• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε χαμηλά έτους το Χρηματιστήριο από το νέο sell-off των τραπεζών, μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της Folli Follie

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Έχοντας στο επίκεντρο τις εξελίξεις στην Folli Follie, η μετοχή της οποίας αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση, το Xρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ισχυρές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται κάτω από τις 760 μονάδες.

    Ο όμιλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν κατάφερε να προσκομίσει τα στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές της καταστάσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αποτέλεσμα να ζητήσει από το Χρηματιστήριο την αναστολή της μετοχής της, μέχρι την ολοκλήρωση του πρόσθετου οικονομικού ελέγχου από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young. Κατά τις τρεις εβδομάδες της κρίσης για την Folli Follie, το διάστημα δηλαδή από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της QCM έως χθες, η μετοχή της εταιρείας της εταιρείας υποχώρησε συνολικά κατά 68,70% ενώ έγιναν καπνός χρηματιστηριακές αξίες της τάξεως των 705,6 εκατ. ευρώ.

    Η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις χθεσινές εξελίξεις από το Eurogroup, στις οποίες δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το χρέος, έφερε νέα ανησυχία στην αγορά. Οι πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ήταν για μια ακόμα φορά ισχυρές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,83% (οι συνολικές απώλειες εβδομάδας διαμορφώθηκαν στο -9,25%) παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη. Την ίδια ώρα, άσχημα ήταν τα νέα από την αγορά ομολόγων, με το 10ετές κρατικό ομόλογο της Ελλάδας, υπό την ανησυχία και της κρίσης στην Ιταλία, να βλέπει την απόδοσή του να εκτοξεύεται ξανά στο 4,41%.

    Είναι δε χαρακτηριστικό πως η βουτιά του Γενικού Δείκτη επιδεινώθηκε μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στις 15:30 ενδεικτικό τις στάσης που κράτησαν τα αμερικανικά funds στη σημερινή συνεδρίαση.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 755,63 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,98%. Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 776,95 και των 754,78 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,47%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53.48 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στο 49,98 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά -1,52% στις 1.998,30 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στο -2,31% και τις 1.183,04 μονάδες.

    Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μόνες που σημείωσαν άνοδο ήταν οι μετοχές της  Coca Cola HBC (+2,39) και Σαράντηw (+1,36%).

    Τη μεγαλύτερη πτώση εξακολούθησε να καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς  η οποία έκλεισε στο -7,69% και τα 2,4 ευρώ ενώ ακολούθησε η Eurobank με απώλειες -7,66% κλείνοντας στα 0,82 ευρώ. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 4,76%, τα ΕΛΠΕ έκλεισαν στο -4,37%, η Βιοχάλκο στο -3,45%, η Εθνική στο -2,79%, ο ΟΠΑΠ  στο -2,46% και η Τέρνα Ενεργειακή στο -2,12%.

    Από τις μετοχές, 23 κινήθηκαν με άνοδο, 80 υποχώρησαν ενώ 27 παρέμειναν σταθερές.



    ΣΧΟΛΙΑ