• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    Σταθερές παράμειναν οι τιμές σε όλους τους τύπους πλοίων του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ δεν έχουν καταγραφεί πωλήσεις αυτή την εβδομάδα.

    Bulkers

    Αμετάβλητες παρέμειναν οι αξίες και στα φορτηγά πλοία, ενώ αρκετή κινητικότητα σημειώθηκε στα supramax.

    -Το πλοίο τύπου supramax Hammonia Malta (xωρητικότητας 57,000 DWT, που κατασκευάστηκε το 2010, στο ναυπηγείο Jiangsu Hantong Ship HI) πουλήθηκε έναντι 115, εκατ. δολ., με την εκτιμώμενη από τη VV τιμή να διαμορφώνεται στα 12,27 εκατ. δολ.

    -Το supramax Nichirin (χωρητικότητας 55,700 DWT, Jπου κατασκευάστηκε το 2010, στο Mitsui Tamano) εξαγοράστηκε από την Densay Gemi Shipping έναντι 15,7 εκατ. δολ., κόντά στην εκτιμώμενη από τη VV τιμή των 15,59 εκατ. δολ.

    -Το supramax Santa Margherita (χωρητικότητας 53,300 DWT, που κατασκευάστηκε το 2005, στο New Century) πουλήθηκε έναντι 8,7 εκατ. δολ. έναντι 7,53 εκατ. δολ. που είναι εκτιμώμενη αξία του σύμφωνα με την VV.

    -To πλοίο τύπου handy SSI Spring (χωρητικότητας 32,600 DWT, που κατασκευάστηκε το 2007, στο Kanda) πουλήθηκε στην τιμή των 10,5 εκατ. δολ. , υψηλότερα από τα 9,32 εκατ. δολ. που είναι η εκτιμώμενη από τη VV αξία του.

     

    Containers

    Σταθερές παρέμειναν οι αξίες στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν στα μοντέρνα handy και feedermax λόγω της βελτίωσης του κλίματος στην αγορά.

    Για παράδειγμα, το πλοίο panamax TRF Praia (χωρητικότητας 3,534 TEU, που κατασκευάστηκε το 2009, στο ναυπηγείο Shanghai Shipyard) πουλήθηκε στην MPC Container Ships.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες της VV

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι δείκτες της VesselsValue κινήθηκαν ως εξής:

    • Ο δείκτης των bulkers ενισχύθηκε κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στις 211,19 μονάδες
    • Ο δείκτης των tankers κατέγραψε πτώση 0,08% και έκλεισε στις 277,51 μονάδες
    • Ο δείκτης των containers ενισχύθηκε κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στις 4.806,97 μονάδες
    • Ο δείκτης των πλοίων μεταφοράς LPG (υγραέριο) υποχώρησε οριακά κατά 0,11% και διαμορφώθηκε στις 599,62 μονάδες

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κάθε κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ναυλαγορά ναυτιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δ. Διαμαντίδης: Και η Delta Tankers στον «χορό» των διαλύσεων πλοίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Χ. Βαφειάς: Κυπριακή εταιρεία ναύλωσε τάνκερ της Stealth Maritime

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στα χέρια κινεζικής εταιρείας ένα ακόμα ελληνικό πλοίο



    ΣΧΟΛΙΑ