• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποια είναι η μετοχή που έχει κάνει επικό ράλι ανόδου… 10.212,5% το τελευταίο δεκάμηνο στο Χ.Α.


    Τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στη χρηματιστηριακή παραζάλη του 1999 μοιάζουν σαν παιδική ποδηλατάδα στην προκυμαία, αν συγκριθούν με τη σημερινή, διαστημική πτήση που καταγράφει η μετοχή της εταιρίας «Τζιρακιάν». Μέσα στο διάστημα των τελευταίων δέκα μηνών το «χαρτί» της εισηγμένης επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή σωλήνων παντός τύπου, έχει κάνει ένα επικό ράλι ανόδου… 10.212,5%. Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι πραγματικό. Μάλιστα από την αρχή της εφετινής χρονιάς, η μετοχή τρέχει με κέρδη… 3.650%. Oι εκτυφλωτικές αυτές αποδόσεις αφήνουν έτη φωτός πίσω, όλες τις άλλες 169 κοινές μετοχές εταιριών, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον ελληνικό «ναό» του χρήματος. Πρόκειται για αποδόσεις που καταφανέστατα συνιστούν το ακραίο ποθούμενο για τον οποιονδήποτε παίκτη της χρηματιστηριακής αγοράς. Έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση η διάχυση των κερδών είναι πρακτικά ανέφικτη, λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης εμπορευσιμότητας, αλλά και εξ αιτίας της πολύ χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

    Η «Σωληνουργεία Τζιρακιάν Προφίλ» όπως είναι το πλήρες όνομά της ιδρύθηκε το 1964, με τον Λιμπαρέτ Tακβόρ Τζιρακιάν, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής μεταλλουργίας, να είναι ο φυσικός της ηγέτης μέχρι και το 2013, όταν έφυγε από τη ζωή. Η εταιρία μπήκε στο χρηματιστήριο το 1990, που ήταν κι αυτή μια χρονιά μεγάλης «φούσκας» για τις μετοχές . Στα τέλη του 1998 η εταιρία είχε αποτίμηση κοντά στα 9,3 εκατ. ευρώ, ενώ η (αναπροσαρμοσμένη) τιμή της μετοχής ήταν 9,068 ευρώ. Μέσα στη φρενίτιδα του ’99, όπου τα πάντα απογειώθηκαν, αλλά και αποκόπηκαν από τον ομφάλιο λώρο της λογικής, η «Τζιρακιάν» ακολούθησε κι εκείνη με τη σειρά της, την κούρσα της εξωπραγματικής ανόδου των τιμών. Στα μέσα Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, η εταιρία έφτασε να αποτιμάται στο ιστορικό υψηλό των 167,3 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή είχε πάει στα 163,41 ευρώ. Σημειώνοντας άνοδο 1.702% από την αρχή του ’99. Άλλες μετοχές βεβαίως, είχαν κάνει τότε ακόμη πιο θαυμαστές επιδόσεις.

    Ο αστικός μύθος λέει ότι ορισμένα από τα «σαΐνια» της αγοράς είχαν πάει στον Λιμπαρέτ Τζιρακιάν, ζητώντας του να τους δώσει μετοχές, προκειμένου να κάνουν παιχνίδι, λόγω του ότι η διασπορά ήταν περιορισμένη. «Δηλαδή ήρθατε να μου ζητήσετε να σας κάνω πλούσιους σε βάρος μου;» φέρεται να τους είπε εκείνος, για να τους διώξει αμέσως μετά.

    Ανεξάρτητα από τι μπορεί να έγινε τότε, τα παιδιά του θανόντος ιδρυτή, Άρις και Μάιντα Τζιρακιάν, καθώς επίσης και άλλα μέλη της οικογένειας, είναι εκείνα που έχουν το Διοικητικό και μετοχικό έλεγχο της εταιρίας, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης στο χρηματιστήριο. Τα στοιχεία από τη λογιστική κατάσταση του πρώτου περσινού εξαμήνου, δείχνουν ότι στην ευρύτερη οικογένεια Τζιρακιάν είναι σχεδόν το 60% των μετοχών. Στην τελευταία γενική συνέλευση πάντως, η «γραμμή» των βασικών μετόχων έδειξε να ακολουθείται από το 75,6% της εταιρίας.

    Στις 10 του μηνός του περσινού Ιουλίου, η περιθωριοποιημένη μετοχή βρισκόταν στο 0,016 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας, ήταν στα ευτελή επίπεδα των… 20.320 ευρώ. Από την ημέρα εκείνη έως και τη χθεσινή, έχουν γίνει 195 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Στις 144 εξ αυτών, η μετοχή δεν άνοιξε καθόλου. Πράξεις έγιναν μόνο σε 51 συνεδριάσεις, από τις οποίες στις 47 η μετοχή έκλεισε με άνοδο. Κάνοντας μάλιστα 22 limit up (+20%)… Πλέον, μετά από το ανοδικό θαύμα που έχει συντελεστεί, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας έχει φτάσει τώρα στα 2,095 εκατ. ευρώ. To «θαύμα» βεβαίως έχει την εξήγηση του, αν θεωρηθεί ότι η ακραία υποτιμημένη εταιρία, το μόνο που έκανε ήταν να αναζητήσει πιο δίκαια αποτίμηση.

    Για να ανέβει η τιμή της μετοχής από το χαμηλό των 0,016 ευρώ στο πρώτο σκαλοπάτι των 0,063ευρώ, έγινε συναλλακτικός όγκος 6.074 μετοχών συνολικής αξίας 147 ευρώ. Άλλες 5.000 μετοχές, αξίας 1.271 ευρώ άλλαξαν χέρια, στην αμέσως επόμενη ανοδική διαδρομή, που έφερε το «χαρτί» μέχρι τα 0,745 ευρώ. Ποσοστιαία, τα κέρδη της μετοχής σε αυτές τις δύο ανοδικές φάσεις, που χρηματοδοτήθηκαν με ελάχιστα κεφάλαια, έφτασαν στα επίπεδα του 4.556%… Από τις 21 του μηνός του περασμένου Μαρτίου, οι συναλλαγές έγιναν πιο πυκνές, καθώς μέχρι τώρα διακινήθηκαν 55.493 μετοχές, αξίας 82.493 ευρώ. Με το «χαρτί» να κλείνει χθες στα 1,65 ευρώ.

    Δε χωρά αμφιβολία ότι η ραγδαία ανατίμηση της χρηματιστηριακής αξίας της «Τζιρακιάν» έρχεται στον απόηχο μιας σημαντικής κίνησης, που δείχνει ικανή να αλλάξει προς το καλύτερο το οικονομικό υπόβαθρο της εταιρίας. Η οποία κατατρύχεται από ζημιογόνες χρήσεις, που έχουν καταστήσει αρνητικά τα ίδια κεφάλαιά της. Το «κλειδί» των εξελίξεων βρίσκεται στην αύξηση κεφαλαίου κατά 8,128 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρίας. Οι υποχρεώσεις αυτές έχουν προέλθει από ενισχύσεις προς την εταιρία, που φέρεται να έχουν παράσχει οι βασικοί της μέτοχοι. Έναντι αυτών των υποχρεώσεων θα εκδοθούν 254.000 νέες μετοχές, στην τιμή των…32 ευρώ η μία. Οι οποίες και θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες (1.270.000). Το τι επακριβώς θα συμβεί, μένει να διακριβωθεί από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, που είναι προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι εμφανές ότι με την κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων μπορεί να «θεραπευτεί» η αρνητική καθαρή θέση της εταιρίας, η οποία αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ευελιξία. Η «Τζιρακιάν» βαρύνεται με (αναδιαρθρωμένα) τραπεζικά δάνεια 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά κατά τα φαινόμενα, τα «στοιχήματα» για την «επόμενη μέρα» της εταιρίας, έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος.



    ΣΧΟΛΙΑ