέρδη των διυλιστηρίων (Motor Oil και ΕΛΠΕ) και, σε μικρότερο βαθμό, από την θετική επίδοση του ΟΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ