• ΑΓΟΡΕΣ

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    VesselsValue


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    Για άλλον ένα συνεχή μήνα, οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές, χωρίς καμία μεταβολή σε καμία κατηγορία. Ωστόσο, η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ήταν η ακόλουθη:

    • To tanker τύπου suezmax με την προσωρινή ονομασία «Hull 1304» (χωρητικότητας 158.000-dwt, υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding) η παράδοση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2017, πουλήθηκε για το ποσό των 49,8 εκατ. δολαρίων, έναντι 52,23 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.

    Bulkers

    Στον κλάδο των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρατηρήθηκαν μικρές μεταβολές στις κατηγορίες των panamaxes και των supramaxes, των οποίων οι αξίες κινήθηκαν ανοδικά την εβδομάδα που πέρασε. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

    VesselsValue

    • To bulker τύπου supramax Spring Eagle (χωρητικότητας 58.500-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία Tsuneishi Cebu) πουλήθηκε για το ποσό των 15,35 εκατ. δολαρίων, έναντι 15,28 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • To bulker τύπου open-hatch handysize King Yukon (χωρητικότητας 32.300-dwt και κατασκευής 2009, στα ναυπηγεία Kanda) πουλήθηκε για 10,5 εκατ. δολάρια, έναντι 10,46 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.

    Containers

    Οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διατηρήθηκαν σταθερές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με εξαίρεση ωστόσο την κατηγορία των containerships τύπου handysize, όπου παρατηρήθηκε ενίσχυση. Η σημαντικότερη κίνηση που έλαβε χώρα στον κλάδο ήταν η πώληση του containership Saigon Bridge (χωρητικότητας 1.700-teu και κατασκευής 2008, στα ναυπηγεία Imabari) για το ποσό των 9,5 εκατ. δολαρίων, έναντι 8,43 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες της VV

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι δείκτες της VesselsValue κινήθηκαν ως εξής:

    • Ο δείκτης των bulkers υποχώρησε κατά 0,33% και διαμορφώθηκε στις 188,89 μονάδες
    • Ο δείκτης των tankers κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,38% και έκλεισε στις 261,62 μονάδες
    • Ο δείκτης των containers ενισχύθηκε κατά 0,33% και διαμορφώθηκε στις 4346,29 μονάδες
    • Ο δείκτης των πλοίων μεταφοράς LPG (υγραέριο) κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,06% και διαμορφώθηκε στις 554,24 μονάδες

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κάθε κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άλλο ένα δύσκολο τρίμηνο για την Aegean Marine Petroleum Network

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SHIPPING FOCUS: Business 90 εκατομμυρίων και 4 bulkers για τη Scorpio

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Τσαντανής: Θετικά τα στοιχεία του τριμήνου για τη Seanergy Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ